>

novosti logo

Rabljena sedmica: Idiotski rat

Besmislen hrvatsko-slovenski konflikt oko granice ušao je u još gluplju fazu – Slovenci najavljuju tužbu protiv Hrvatske koja ne priznaje arbitražu, Plenković je u UN-u održao govor kojim je razjario Slovence, a jedne i druge, kad iscrpe sve rezerve ludovanja, očekuje dogovor

Kapetan

Dragan Vasiljković, takozvani Kapetan Dragan, osuđen je na splitskom Županijskom sudu na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Krajini. Točnije, nepravomoćno je osuđen ‘temeljem individualne i zapovjedne kaznene odgovornosti, za nesprječavanje podređenih pripadnika’ krajinske jedinice za posebne namjene u mučenju i zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila u lipnju i srpnju 1991. godine. Opisano se događalo u improviziranom zatvoru u kninskoj tvrđavi, a za posljedicu je imalo ubojstvo dvojice civila, ranjavanje i protjerivanje ljudi, uništenje tridesetak kuća i gospodarskih objekata, progon većine Hrvata…

Prema podacima udruge Documenta, suđenje Vasiljkoviću trajalo je godinu dana, održano je tridesetak ročišta, ispitano šezdesetak svjedoka. U ekstradicijskom pritvoru proveo je više od 11 godina, a na splitski sud dopremljen je iz Australije. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju tokom postupka protiv bivših čelnih ljudi srpske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića utvrdio je da je u improviziranom zatvoru na kninskoj tvrđavi od svibnja do kolovoza 1991. godine u nehumanim uvjetima bilo zatočeno više od 300 osoba koje su mučene, silovane, ubijane.

Povjerenstvo

Ova rubrika inače nije smišljena za objavljivanje bilješki o mukama takozvanog malog čovjeka s takozvanom državnom administracijom kakve su nekad, u pravilu, punile samo lakšu štampu, ali napravit ćemo iznimku i spomenuti probleme djece s dijagnozom spinalne mišićne distrofije – u Hrvatskoj ih je, prema podacima udruge Kolibri, pedesetak. Nećemo opisivati simptome, ni prepričavati iskustva roditelja, nego se usredotočiti na podatak da se bolest obuzdava skupim lijekom po imenu Spinraza čije je puštanje na tržište Evropska komisija odobrila 30. svibnja. Kupovinu lijeka preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odobrava posebno povjerenstvo koje o svrhovitosti njegove nabave odlučuje na temelju liječničkih nalaza. I? I povjerenstvo se ne sastaje ili se možda sastaje pa o tome ne informira nikoga. Roditelji jednog oboljelog djeteta vele da je sva dokumentacija već dva mjeseca u rukama povjerenstva koje se okupilo još 25. srpnja. I od tada – ništa. Uglavnom, nije samo ono Plenkovićevo Povjerenstvo za pozdrave i simbole osnovano s vrlo ambicioznim planom gubljenja vremena.

Granica

Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, zaprijetio je tužbom Hrvatskoj ustraje li u neprovođenju arbitražne presude o razgraničenju dviju država. Stranke vladajuće slovenske koalicije čak su najavile donošenje zakona koji bi trebao ubrzati provedbu presude. Cilj im je, ističu, početi provoditi suverenitet u Piranskom zaljevu, a razmišljaju i o pravnim mjerama protiv Hrvatske koja, kao što je poznato, ne priznaje arbitražu, jer je tokom postupka utvrđeno da je slovenska strana imala nedopuštene kontakte sa slovenskim arbitražnim sucem.

Hrvatsko-slovenski odnosi dodatno su krenuli kvragu nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u gdje je ponovio da Hrvatska neće provesti arbitražu, što je slovenskom premijeru Miru Ceraru poslužilo kao povod otkazivanju posjeta Zagrebu. Nas je ponovno navelo na razmišljanje o dometima bivših Tuđmanovih diplomata, poput aktualnog prvog čovjeka Vlade ili njegova prethodnika Zorana Milanovića. Zaista je sreća što uz njih, Grabar-Kitarović, Mira Kovača i ostale talente, Hrvatska nije pokrenula barem još jedan rat. Vratimo se temi. Slovenija i Hrvatska, dvije državice, očito će ustrajati u njegovanju lošesusjedskih odnosa, premda će nakon svih prijetnji, nervoza, ucjena… opet ostati jedna pored druge s neriješenim problemima. No politika ustrajnog potapanja svake kapljice rješenja morem novih problema ovdje očito dobro prolazi. Stoga valja očekivati nove nastavke hrvatsko-slovenskog idiotskog rata oko granice.

Zvižduci

Omiljena junakinja ove rubrike Kolinda Grabar-Kitarović, inače hrvatska predsjednica, prikupila je simpatičnu zalihu zvižduka u Pazinu gdje je govorila na svečanoj sjednici Županijske skupštine. Istrani su slavili Dan županije i 74. obljetnicu od donošenja Pazinskih odluka i pripajanja Istre Hrvatskoj i Jugoslaviji, a okupljeni antifašisti su je izviždali čim je progovorila o doprinosu katoličkog svećenstva antifašističkoj borbi. Ispratili su je skandiranjem Titu. Poslovično obazriva štampa spomenula je kako je slično prošao i HDZ-ov saborski zastupnik Anton Kliman. Malo što u ovoj zemlji je tako lijepo i poticajno kao odnos većine Istrana prema HDZ-ovcima i antifašizmu. Ne znači im puno, možda čak nimalo, ali imaju našu punu podršku.

Rejtinzi

Malo ćemo o rejtinzima, nisu nam omiljena tema, jer nam se ne čine relevantnima, ali ponekad bacimo oko da vidimo šta je novo. U istraživanju Dnevnika TV koje je provela agencija Ipsos puls na uzorku od 968 punoljetnih građana iz cijele zemlje utvrđeno je kako je HDZ i dalje najpopularnija stranka, a slijedi ga SDP. Šta je tu novo? Pa objema strankama pada popularnost, HDZ sa 31,7 posto najlošije stoji u proteklih 12 mjeseci, dok SDP sa 21,7 posto popularnosti bilježi drugi najgori rezultat u pet mjeseci. Živi zid i Most rastu, ali u granicama statističke greške. Tražite li neku nadu u Hrvatskoj, ne oslanjajte se na politiku.

Svastika

Hrvatska se policija i u mandatu aktualnog ministra Davora Božinovića odlučila igrati potrage za jednom ili više osoba koje su 12. lipnja 2015. godine, uoči nogometne utakmice hrvatske i talijanske reprezentacije u Splitu, na poljudskom travnjaku iscrtale svastiku. Bila je to neko vrijeme vrela politička tema, desnica je optuživala tadašnju SDP-ovu vlast da je nacistički simbol sama kreirala, valjda iz čiste zlobe. Naravno, dokaza nije bilo. Čitamo tako da su splitski kriminalistički policajci, koji istražuju slučaj, pozvani u Zagreb gdje bi, valjda, trebali referirati o otkrićima. Čitamo pa se nadamo skorom prodoru modernih komunikacijskih tehnologija među hrvatske policajce. Čisto da smanje bespotrebne putne troškove.

Dinamo

Dinamova trenera Marija Cvitanovića nepoznati su počinitelji napali palicama pred zgradom na zagrebačkom Trnju. Slomljena mu je lijeva šaka, a već idućeg dana održao je konferenciju za novinare na kojoj je bio pribraniji od klupskog šefa Zdravka Mamića inače. I on je nedavno preživio atentat kod Tomislavgrada. Ne samo što ga je preživio, nego je nekoliko dana kasnije ludovao na piru Velimira Bujanca. I tako teče još jedna obična hrvatska nogometna sezona.

1/1