Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Isus Krist inspektor

Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane, koji ateiste smatra glupim, a protestante otpadnicima, poslao je podređenima dopis u kojem preporučuje rjeđe inspekcije hrane tokom Velikog tjedna što bi, koliko razumijemo, trebalo značiti da je Sin Božji razapet da bi građani Hrvatske jeli slabije kontroliranu hranu

X7tkame5u7pv4ivwg4ge5b5iatj

Privržen Ocu, Sinu i Duhu Svetom – Damir Agičić (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Sastanak

Sastali se hrvatska predsjednica i srpski predsjednik. Da vam saznanja o svijetu počinju s prvim rečenicama ‘Rabljene sedmice’, pomislili biste da ste zapeli u vremenskoj rupi poput Billa Murraya u onom filmu. Nije se navršilo ni mjesec dana otkako se Aleksandar Vučić ukazao u Zagrebu na poziv Kolinde Grabar-Kitarović, a evo ih opet. Zasjeli u Mostaru, u društvu članova bosanskohercegovačkog Predsjedništva Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića. Ponavljali su rečenice o međusobnim odnosima, tek se Izetbegović držao malo zlovoljno jer mu se nije razgovaralo o bosanskohercegovačkom izbornom sistemu, toj staroj preokupaciji hrvatske predsjednice. On misli da je to unutarnje pitanje njegove države. I gradnju Pelješkog mosta nazvao je urgentnim problemom u odnosima s Hrvatskom. Ovdje nećemo opširnije citirati izjave, jer nam se ništa nije učinilo ni novo ni bitno. A ima dovoljno medija za prenošenje nebitnoga.

Rekord

U hrvatskom parlamentarnom životu minuloga tjedna veliki uspjeh: oboren je rekord u dužini saborske sjednice. Opozicija je osujetila plan vladajućih da u kasne sate okončaju raspravu o izmjenama Poslovnika. Vladajuća većina, naime, nije htjela raspravu odgoditi za sljedeći dan, nego je kanila posao dovršiti u četvrtak navečer zato što tada nema televizijskog prijenosa, a namjera im je, prema mišljenju opozicije, bila uvesti represivne promjene Poslovnika u trenucima smanjene budnosti javnosti.

Opozicija je stoga maksimalno iskorištavala poslovničke mogućnosti kako bi skrenula tok sjednice pa je tražila stanke i otvarala najrazličitije teme – iz nekog razloga, najpopularniji je ostao trenutak kada je Mostov Tomislav Panenić tobože pokušao govoriti o poskupljenju banana pa ga je prekinuo vlastiti smijeh. Ili se pravio da se smije, nebitno. Od svih mogućih zaključaka nama je na umu samo jedan – političkoj klasi uopće nije loše, čak ni kada čitavu noć provede na radnom mjestu.

Opoziv

Opozicija najavljuje proceduru opoziva Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i Plenkovićeve ministrice čudnih poslova. Navodno ima dovoljno ruku za pokretanje postupka, a hoće li ga okončati uspjehom, ne ovisi samo o političkoj volji, nego i o višoj sili. Većina je tako tanka da je i blaža viroza može ozbiljno uzdrmati.

Dopis

Za Uskrs bi građane, vjerovali oni u biblijske priče ili ne, trebao čuvati Gospod Bog s anđelima, uz neizostavnu pomoć najpoznatije Hercegovke – Gospe. U inspekcije Ministarstva poljoprivrede ne treba im se previše uzdati. Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane, izronio je iz poluanonimnosti svojstvene funkciji ministarskog pomagala otkako je objavljeno pismo u kojem sugerira blaže kontrole uoči Uskrsa. ‘S obzirom da je krajem ovoga mjeseca Veliki tjedan i da mnoštvo naših stranaka na poseban način proživljava to razdoblje, preporučujem i molim vas da taj posljednji tjedan ožujka ne planirate nikakve inspekcijske nadzore u objektima’, poručuje Agičić čija interpretacija Isusove muke, koliko razumijemo, kaže kako je Sin Božji razapet da bi građani Hrvatske jeli slabo kontroliranu hranu.

Prijestolnička štampa javlja kako pomoćniku ministra Agičiću nije prvi put da privrženost Ocu, Sinu i Duhu Svetom izražava na nekonvencionalne načine. Prema spomenutom izvoru, na Facebook-profilu ateiste je nazivao oholim, vrijednim sažaljenja, uobraženima i glupim, a protestante ‘otpadom od vjere’ te ih je pozvao na ‘skrušeni povratak u krilo crkve’ iz koje su ‘đavoljom rabotom istekli’. I tako dalje, kome dosad nije jasno o kakvom umu pišemo, neće mu se razjasniti sve da citiramo do prekosutra. Iz Ministarstva je, posve očekivano, stigla ne baš žustra reakcija: oni se ne slažu s bogobojaznim pomoćnikom, ali tek nakon što ministar Tomislav Tolušić popriča s njim znat će se hoće li biti sankcioniran. Tipujemo na po četiri Zdravomarije i Očenaša.

Poleđina

Čovjek je zatražio promjenu spola pa je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje poslao upit o svojim pravima. Iz HZZO-a su mu odgovorili, birokratski pedantno i uredno sa zaglavljem, brojem predmeta, preciznim navođenjem njegova imena, prezimena i adrese, neizostavnim ‘štovani’, kraćim tekstom te potpisom nadležnoga. Putem teže shvatljivim od toka ponornica dopis je, zahvaljujući kampanji za iskorištavanje starog papira, umjesto na smetlištu završio u zagrebačkom vrtiću. Na njegovoj je poleđini neki dječak nacrtao pčelicu pa je rad donio kući i ponosno ga pokazao roditeljima koje je prenerazila druga strana s ozbiljnim i vrlo intimnim sadržajem. U redu, razne se greške događaju posvuda i svima, ali Hrvatska nekako kao da je sva sazdana od grešaka.

Rezime

Kolinda Grabar-Kitarović još jednom napala Vladu, Nataša Novaković iz drugog pokušaja izabrana za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Državno odvjetništvo optužilo Luku Modrića zbog lažnog svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću pa je potonji opet galamio pred kamerama, HDZ i Kerumov HGS u Splitu dali koncesiju na jednu gradsku plažu Kerumovu nećaku, Uljanik pred kolapsom, iz Brodosplita najave novih, senzacionalnih projekata, Fabris Peruško, novi izvanredni povjerenik za Agrokor, i njegova zamjenica Irena Weber intenzivno pregovaraju s vjerovnicima, sastali se predstavnici vladajuće koalicije i, navodno, zadužili Dražena Bošnjakovića, ministra pravosuđa, da smisli kako olakšati život blokiranim građanima, Radimir Čačić prepirao se s bivšim kolegama iz HNS-a, Ivica Relković, nekadašnji strateg Mosta – tako ga se zvalo u medijima, a mi prenosimo bez dara za dubljim shvaćanjem prenesenog – okupio je u udruzi Nezavisni četrdesetak gradonačelnika pa ih doveo premijeru Andreju Plenkoviću te nekolicini ministara što u Mostu tumače kao pokušaj njihova uništenja, HDZ-ovci spremaju novi statut i uvode unutarstranački referendum i privremenu suspenziju, u HSS-u se svađaju, u SDP-u ni to, Kolindi Grabar-Kitarović pao je rejting za 1,3 posto nakon prošlomjesečnog susreta s Vučićem.

I tako je prošao još jedan tjedan u Republici Hrvatskoj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više