>

novosti logo

Rabljena sedmica: Kolinda i kolači

Objašnjavajući svoju izjavu da će Milanu Bandiću, bude li osuđen, u zatvor nositi kolače, aktualna predsjednica pozvala se na presumpciju nevinosti. Nije izgleda bilo nikoga da joj objasni kako se ona ne bi odnosila na Bandića kad bi bio osuđen

Protjerivanje

Rubriku počinjemo informacijom koja se na portalu Žurnal pojavila u utorak navečer i još uvijek nije službeno demantirana, a uklapa se u niz ružnih priča koje je hrvatska policija više puta službeno, ali neuvjerljivo, demantirala. Elem, navodno je dvojicu studenata iz Nigerije, koji su doputovali u Pulu na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo, hrvatska policija zamijenila za ilegalne migrante, pa ih je prvo zaustavila na ulici, potom privela, odvela u šumu nedaleko od Velike Kladuše i zatim, pod prijetnjom oružjem, natjerala da odu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima spomenutog portala, osamnaestogodišnji Abia Uchenna Alexandro doputovao je 12. studenoga u Hrvatsku da bi sudjelovao na petom Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli. Po završetku natjecanja vratio se u Zagreb, odakle je 18. studenoga trebao poletjeti za Istanbul. Dok su šetali hrvatskom metropolom, njega i kolegu zaustavila je policija koju su uvjeravali da su im dokumenti ostali u hostelu. Uzalud. Policajci su ih, tvrde, kombijem prebacili do granice i natjerali da pređu u Bosnu i Hercegovinu. Sada su smješteni u izbjegličkom kampu kod Velike Kladuše.

Zasad se pouzdanim može smatrati da su dva studenta s imenima i prezimenima momaka koji su iz Velike Kladuše novinarima ispričali ovu nevjerojatnu priču zaista sudjelovala na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Iz MUP-a su se oglasili tvrdnjom kako nemaju pojma kojim su putem studenti dospjeli u Bosnu i Hercegovinu, ali i da su 12. studenoga petorica nigerijskih državljana legalno ušla u Hrvatsku i sudjelovala na sportskom natjecanju, po čijem su okončanju dvojica otputovala avionom, a jedan je ostao i zatražio azil. Preostala dvojica su se, navodi hrvatska policija, uredno odjavila iz hostela u Zagrebu i potom jednostavno nestala. Pokaže li se točnom verzija studenata, ministar policije će podnijeti ostavku. Ali ne, naravno, ovdje, nego u fiktivnoj normalnoj državi koju novinari vole zamisliti kao opreku Republici Hrvatskoj. Ovdje se neće dogoditi baš ništa.

Predsjednica

Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Državnom izbornom povjerenstvu kutije s 231.652 potpisa. Pri njihovoj predaji u pratnji Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića upitala je novinare hoće li štrajkati, a je li to pokušaj duhovitosti, izraz rezignacije ili nešto treće, ostat će tajna. Potom je pokušala objasniti izjavu da će Milanu Bandiću, aktualnom zagrebačkom gradonačelniku, nositi kolače završi li u zatvoru. ‘Rekla sam ono što mora stajati u svakom demokratskom društvu. Rekla sam da je svaka osoba nevina dok se ne dokaže krivnja punomoćnom sudskom presudom’, izjavila je aktualna predsjednica. Nije, čini se, u blizini bilo nikoga tko bi joj objasnio da u slučaju pravomoćne presude njezin prijatelj Bandić ni formalno ne bi bio nevin. A i da je u blizini bio netko voljan objašnjavati joj bilo što, pitanje je odakle bi trebao početi, ali i koliki su predsjedničini kapaciteti.

Potpisi

Idemo malo zbrajati potpise, barem one pristigle u DIP do časa nastanka naše rubrike. Na krilima djelomične podrške HDZ-ovaca, Grabar-Kitarović domogla se gorespomenute 231 i kusur hiljada – prije pet godina imala je 331 tisuću. Unatoč značajnom padu potpisnika, u društvu istomišljenika iz stranke, također gorespomenutih, hvalila se najvećim brojem potpisa i najavila pobjedu. Dakako. Miroslav Škoro, prema tvrdnji sklone mu prijestolničke štampe, predao je skoro 80 hiljada potpisa, a na desničarskim portalima nalazimo informaciju kako je u rodnom Višnjevcu koji broji oko 5400 glasača, prikupio svega 37 potpisa, a Kolinda čak 620. Svojih 78 tisuća prvi je predao Zoran Milanović, ljevičarska kandidatkinja Katarina Peović došla je do nekih 14 tisuća, tisuću više od Milana Bandića, bivšeg Darija Juričana. ‘Donio sam malo korupcije u Sabor’, izjavio je novi Bandić koji izbornu utrku namjerava obogatiti otvorenim zagovaranjem korupcije. Mislav Kolakušić stigao ih je s 15 tisuća i pritom izrazio sumnju u valjanost onih Milanovićevih. ‘Dođem li u situaciju, provjerit ću te potpise’, obećao je ovaj desničarski kandidat čija bi pobjeda, ako mu je vjerovati, dala mogućnost svakom lokalnom šerifu da, ako želi, neku ulici nazove po ustaškim idiotima poput Ante Pavelića ili Mile Budaka. Više od potrebnih deset hiljada potpisa prikupili su i Dejan Kovač, Anto Đapić i Nedjeljko Babić, a Vlaho Orepić, nekadašnji Mostov ministar unutarnjih poslova, odustao je od izborne utrke zbog manjkavog interesa potencijalnih birača. Pred sam istek zakonskog roka potpise je donijela i Dalija Orešković.

Štrajkovi

Tek što su prosvjetari zadovoljno okončali poduži štrajk, do Vlade su stigle najave novih. Nezadovoljni su sindikati takozvanog nenastavnog osoblja u školama, jer se ispostavilo da se nastavnici nisu izborili za rast njihovih koeficijenata. Sretni nisu ni carinici. Njihovi sindikalni predstavnici čak spominju da su izloženi nezakonitim pritiscima iz vrha Ministarstva financija, naročito nakon što su s kolegama iz policije i pravosudne policije najavili prosvjedne akcije nastavi li ih vlast ignorirati. Sindikat policije je, prenosi prijestolnička štampa, zaprijetio i bijelim štrajkom granične policije za Božić, Novu godinu i Sveta tri kralja, što bi predblagdanska čekanja na granicama produžilo u beskonačnost. A premijer Plenković najavio je skore razgovore s policajcima, carinicima i liječnicima. Sve bi čovjek, vjerujemo, sada uradio samo da izbjegne nove štrajkove. A u njihovoj osnovi nije samo nezadovoljstvo plaćama, nego i cijelim zdravstvenim i pravosudnim sistemom. No vlast vjerojatno raspolaže s još dovoljno novčanih rezervi da se ponekom povišicom ušutka najglasnije nezadovoljnike. Barem HDZ u temeljima ima razne oblike kupovanja naklonosti. I ušutkavanja nezadovoljnika.

Dolari

Mislite li da je državna ekonomija iscrpljena, bez mogućnosti povećanja bilo čijih plaća? Onda ne zaboravite da će Hrvatska platiti Americi 88 milijuna dolara za nabavku dvaju helikoptera Black Hawk. Uz to, prihvatit će donaciju u vidu još dva helikoptera vrijedna 50 milijuna dolara. Hrvatskoj će, najavila su ovdašnja visokopozicionirana vojna lica, biti isporučeni 2022. godine. Što dotad? Nemamo pojma. Bitno da će dolari, kao što kaže pjesma, otići u dim.

1/1