>

novosti logo

Rabljena sedmica: Kolindin stand-up

U ne baš predugoj, ali svakako tragikomičnoj povijesti hrvatskog višestranačja bilježena su svakovrsna odskakanja od normalnosti, no ništa nije dojmljivo kao predsjedničin posjet Zagrebu, gradu u kojem godinama živi i… živi

Luđaci

Grupa luđaka u Splitu jurcala je u subotu ujutro za Aleksandrom Kraljem, Milošem Maksimovićem i Dušanom Vasićem, vaterpolistima Crvene zvezde koji su sjeli na rivu popiti kavu prije utakmice regionalne lige protiv Mornara. Policija je relativno brzo privela trojicu osumnjičenih, ali istraga i dalje traje te valja očekivati nova privođenja. Prema onome što su vaterpolisti rekli na konferenciji za novinare u Beogradu, napalo ih je više luđaka, a napadnuti su istaknuli nezainteresiranost brojnih građana koji su im odbijali pružiti pomoć. Luđaci su ih udarali palicama i šakama, barem jedan je, koliko je poznato, imao i nož. Kralj je u bijegu završio u moru. Dva dana kasnije, na jednoj splitskoj osnovnoj školi osvanuli su antisrpski grafiti. Andro Krstulović Opara, gradonačelnik, priopćavao je kako počinitelji incidenata ne predstavljaju Split. No s obzirom na to da u Splitu pobjeđuje njegov HDZ, ni na što se ne bismo kladili.

Fašisti

Dan nakon napada na vaterpoliste i dan prije nego što je fasada splitske škole usvinjena ustaškim grafitima, Antonio Tajani, predsjednik Evropskog parlamenta, u Basovizzi pored Trsta, na Dan sjećanja na žrtve fojbi i egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, održao je antikomunistički govor te ga zaključio usklikom: ‘Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!’ Izazvalo je to prilično nezadovoljstvo na hrvatskoj političkoj sceni, uslijedile su, kako se obično veli, ‘oštre reakcije’. U nizu osoba koje je iživcirao talijanski političar, a na popisu su Andrej Plenković, Ivan Jakovčić, Tonino Picula, najzanimljivija je Ruža Tomašić, deklarirana pravašica. Veli ona, Tajanijeve su riječi ‘kod Hrvata Istre i Dalmacije probudile mučne uspomene na fašizam i nametanje talijanske kulture’. Poučila ga je da su Dalmacija i Istra hrvatske regije ‘koje su teško patile pod talijanskom okupacijom i osjetile sve strahote fašističkog osvajačkog režima’. ‘Bez ikakve namjere da umanjim važnost sjećanja na žrtve komunističkih zločina, jer je i moja obitelj patila pod komunističkom čizmom, smatram sramotnim da predsjednik Parlamenta zastupa imperijalističke težnje i otvoreno svojata tuđi teritorij’, izgovorila je Tomašić. Još da kaže tko je trgovao teritorijem, a tko je vratio Istru i Dalmaciju Hrvatskoj, napravit će velik korak. Nakon toga sebi mora priznati da je barem stotinu puta više javno govorila protiv onih koji su vratili Istru i Dalmaciju nego protiv ustaša.

Posjet

U ne baš predugoj, ali svakako tragikomičnoj povijesti hrvatskog višestranačja bilježena su svakovrsna odskakanja od normalnosti – od uvredljivih govora i fizičkih ataka, preko niza protokolarnih idiotarija poput višekratnih svečanih otvaranja istih radova, jednom je, sjećamo se, uz prigodnu svečanost državni protokol u rad pustio lift, do iznimnih egomanskih podviga dužnosnika koji su odobravali postavljanje spomen-ploča samima sebi – ali još se nije dogodilo da državni dužnosnik, poslovno sposoban i pri punoj svijesti, protokolarno posjeti grad u kojem godinama živi i… živi. Sada smo i tome svjedočili: Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Zagreb. Prošetala se gradskom upravom grada u kojem živi, a gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić predstavili su joj zagrebačke programe i projekte. ‘Nakon 20 izmještenih ureda danas sam željela u ovom gradu u kojem živim vidjeti projekte. Želim čestitati na postignućima koje Zagreb postiže u europskim i svjetskim okvirima’, rekla je te zapazila da na ulicama grada domaćina ‘za razliku od mnogih gradova, nema beskućnika’. Reagirala je Hrvatska mreža za beskućnike informacijom da ih je u hrvatskoj metropoli najmanje 500. Prijavljeno ih je 300 – pravo na prijavu imaju samo oni sa zadnjom zagrebačkom adresom, u dva ih je prihvatilišta smješteno 130, a u jednom prenoćištu 40… Lagano se predajemo, što god napisali, ne može biti ni upola dojmljivo kao ovaj posjet i pripadajuća izjava. Stand-up predsjednica.

Utjeha

Damiru Krstičeviću, ministru obrane, stigla je utješna nagrada: kad već nije uspio kupiti višenamjenski avion, dobio je vojarnu ‘Josip Jović’ u Udbini. Neka se igra. Tamo će, javlja prijestolnička štampa, biti ‘nove Šepurine’, a Šepurine su u devedesetima bile centar za obuku Hrvatske vojske. Odluku su donijeli Ministarstvo obrane i Glavni stožer Hrvatske vojske. Ako nije riječ o slovnoj pogrešci, to što će nastati u Udbini zvat će se Središte za razvoj vođa ‘Marko Babić’, radit će pod sloganom iz Šepurina ‘znoj štedi krv’ i bit će novi centar za obuku dočasnika i časnika Hrvatske vojske. ‘Naime, cilj je unaprijediti vođenje i zapovijedanje na nižim taktičnim razinama’, informira prijestolnička štampa, ‘te tako stvoriti visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe.’ Što ćemo s motiviranim i kompetentnim vođama, znamo jednako kao i što ćemo s avionima. Nemamo pojma.

Vaso

Tri mjeseca nakon što je Franjo Varga dospio u pritvor, USKOK privodi kraju istražni postupak u aferi SMS, piše dnevna štampa. Ako se netko ne sjeća, Varga je uhapšen u sklopu istrage o lažnim SMS-porukama kojima je Zdravko Mamić pokušao kompromitirati bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Ispostavilo se da su Vargine veze išle do vrha nacionalne politike, točnije do onog dijela u kojem je Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i neformalni lider tvrđe stranačke desnice. Od tada, s vremena na vrijeme, u medije dolaze informacije o istrazi u kojima se usput, da se ne opusti, spomene Brkića. Sada čitamo, ispitan je, ali ‘prilikom svjedočenja nije iznio nikakve detalje ni pojašnjenja vezano uz ključne okolnosti’. Navodno je rekao da se ne sjeća komunikacije s Vargom. Bit će ovakvih informacija još i više odluči li se Brkić kandidirati za visoku poziciju na navodno skorim unutarstranačkim izborima, sigurni smo. Lijepi su unutarhadezeovski ratovi, nama najdraži.

1/1