>

novosti logo

Rabljena sedmica: Maskiranje stožeraša

Pozivanjem osoba u samoizolaciji da na predstojećim izborima odu do biračkih mjesta s maskama, vodstvo nacionalnog stožera pokazalo je kako su mu interesi HDZ-a najvažnija epidemiološka svrha

Izbori

Novo normalno u Hrvata ne izgleda privlačno. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske prilagođava mitske mjere i kultne odluke potrebama HDZ-a koji vjeruje da mu odgovaraju što skoriji izbori, između prvog – jedinog? – vala pandemije te neizvjesnog raspleta predstojeće i očekivane ekonomske krize. U tom je kontekstu promatračima najpoticajnija bila sugestija Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, da i osobe u samoizolaciji smiju ići na birališta, ali s maskom na licu. Još koji tjedan unatrag, na početku širenja koronavirusa i covida-19 našim svijetom, svima koji su se usudili prekršiti svetost samoizolacije, isti je Stožer tovario širok dijapazon problema, od proskribiranja – doktorica Alemka Markotić nazivala ih je bioteroristima – do javnih upozorenja i kazni do 120 tisuća kuna. Riječ je o potencijalno zaraženim osobama, upozoravao nas je vrh stožeraške vlasti, nazivajući kretanje pretpostavljenih prenositelja novog i opasnog virusa među zdravim svijetom krajnje neodgovornim činom. Zlodjelom. Koji tjedan kasnije, druga priča. Više nije problem prekršite li samoizolaciju. Pod uvjetom da nosite masku. I idete na izbore. Još ranije, Stožer je dao prednost otvaranju bogomolja pred školama, kafićima, restoranima, trgovačkim centrima. Otvaranje škola pretvorilo se u fijasko, malo je roditelja voljno slati djecu u učionice. Uzmemo li kao kriterij broj zaraženih i umrlih od nove infekcije, Republika Hrvatska zasad je dobro prošla. Brojke su znatno manje nego u ozbiljnijim i razvijenijim državama, a tome je bitno doprinijela rigidnost mjera koje je donosio Stožer te krotkost građana u njihovu prihvaćanju i provođenju. Kredibilitet koji su ispočetka, uz bitnu podršku državnih medija, imali ministar zdravstva Vili Beroš, Capak, Markotić, čak i ministar policije Davor Božinović, kopnio je iz dana u dan i došao do točke u kojoj sve manje promatrača vjeruje da stožeraše ne pokreće stranačka motivacija. Što, naravno, ne znači da vladajuća stranka neće još poneku godinu voditi Hrvate. Ne želimo predviđati, ali čini nam se neozbiljnim očekivati bitniji pad HDZ-a, neovisno o tome što činio i što će činiti.

Jug

Na primjer, na jugu je HDZ više-manje suvereno kadrovirao u svemu, pa i u zdravstvu. I, danas, gotovo dnevno stižu informacije o nevjerojatnom kaosu u tom dijelu zemlje. Čak dva puta u dva svibanjska tjedna slušali smo kako je splitska bolnica omaškama zamijenila pacijente. Jednom su ženu oboljelu od covida-19 vratili u Dom za starije i nemoćne – a zdravu zadržali – drugi put su jednu proglasili mrtvom, pa je rodbina pokopala u Hercegovini, a zapravo su je liječili pod imenom zaista preminule. Nakon ovog zadnjeg, ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović podnio je ostavku. Opozivu, kako vidimo, jer je rekao da će konačnu odluku donijeti Upravno vijeće. Tek nekoliko dana ranije, zaraza se proširila otokom Bračem. Prema dostupnim informacijama prvi, ili kako se to popularno veli nulti, pacijent stigao je s liječenja iz splitske bolnice. No, tu je dramu zasjenila zamjena pacijentica. Slučaj Doma za starije i nemoćne osobe gdje je covid-19 ostavio fascinantan trag – 68 zaraženih, 18 mrtvih – sve češće se predstavlja kao posljedica nesretnih okolnosti čije je ishodište virus kao jedini krivac. Nižu se, tako, afere, zbrajaju mrtvi, bolesni, ožalošćeni, povrijeđeni, a još nitko nije zaključio kako je posao na koji je postavljen političkom voljom, pretežak za njegove kapacitete. Pa podnio ostavku. Neopozivu.

Ustaše

Tek što je popustilo ovo s epidemiologijom i strahom od virusa, eto nama ustašluka. ‘Nemojte nas nazivati pogrdnim imenima. Nas ’41./’45. ne zanima; mi smo svi bili branitelji; pripadnici HOS-a prošli su sva bojišta; da nas nije bilo, ne bi bilo ni vas danas’, neke su od predvidljivo dosadnih poruka koje su novinarima izgovarali predstavnici Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Saveza udruga dragovoljaca HOS-a. Ne bismo ovom prenemaganju davali veliku pažnju da to nije učinio ministar branitelja, hrvatskih dakako, Tomo Medved koji je dan ranije nazivao neke novinare i unaprijed se ograđivao od sadržaja konferencije. Sve što su gospoda izvoljela reći na tragu je starih priča o žrtvi HOS-ovaca koja, kakva god bila, postaje besmislena ako se dogodila pod ustaškim insignijama. Reaktualizacija je uslijedila nakon dolaska Zorana Milanovića na čelo države, a kad bi nevoljni Davor Bernardić preuzeo Vladu, HOS-ovci bi vjerojatno histerizirali, premda on vjerojatno ne razumije ni što su ustaše. Ne znamo što nosi budućnost. Osim braniteljskog prenemaganja.

Invalidi

Vlada Republike Hrvatske je odlučila akutnu besparicu ublažiti odlukom ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića po kojoj će država radna mjesta ugrožena borbom protiv pandemije spašavati novcem namijenjenim invalidima. Aladrović je, čitamo u medijima, ‘u ožujku uzeo 300 milijuna kuna iz sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a onda je prije pet dana iz tog istog fonda uzeo još dodatnih 150 milijuna kuna’. Umjesto za osobe s invaliditetom, novac je preusmjeren u Vladine potpore za očuvanja radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Iz Ministarstva su poručili kako odluka neće utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom.

Predsjedanje

Na koncu, malo o portalu European Views. Inače prati funkcioniranje Europske unije, a ovih je dana objavio komentar u kojem hrvatsko predsjedanjem Vijećem EU-a nediplomatski naziva katastrofom te Andreju Plenkoviću i njegovima zamjera šutnju pred usponom autoritarizma u Mađarskoj kao i nazadovanje demokratskih standarda u Hrvatskoj. U pozitivne je dosege portal uvrstio deklaraciju donesenu nakon virtualnog Zagrebačkog summita. U njoj je objavljena namjera širenja Unije na Balkanu. Jednog dana. Kad već bude. Bude li.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
1/1