Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Odmjeravanje mjera

Vlasti su, čini se, shvatile kako prijeti potpuni financijski slom, pa se svakodnevno čuju najave popuštanja epidemioloških mjera protiv širenja covida-19. Što će biti potom, nitko nema pojma

Y0ypmqty95oj4p4b2jthbtfjhd8

Zoran Milanović – to je ovaj što upire prstom u meso (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Mjere

Suci, kako nam se čini, sviraju kraj. Barem ovog poluvremena. Još ne, ali ono što se na epidemiološkom, trenutno službenom jeziku Republike Hrvatske, naziva ublažavanjem mjera, sada se spominje češće i intenzivnije od broja novooboljelih, dok se uz umrle vezuju dugogodišnje teške dijagnoze, pa ispada da je najgore iza nas. I da slijedi vrijeme obnove i izgradnje. Najava ukidanja mjera dala se iščitati i iz razmjene blažih verbalnih šamara između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Milanović je u Karlovcu zapazio kako se Hrvatska u nepredvidivoj situaciji koronavirusa ponašala po obrascu razumnog ljudskog straha. ‘To je bilo jedno instinktivno reagiranje u kojem su se manje-više svi u svijetu ponašali isto’, zapazio je inače samozatajni prvi čovjek države dok je obilazio karlovačku mesnu industriju. Nastavio je i kako je prije mjesec dana ‘bilo najracionalnije djelovati pomalo neracionalno i sve zatvoriti’ što je, kako je primijetio, bio lakši dio posla. Teže će biti odlučiti kada iz toga izaći, ‘a svaki tjedan može biti bitan’, poručio je Milanović uz opasku da se sada, kada o bolesti znamo više nego prije dva tjedna, ‘neke odluke trebaju donositi na razini politike, ne više struke’. Odgovorio mu je Plenković primjedbom da Stožer – znamo svi koji Stožer i šta je Stožer – nije došao ‘s Marsa, nije nastao iz vakuuma, nastao je odlukom Vlade’, pohvalio se premijer nezaobilaznom ulogom u osnivanju Hrvatima omiljenog kolektivnog upravljačkog tijela. Potom se još malo osvrnuo na riječi bivšeg radnog kolege iz Ministarstva vanjskih poslova: ‘Pretpostavljam da on možda nije dovoljno upoznat kako funkcioniraju sve ove aktivnosti. Sve odluke koje god smo donosili bile su političkog karaktera. Treba jasno raditi distinkciju između političkih odluka Vlade, ministara i onoga što se zove zdravstveno-epidemiološki okvir, a to je prilagođavanje određenih mjera u interesu zdravstvene sigurnosti naših građana’, poručio je Plenković Milanoviću. Mjere su uglavnom pri kraju, a što nas čeka nakon njih, još nitko ne može razabrati, premda nas od toga ‘nakon’ dijeli tako malo vremena. Kao da se vlastima žuri jer su shvatile da nedostaje novca i žele uspostaviti kakve-takve ekonomske tokove prije potpunog kraha državnih financija.

Lijepo

Čini se kako je premijerov sastanak s vodstvima probranih medija bio višestruko koristan, jer nema dana da ne pročitamo nešto lijepo, ali i odlučno o narednim potezima mudrog Vrhovništva. Ako ste propustili, pa se odlučili baš ovdje informirati, prenijet ćemo vam dio ovotjedne porcije. Iz nje doznajemo da je Vlada za četvrtak najavila objavu ‘mjera reaktivacije dijela hrvatskog gospodarstva’, koje njezin čelni čovjek nije htio otkrivati dok ih ne usuglase. ‘Nećemo ga puštati na kapaljku’ – naime, paket mjera – ‘pabirčiti, dovoditi vas ili javnost u zabludu. Kad stvari budu konsolidirane, tada ćemo ih predstaviti’, otkrio je ne otkrivajući baš ništa hrvatski premijer, ali mediji su pobožno bilježili njegove ne baš sadržajne riječi. Pročitajte, uostalom: ‘Sve zemlje koje su najavljivale određeni hodogram popuštanja, a pogotovo velike zemlje, baš su na dan kad su imale najviše mrtvih objavljivale viziju i nadu da će popuštati s mjerama. Mi nismo u toj situaciji, niti imamo veliku zarazu, niti imamo jako veliki broj mrtvih. Imamo racionalne odluke’, hvalio je Plenković svoju politiku. Ovaj osvrt završit ćemo pogledom na naslovne stranice jednog prijestolničkog glasila proteklih dana. Prošle je subote glavni naslov bio ‘Plan za restart’. U utorak su izašli s velikim naslovom ‘Kalendar otvaranja’. Odbrojavanje je počelo, sa svakim danom čitat ćemo o koracima prema otvaranju i novim radnim uspjesima, a život će, kao što već odavno znamo, biti negdje drugdje.

Inspektor

U koronskoj krizi opoziciju se nije ni čulo, pa HDZ-ovu poraslom rejtingu, kao i obično u ne tako davnoj prošlosti, najviše prijeti upravo HDZ. Odluka Državnog inspektorata o zatvaranju restorana koji su dopuštali gostima da dolaze po hranu izazvala je priličnu nervozu dijela javnosti prema poslovično neomiljenim inspektorima, a nepovoljan je dojam vjerojatno osnažila i pojava glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića. On odavno slovi kao predstavnik tvrđe HDZ-ove frakcije sklone Milijanu Brkiću, a kako je ta družina poražena na prošlim unutarstranačkim izborima, Mikulić bi mogao postati bivši. ‘Saniraj štetu’, poruka je navodno upućena mu iz Vlade, kojoj bi ovo moglo poslužiti kao zgodan povod za oslobađanje od nepodobnog kadra. I imenovanje nekog tko će raditi slične stvari, ali je draži Plenkoviću.

Ugled

Neka HDZ-ova sirovina iz okolice Splita krvnički je prebila suprugu. Nesretna je žena skoro dva sata ležala na podu, a policiju je nazvao tek kada je shvatio da teško diše. Navodno joj je sugerirao laganje liječnicima da je pala niz stepenice, ali imala je previše ozljeda da bi itko u to povjerovao. Određen mu je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a pretučena žena je hospitalizirana. Lokalni su solinski HDZ-ovci na čelu sa županom Blaženkom Bobanom promptno osudili nedjelo i nasilnika isključili iz stranke. Mjesne su ga novine pak nazvale uglednim članom stranke. Koliko će se dugogodišnje članstvo u stranci i ugled u lokalnoj sredini – kakav god bio – odraziti na poziciju dotičnoga u kaznenom progonu? Ne znamo, nemamo pojma, ne želimo predviđati, vidjet ćemo…

Raskid

Bernardu Jakeliću, zamjeniku direktora Hrvatske udruge poslodavaca, isplaćena je otpremnina, a udrugu je napustio uz sporazumni raskid radnog odnosa. E sada, Jakelić je otišao zbog optužbi o seksualnom uznemiravanju radnica, pa su neki članovi HUP-a, kako čitamo, imali moralnih dilema o tome treba li nekom poput njega na rastanku još i davati novac, ali je, čitamo, presudilo mišljenje revizora i pravnika po kojem mu je mudrije dati kune i mirno se rastati. Čak je i iznos koji je dobio proglašen tajnim.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više