>

novosti logo

Rabljena sedmica: Ostavka!

Zbog krize u državi Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je ostavku predsjednika Vlade. Bilo je to, naravno, u veljači 2015. godine, u premijerskom mandatu Zorana Milanovića. Na aktualnu krizu reagira treptajima, vrćenjem prstiju, a zacijelo i povremenim znojenjem

Tjedan

Noć užasa na jugu, izvještavali su mediji, brod Lučke kapetanije Dubrovnik udario u gumenjak koji je s otoka Šipana prevozio sezonske radnike, poginule su četiri osobe, tri su nestale, dvije preživjele, a o uzrocima nesreće nagađalo se pa se tvrdilo da plovila nisu bila osvijetljena, što je dijelom demantirano – barem za kapetanijin brod. Vukovarski je HDZ bojkotirao skup s Andrejom Plenkovićem u Vinkovcima, iako su najavljeni, nisu se pojavili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, njegova zamjenica Ivana Mujkić, predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna, ‘kao i brojni drugi važni vukovarski HDZ-ovci’ jer ih je, navodno, uzrujao odnos države prema njihovu gradu, ali i ponovno kandidiranje Bože Galića za vukovarsko-srijemskog župana. U Šibeniku trostruko ubojstvo, među pokojnicima i bivši vozač Zlatka Bagarića. U Osijeku započeo proces Zdravku Mamiću, većinskom vlasniku hrvatskog nogometa, koji je na optuženičku klupu sjeo s bratom Zoranom, Damirom Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom zbog USKOK-ove sumnje da su, uz pomoć potonjeg dvojca, Mamići na štetu Dinama pribavili protupravnu imovinsku korist od 115,8 milijuna kuna, dok je državni proračun oštećen za 12,2 milijuna kuna. Od izbora Kazimira Bačića, generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije, traju imenovanja novih šefova: u posljednjoj turi Bruni Kovačeviću pripalo je vršenje dužnosti glavnog urednika Prvog programa Hrvatske televizije, nakon što je dosadašnji v.d. Miro Branković podnio ostavku. Ustavni sud uskoro će na dnevni red uvrstiti zahtjev Vlade, podnesen 2013. godine, za ocjenu ustavnosti odluke Općinskog vijeća Čačinaca o nazivanju jedne ulice po 10. travnju, danu uspostave NDH. Nakon razlaza s HDZ-om, mostovci će se posvetiti lokalnim izborima: Božo Petrov, koji je još uvijek predsjednik parlamenta, navodno će pomagati Nikoli Grmoji u borbi za Dubrovačko-neretvansku županiju, dok bi Ante Čikotić, donedavni državni tajnik za energetiku, trebao na izbore za splitskog gradonačelnika. Rektori sveučilišta ne moraju u mirovinu kad navrše 65 godina, apostolski nuncij Alessandro D’Errico napustio je hrvatske i bosanskohercegovačke katolike nakon jedanaest godina, a misiju, kako objavljuje prijestolnička štampa, nastavlja na Malti. Sandra Švaljek u ekskluzivnom intervjuu Jutarnjem listu otkrila da sluša Parni valjak i nikad nije zapalila cigaretu, što je izvučeno u naslov. Jedanaestogodišnji dječak s Downovim sindromom iz Gradišća ipak je pričešćen iako je svećenik isprva to odbijao učiniti. Lažni liječnik za tristotinjak kuna nudi lijek protiv parazita, a na Jordanovcu umjesto devet rade samo dva radiologa pa pacijenti sa sumnjom na rak čekaju dijagnozu dva mjeseca umjesto tjedan dana. Bandić operirao kilu. Predsjednica i premijer u Okučanima sudjelovali u obilježavanju 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak. Izostao Božo Petrov.

Tako je izgledao tjedan u Hrvatskoj mimo raspada Vlade.

Sapunica

O krizi vlasti detaljnije u tekstovima drugih autora. Ovdje notiramo kako u ovom času situacija nije ni blizu raspleta, utorak ispraćamo s Božom Petrovom na čelu Sabora i Andrejom Plenkovićem kao premijerom. Što će biti narednih dana, s kime će Plenković prevariti dosadašnje partnere, kome će Petrov izjaviti ljubav, hoće li se Bernardić zbrojiti, prema kome emocije vode Ivana Vrdoljaka, kakvi su planovi Ivana Vilibora Sinčića i Ivana Pernara… pratite u novim nastavcima sapunice ‘Republika Hrvatska 2017.’

Ostavka

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ako niste pratili, zatražila je premijerovu ostavku i to ‘nakon temeljitih analiza i konzultacija’. Podsjetila je da mu je ponudila suradnju te mu najavila slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog gospodarskog i socijalnog stanja u državi. Tijekom razgovora, prenose mediji, predsjednica je premijeru ponudila da njihovi timovi utvrde red zajedničke sjednice. No ni nakon pet dana Vlada nije prihvatila prijedlog pa joj je predsjednica uputila prijedlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s člankom 102. Ustava Republike Hrvatske. Ujedno, objavila je kako je nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija zaključila da je najkonkretniji prijedlog za izlazak RH iz krize – ostavka predsjednika Vlade.

Da ne bude zabune, ovo se događalo u veljači 2015. godine, kad je premijer bio Zoran Milanović. Sada, na aktualnu krizu Vlade, parlamenta, vlasti, Agrokora i Republike Hrvatske kao takve, predsjednica reagira treptanjem, vrćenjem prstiju, a zacijelo i povremenim znojenjem.

Ustašoidi

Zbog raspada državne vlasti lokalni su izbori pali u drugi plan, odakle ih je izvukla manja skupina ustašoida upadom na zabavu Nove ljevice u Splitu. Uljezi su vrijeđali okupljene, a eskalaciju konflikta spriječila je kako brza intervencija policije tako i promptna reakcija Ranka Ostojića, bivšeg ministra unutarnjih poslova, koji se također okupio na druženju novih ljevičara.

Na izravno novinarsko pitanje Andro Krstulović Opara, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, izbjegao se otvoreno izjasniti o incidentu, nazvao ga je folklorom ili tako nekako. Stari zli HDZ ostaje stari zli HDZ ma koliko mijenjao lica.

Falsifikati

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora, povremeno zajauče o zatečenom stanju. Nekidan je poručio ‘svim dionicima’ da se ne oslanjaju previše na financijske izvještaje tog koncerna jer je, čitamo u dnevnim novinama, u njima lažno prikazivan dio dugova. Odnosno, krediti su prikazivani kao dug prema dobavljačima, na što su upozoravale i rejting agencije. U novinama smo zapazili i da je Ramljak donedavno odbijao odgovoriti je li bilo nepravilnosti u Agrokorovim financijskim izvještajima te je pozivao na strpljenje dok konzalting kuća PWC ne utvrdi sve činjenice.

Sada pak iz Agrokora javno govore o potencijalnim pogreškama, što je odmah rezultiralo padom vrijednosti dionica. Inače, koncern duguje 16 milijardi kuna – šest milijardi dobavljačima iz regije, ostatak onima iz Hrvatske.

Kartoni

U vezi s prethodnom viješću, kako li je Dinko Cvitan? Proljeće je doba kad se u ljudima obično bude kronične boljke. Ipak, nadamo se da mu nije ništa ozbiljno i da višegodišnji izostanak USKOK-ove zainteresiranosti za zbivanja u firmama Ivice Todorića nema veze sa zdravstvenim kartonima osoba zaduženih za kazneni progon kriminala. Ima li veze s njihovim imovinskim kartonima, e na to se pitanje, ispunjeni mračnim slutnjama, ne usuđujemo odgovoriti.

1/1