Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Osveta taloga

U najnovijem nastavku obračuna političkog polusvijeta s aktualnom predsjednicom doznali smo da je ideja o gostovanju četničkog vojvode Vojislava Šešelja kod ustašoidnog televizijskog zabavljača Velimira Bujanca usuglašena s njezinim suradnicima

Rr4l02j1jfy7ltn20n2ok1utbdq

Hvalio Josipovića, pomogao Kolindi – Vojislav Šešelj (foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Šešelj

Ne znamo što će duže potrajati, naša rubrika ili predsjednička karijera Kolinde Grabar-Kitarović, ali da bi nam nedostajala kad bi otišla, bolno nedostajala, ne treba objašnjavati ni najpovršnijim čitaocima. Nakon svega što se izredalo predsjedajući ovom neveselom zemljom došla je ona, kraljica političkog treša, liderica trećerazrednosti, carica beznačajnosti. A otkako je pokušala raskrstiti s političkim talogom koji ju je vjerno pratio, stiže je osveta. Ovih je dana otkriveno da je uoči prošlih predsjedničkih izbora na sastanku s Velimirom Bujancem, televizijskim kraljem političkog treša, bivšim predsjedničinim savjetnikom Matom Radeljićem i s neimenovanim visokorangiranim HDZ-ovcem ona odlučila da Bujanec u emisiju pozove Šešelja od kojeg se očekivalo da pohvali tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića i tako mu nanese političku štetu. Bujanec je novinama djelomično potvrdio priču. Po njegovoj verziji, nije bilo sastanka, nego je on na srpskim portalima pročitao Šešeljevu pohvalu Josipoviću te o tome izvijestio izborni stožer KGK. Malo su se kolebali bi li to donijelo više štete ili koristi, ali na koncu su pristali. Bujanec je pozvao Šešelja, on je ponovio pohvalne riječi za Josipovića, što je dodatno mobiliziralo desnicu, izabrana je KGK. Država u kojoj je Bujanec televizijski novinar, a Josipović politička alternativa i ne zaslužuje bolje.

Kune

Čak 1,8 milijuna kuna više, odnosno 25,8 milijuna kuna više nego lani izdvojit će Republika Hrvatska ove godine za Hrvate u Bosni i Hercegovini, što znači da je započelo predizborno darivanje HDZ-ova biračkog tijela novcem. Jer bliži se utrka za Evropski parlament, svaki glas je bitan, a što se sve može s novcem kad su s jedne strane hrvatski vladari, a s druge članovi vladajuće stranke, neka mašta sluti. Osnovano je i nekakvo povjerenstvo za odlučivanje o tome tko će dobivati novac.

Hapšenja

Uhapšen Bienenfeld, vijest je iz ranih večernjih sati utorka. Bienenfeldu je ime Josip, načelnik je sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva. Prema informacijama dostupnim u času kada rađamo ovaj tekst, osim imenovanog, policijski je USKOK uhapsio još tri osobe nepoznata identiteta u Dalmaciji i pretražio neke urede Ministarstva graditeljstva u Zagrebu. Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva uglavnom je negirao saznanja o bilo čemu, nije mogao reći čak ni koju su dokumentaciju policajci uzeli. Kladimo se na dug postupak, predugo suđenje i neizvjestan ishod sa žalbama.

Bandić (1)

‘Pa jel vi znate tko je ta mala?! Sad ćeš dobit rješenje, ona više neće kuhat kave’, najpoznatija je prošlotjedna rečenica Milana Bandića, Keruma zagrebačkog, preslušana na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje traje suđenje u aferi Agram. S detaljima afere nećemo vas maltretirati, polazimo uvijek od iste pretpostavke da onaj koga zanima odavno zna, dok onog kome puca sve što može puknuti za detalje o aferi Agram nema smisla opterećivati s istima. Za ovotjednu priču, koju je šteta propustiti, važno je zapaziti da USKOK želi potkrijepiti optužbe o nezakonitom zapošljavanju u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama tajnim snimkama razgovora gradonačelnika i suradnika. Mala iz prvog pasusa, zbog koje je prvi čovjek hrvatske metropole održao vrlo neugodno predavanje s vrijeđanjem nekadašnjem pročelniku Vidoju Bulumu, neka je njegova miljenica. Bulumov je grijeh u tome što joj nije povećao plaću nakon što ju je premjestio na bolju poziciju. ‘Pa jel vi znate tko je ta mala?! Jel ti znaš?’ pitao je Bandić Buluma, a kada je dobio nekakav skrušeni odgovor, stigao je i nastavak: ‘Jel ti znaš čije je to dijete? Jel ti znaš da je to dijete mog familije koji je slučajno ostao živ? Pa jel vi osjećate ovu zemlju, majku vam Božju jebem’, zapitao je vrijedni i pobožni lider prijestolnice. Kada je Bulum zapazio kako nije znao da ‘mala’ nakon karijernog uspona ima ista primanja kao i dok je ‘kuhala kave’, milostivi gradonačelnik pita: ‘Vido, pa tko je trebao znati? Zato što radite posao preko kurca, boli vas kurac.’

Nije nesretni Bulum jedina žrtva šefa Zagreba. Pročelniku svoga ureda Miru Laci uputio je jedno pitanje u dvije varijante. ‘Jel ti želiš biti pročelnik? Želiš bit’ pročelnik? Onda radi svoj posao i informiraj me što si napravio’, rekao je gradonačelnik uzrujan kada je doznao da je Laco zaposlenika s visokom stručnom spremom stavio ‘u garažu’. Pratit ćemo ovo suđenje. Doživimo li mu kraj.

Bandić (2)

Opet o Bandiću. Ovaj put nas ne zanima kao gradonačelnik, nego kao kandidat za počasni doktorat na zagrebačkom sveučilištu, gdje je inicijativa naišla na pomalo neočekivano čvrst otpor. Kako javlja prijestolnička štampa, više od 3100 profesora, studenata i alumnija zagrebačkog sveučilišta potpisalo je otvoreno pismo protiv tog oblika odavanja počasti Bandiću. Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti, jedan od inicijatora akcije, objašnjava: ‘Smatramo da Bandić ne zadovoljava nijedan od kriterija za dodjelu počasnog doktorata, niti ima znanstvene ni umjetničke doprinose.’ A sve ono što predlagač, dekan Muzičke akademije, profesor Dalibor Cikojević, navodi u prijedlogu kao Bandićevu zaslugu, platili su građani Zagreba, naglašava Bovan. Podsjetio je da je protiv Bandića, glavnog junaka niza afera, podneseno dvjestotinjak prijava. Zbog toga, kako je rekao, Bandić ‘ne uživa ni čast, ni ugled koji su temelj dodjele počasnog doktorata’. Vodstvo Muzičke akademije želi gradonačelnika zakititi ovim priznanjem jer ga smatraju zaslužnim za rješavanje problema smještaja, a ‘hvala’ mu je premalo.

Žalac

Protiv Plenkovićeve ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima započelo je formalnu istragu kao okrivljenice za kazneno djelo izazivanja nesreće. Znate vjerojatno, vozeći bez valjane vozačke dozvole 9. ožujka u Vinkovcima je naletjela na djevojčicu koja je pretrčavala cestu. I uspjela je ostati ministrica.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više