Novosti

Rabljena sedmica

Ples s virusom

Čini se kako od svih osoba koje proteklih mjeseci kontaktiraju sa zaraženima jedino hrvatski ministri i premijer ne moraju u samoizolaciju

3brv0cuq89piycq006reakheg3z

Maloljudno i dovoljnoljudno – Krunoslav Capak (foto Bruno Konjević/PIXSELL)

Mjere

Pokušaj plesa državnih vlasti između života sa svim podrazumijevajućim rizicima i kontroliranja epidemije covida-19 doveo nas je do obaveznog nošenja maski u trgovinama, ali i do pretrpanih klubova, odlično posjećenih koncerata, svadbi… Ah, svadbe. Na njima će se smjeti okupljati manje od sto ljudi, a spominju se ograničenja broja posjetitelja koncerata. Sve mnogoljudno trebalo bi biti maloljudno ili štomanjeljudno, a istodobno i dovoljnoljudno da bi cirkulirao novac između onih koji bi se okupljali i za to plaćali te onih koji bi organizirali i za to primali novac. Zvuči jednostavno, a zapravo je nerješivo, jer se svodi na više puta objašnjenu dilemu između povratka takozvanom normalnom životu ili barem nečemu njemu nalik te kolektivne karantene s možda povoljnim posljedicama u suzbijanju virusa, ali i izrazito negativnim efektima po ostale aspekte života. Hrvatske vlasti i dalje plešu između dvije opcije. Kada bi svoje ponašanje uskladili s propisima, ples vjerojatno ne bi bio uspješniji, ali bi postao jasniji.

Izolacija

Nešto manje od mjesec dana otkako je premijer Andrej Plenković objavio da je njegova Vlada pobijedila koronu, njezin član i ministar uprave Ivan Malenica zarazio se koronom, što vrijedi zabilježiti jer ne događa se često da čovjeka savlada ono što je već pobijedio. Bit će da su bili produžeci. Uglavnom, vijest kaže daje Malenica pozitivan na koronavirus i u samoizolaciji je, a u Ministarstvu uprave se hvale da među njegovim kontaktima potencijalno ugroženim virusom nije bilo zaposlenih u Ministarstvu. Ministar je jednoj televiziji rekao da se drugog dana osjećao bolje nego prvog te da se javio liječniku čim je osjetio simptome – mučninu, povraćanje i 37,5 stupnjeva temperature. Ministar ne zna gdje se zarazio, ali mu je poznato da je prošlog četvrtka bio na Vladinoj sjednici, a potom je otišao u Šibenik. Među bliske kontakte naveo je desetak ljudi, članove uže i šire obitelji. Korona je opet blizu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. No članovi Vlade neće u samoizolaciju jer su Malenicu zadnji put vidjeli pet dana prije nego što mu je dijagnosticiran covid-19. U samoizolaciju nisu morali ni ministri Zdravko Marić, Josip Aladrović i Mario Banožić, iako su bili na zabavi kod gradonačelnika Županje u lovačkoj kući gdje se zatekao i Damir Dekanić, voditelj Uprave vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma i načelnik općine Andrijaševci, inače pozitivan na covid-19. No epidemiolozi su zaključili da ministri ne moraju u samoizolaciju, jer na navedenom derneku u dotičnoj kući nisu bili blizu Dekanića. U samoizolaciju nije morao ni premijer Andrej Plenković nakon što se na teniskom turniru u Zadru družio sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem i dodirivao ga. Čini se kako su ljudi u vrhu vlasti razvili neobičan imunitet.

Ministar

A Branko Bačić je rekao da ministar neće položiti prisegu dok ne bude zdrav. Ne pada nam na um nijedna druga mogućnost, ali Branko Bačić je imao potrebu reći, a mi pronosimo.

Osveta

Iz jame Jazovka izvučeni su ostaci 814 osoba ubijenih tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, objavio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja. Ekshumacija je započela u ponedjeljak, 13. srpnja, trajala je tjedan dana i, prema Medvedovim riječima, ‘na temelju posmrtnih ostataka pokušat ćemo utvrditi spol i dob žrtava, jer identifikacija neće biti moguća’. Prema onome što se dosad zna, u jami su ostaci žrtava partizanske osvete, navodno je riječ o zarobljenim ustašama i domobranima, ranjenicima, medicinskom osoblju, časnim sestrama…

Domaći

Izvještavanje o turizmu ove je godine bitno drugačije, pedantno i euforično bilježenje rekordnih brojeva noćenja zamijenila je rezignacija zbog neuspjeha uvjetovanog covidom-19. U proteklim smo danima doznali i kako je ne tako davna optimistička tvrdnja Ministarstva turizma o domaćim turistima kao spasiteljima sezone ipak samo ne tako davna optimistička tvrdnja Ministarstva turizma. Ništa više od toga. Drugim riječima, nitko neće uspjeti spasiti sezonu. Nećemo pretjerivati s brojkama, ne pamte ih vjerojatno ni oni koji ih obično ljeti izgovaraju, ali statistika Hrvatske turističke zajednice veli da je u prvoj polovici srpnja zabilježen dolazak svega 47 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom, evidentirano je čak 80 posto od prošlogodišnjeg broja domaćih turista, što znači da njihov broj nije bitno pao. A to opet znači da hrvatski državljani ni u najluđim maštarijama ne mogu spasiti sezonu jer sve i kad bi se na more uputili svi koji su lani uživali u njemu, ona bi bila lošija. Ništa bez stranaca.

Dekonstrukcija

Vlast se konstituira, a SDP se zabavlja sa svojom nevoljom. Iz usta Zlatka Komadine, čovjeka koji je nakon povijesnog debakla i ostavke Davora Bernardića preuzeo SDP, ovih je dana izašao iznenađujuće konstruktivan prijedlog da SDP u Zagrebu podrži gradonačelničku kandidaturu Tomislava Tomaševića. No ubrzo su stigli drugačiji glasovi, čini se kako je ideja previše dobra da bi je SDP ostvario. Od manje bitnih vijesti iz SDP-a izdvajamo guranje Rajka Ostojića na mjesto potpredsjednika Sabora, dok je za Arsena Bauka rezervirana uloga šefa parlamentarnog Kluba. Barem do rujanskih unutarstranačkih izbora, kada bi neki novi šef mogao slagati drugačiju kadrovsku konstrukciju.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više