>

novosti logo

Rabljena sedmica: Pokaz nije dugme

Svašta je premijer Plenković napričao o sebi i Igoru Pokazu, hrvatskom veleposlaniku u Ujedinjenom Kraljevstvu, samo nije otkrio zašto je prešutio da su povezani kumstvom

Pokaz

Kakva drama oko Igora Pokaza. Kada je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je premijer Plenković trebao progovoriti o njihovim kumskim vezama, odnosno da je ‘povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja’ jer je o tome šutio, on je sazvao konferenciju za novinare i objašnjavao kako je Pokaz stup hrvatske diplomacije, dugogodišnji zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova, čovjek bez čijih bi diplomatskih vještina sve otišlo kvragu. Po štampi čitamo da o Pokazu sve najbolje govore lijevi i desni, pri čemu je ulogu lijevih preuzeo krug oko Zorana Milanovića, bivšeg premijera i predsjedničkog kandidata, koji je poput Plenkovića, Pokaza, Kolinde GK, Krstulovića Opare… kadar Ministarstva vanjskih poslova. Na stranu Pokazove stvarne ili uveličane diplomatske sposobnosti, premijer ni nakon svega nije otkrio zašto je šutio o njihovoj kumskoj vezi.

Raspad

Sve mi to nešto neozbiljno doživjeli, kad ispao pravi belaj. Govorimo o odnosima u vladajućoj koaliciji koja je, čitamo u prijestolničkoj štampi, na rubu raspada. Neposredan povod je nesloga između HDZ-a, kao najvećeg, i HNS-a, kao najbezveznijeg dijela koalicije o pravima prosvjetara. Narodnjaci bi im povećavali plaće, HDZ-ovci su protiv, a Bandić bi im dao i više nego što traže. Još čitamo i da se premijer ‘proteklih par dana nije sastajao s HNS-ovcima, ali doznajemo da je Ivan Vrdoljak, lider HNS-a, uputio mail Plenkoviću na koji premijer nije odgovorio’. Nezadovoljni su, napajamo se informacijama iz istog izvora, u Vladi i stavom Milana Bandića. Za njega su rezervirane sljedeće riječi: ‘Nikakvi ultimatumi i ucjene ne dolaze u obzir, posebno ne oko politike plaća koja se ne smije voditi na temelju takvih ucjena, nego na temelju mogućnosti proračuna. Oko toga postoji visok stupanj kohezije u Vladi’, prišapnuo je prijestolničkoj štampi izvor iz Banskih dvora. Nije imenovan, ali po stilu upućuje na Plenkovića. Ili Njonju, premda on nije u Banskim dvorima, ali nema veze. Čini se kako bi Plenkoviću odgovaralo što prije raspisati prijevremene izbore, jer stranku sve slabije kontrolira i gotovo nitko ne vjeruje da može preživjeti unutarstranačke izbore na predsjedničkom mjestu, a pitanje je i kakve će mu radosti donijeti eventualni novi mandat Kolinde Grabar-Kitarović. Uz to, ni opozicija nije do kraja konsolidirana, no čak i SDP pod vodstvom Davora Bernardića pokazuje znakove života. I mogao bi ih pokazivati sve više s protokom vremena. Na premijeru je dakle odluka – prijevremeni izbori ili strpljivo odumiranje.

Cirkularno

A u osnovnim i srednjim školama nastavljen je takozvani cirkularni štrajk. Kao što vam je vjerojatno poznato, to znači da svakog dana štrajkaju druge škole. Nastavnici traže povišicu od šest posto, Vlada im je spremna dati četiri. ‘Mogli smo čuti od ministra financija Zdravka Marića da imamo suficit u proračunu, neovisno o Uljaniku, a da se isto tako očekuje takav trend i do kraja godine. Što to nama znači? Da novca u proračunu ima i da Vlada treba ispuniti naše zahtjeve i to ne samo nas, već i drugih’, izjavio je Branimir Mihalinec u ime Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, pa dodao i ovo: ‘Zabrinjavajuće je ako ministar Marić kaže da novca nema. To znači da ih je već negdje obećao, a da u Hrvatskoj o tome nitko ništa ne zna. Neka kaže kome su obećali, pa da objasni zašto nama ne može ispuniti ‘megalomanske zahtjeve”, pozvao je Mihalinec. Što se Vlade tiče, negdje pred kraj pisanja ovotjedne ‘Sedmice’ stigla je Plenkovićeva najava da će iduće godine povećati plaću za šest posto svim javnim službenicima i to u tri vala.

Petrač

Nisu samo Josip Manolić i Rolling Stonesi vječni. Kada su pročitali da je Vjeko Sliško ovih dana polomio nogu Hrvoju Petraču, te mu ozlijedio glavu i rebra, neoprezniji među nama prvo su opsovali redaktorsko-novinarsku šlampavost, a onda se i vratili u prošlost. Eh, koliko smo bili mlađi kada je pokojni Vjeko Sliško bio kralj zagrebačkog asfalta. Samo, računasmo, ako je Vjeko Sliško ubijen 2001. godine na Cvjetnom trgu, a jest, nema sumnje, kako je ovih dana mogao nasrnuti na Petrača, još jednog kultnog poštenjačinu s asfalta. Ispostavilo se da je Vjeko Sliško aktualni, nećak Onog Vjeke Sliška i sin Marka Sliška, ubijenog 2003. godine. Vjeko mlađi skrivao se dan i pol, pa se pojavio u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije. Osim nanošenja teških tjelesnih ozljeda, na teret mu se stavljaju i prijetnje smrću. Petrač je robijao zbog otmice sina generala Zagorca i iznude novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna, dok Vjeko Sliško od malih nogu pravi gluposti.

Potraga

Vlasti Martiniquea odustale su od aktivne potrage za hrvatskim pomorcem Dinom Miškićem, koji je nestao u Atlantiku 26. rujna, kada je njegov brod ‘Bourbon Rhode’ potonuo u uraganu Lorenzo. Vlasti smatraju kako nakon dva tjedna potrage nema izgleda da budu pronađeni živi. Pomorčeva obitelj i prijatelji razočarani su, ali vjeruju da će se Miškić ipak izvući živ iz Atlantika.

‘Punkeri’

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske ‘zagrebačkom rock sastavu Prljavom kazalištu u povodu 40. obljetnice uspješne glazbene karijere’. Ovo smo citirali iz prijestolničke štampe, slijede predsjedničine riječi: ‘Dodjeljujem vam povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u promicanju domoljublja, vašeg humanitarnog djelovanja te ugleda rock glazbe u povodu vaše 40. obljetnice.’ Svjedoci iz neke davne epohe sjećaju se da je Kazalište počelo kao punk bend, navodno im prvi album nije bio loš. Poslije su se tražili, dok se nisu realizirali kao hrvatski nacionalni bend, a pritom su postali i izrazito dosadni. Priznanjem koje su primili od KGK nisu dokazali da se rock prokurvao – imali su svjetski rockeri i gorih poniranja s većih visina – nego da nisu antipatični samo u muzičkom smislu.

1/1