Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Pokusni kunić

Nekoliko beznačajnih zakona, sječa svega što ne diše ekstremno desno u kulturi i niz divnih, dosad neviđenih političkih sukoba, jedini su rezultati Oreškovićeve vlade

Z70ibiugzbzkbhb3jyhrq0kuqdl

Tihomir Orešković i Kolinda Grabar Kitarović (foto Borna Filić/PIXSELL)

Pokusni kunić

Premijer Tihomir Orešković otišao je u Pariz. Ne bismo dugo o toj činjenici – premijeri banana država, uostalom, i postoje zato da bi povremeno, u biznis klasi, otputovali u svjetske metropole po diplomatske ćuške i precizne domaće zadatke – da najpoznatiji hrvatski Kanađanin nakon Gojka Šuška nije pred odlazak spominjao rezultate. ‘Vlada funkcionira. Idem danas u Pariz, imam sastanak s premijerom Francuske, idemo dalje, radimo. Nadam se da nećete pratiti samo ovu političku scenu, nego i rezultate’, izjavio je državnoj agenciji uoči leta.

Rezultate? Trideset i šest godina mrtav Josip Broz Tito i danas ima ozbiljnije političke rezultate od Timova teama. Nekoliko beznačajnih zakona, sječa svega što ne diše ekstremno desno u kulturi i niz divnih, dosad neviđenih političkih sukoba, jedini su rezultati Oreškovićeve vlade.

Kad spomene svoje rezultate, hrvatski premijer budi sumnju da je u Tevi bio angažiran na radnom mjestu pokusnog kunića. I da ono što su mu davali još djeluje.

Ustavno sudilo

Rizalts? Ustavni sud, idealno stovarište iskorištenih saborskih pravnika, još uvijek zjapi poluprazan, a ne bude li do 7. lipnja izabran barem jedan sudac, postat će bespredmetan. Ne, neće ostati bez predmeta, nego bez mogućnosti njihova rješavanja. Od 2010. godine sucima su iz raznih razloga prestajali mandati, novi nisu birani, pa će 7. lipnja, kad odu predsjednica Jasna Omejec, sutkinja Snježana Bagić te suci Marko Babić i Aldo Radolović, sud ostati bez kvoruma. Tj. imat će šest sudaca, a za minimalno funkcioniranje fali još jedan. Belaj je utoliko veći jer su sve izvjesniji prijevremeni izbori neprovedivi bez Ustavnoga suda.

Suce se bira dvotrećinskom većinom u Saboru, HDZ i SDP godinama se ne mogu usuglasiti oko kandidata, a kad se pojavila naznaka da bi se dogovor konačno mogao izbistriti, u ponedjeljak je odgođena sjednica saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Mostov Robert Podolnjak, predsjednik Odbora, objavio je kako je ‘dogovoreno da se provedu još dodatne konzultacije unutar klubova zastupnika i da ćemo zbog toga sjednicu Odbora imati u srijedu’. Što se zbiva na toj sjednici, znat će se dok ovaj tekst bude jurio kroz novinsku rotaciju, prema Podolnjakovoj najavi u četvrtak bi tema trebala biti uvrštena u saborski dnevni red, a u petak će pasti odlučivanje. Poznato je da su kandidati bili načelno usuglašeni, no onda se pojavio problem s HDZ-ovim Davorinom Mlakarom. Austrijski istražitelji sumnjičili su ga da je 2007. bio među trojicom hrvatskih državljana koji su primili mito od poduzetnika Alexa Kropiuniga ‘u zamjenu za utjecaj na lokalne i državne hrvatske vlasti kako bi se zemljište na Pagu u vlasništvu tvrtke kćeri Hypo banke prenamijenilo u građevinsko’. Mlakar je negirao primanje mita, ali je potvrdio da se 2014. godine, u času kad je istraga bila pokrenuta, lažno predstavio na ulazu u sjedište Hypo banke u Klagenfurtu. Zašto, nije objasnio.

A to je velik uteg za vjerodostojnost potencijalnog ustavnog suca. ‘Pipl mast trast as’, rekla je svojedobno vjerojatna buduća ustavna sutkinja.

Rizalts

Još malo rizalts? Piše ‘Jutarnji list’ da od početka srijede ‘nastupa pravni kaos u sustavu socijalne skrbi’ jer su rješenja o pravu na socijalnu pomoć trebali preuzeti uredi državne uprave, ali oni nisu osposobljeni, a Timova družina nije uspjela u parlamentu progurati čak ni odgodu primjene zakona o prebacivanju poslova iz nadležnosti centara u ruke ureda.

To stvarno nijedna Vlada nije izvela.

Dim

Svjetski dan nepušenja na splitskom je Prekršajnom sudu obilježen s mnogo dima. Mediji javljaju da su Zdravko Mamić i njegov vjerni fiškal Čedo Prodanović napadnuti bengalkama i bocama. U Split su stigli na ročište u povodu ‘incidenta u poljudskoj loži’ prije dvije godine, što je eufemizam za Mamićevu tuču s Hajdukovim veteranom Ivom Begom. ‘Danas oko 13 sati u Splitu, u Ulici Domovinskog rada, prema prvim informacijama, dvije mlađe maskirane osobe zapalile su pirotehnička sredstva i bacili ih’, priopćila je akribična policija.

Da treba oslikati aktualni krah koncepta hrvatske države – epohu koju će historičari jednom nazivati zrelim kretenskim dobom – prizor dolaska Zdravka Mamića na splitski sud bio bi među boljim motivima. Bio bi to prikaz države koja desetljećima ne nalazi načina obraniti od Mamića poduži popis ljudi na koje je nasrtao, ali ni njega od drugih, čak ni na sudu.

Opravljeno dostojanstvo

Svi se žale na ovu Vladu, red je zapaziti i njezin najveći uspjeh: vratila je dostojanstvo hrvatskim braniteljima. Ili, preciznije, više se nitko ne žali na ugroženo dostojanstvo dotičnih. Šator je razmontiran, šuti Klemm, šuti Glogoški, šuti Bujanec… Nema najava prosvjeda, nema naguravanja s policijom, nema vrijeđanja resornog ministra i njegovih suradnika. Jest, smanjena su budžetska izdvajanja, jest, obitelj prvog potpredsjednika Vlade primala je novac od lobista inozemne naftne kompanije, jest, potraga za resornim ministrom trajala je mjesecima i obogatila nas je najkraćom ministarskom epizodom od 1990. godine – sjeća li se itko Crnoje? – jest, prvi čovjek Vlade ne bi ni pod prisilom mogao pogoditi sve padeže jezika koji najviše vole, ali militantno krilo veteranskih udruga više ne nalazi razloge za izražavanje nezadovoljstva. Otkako je ova Vlada došla, nitko ne se poziva na narušeno dostojanstvo hrvatskih branitelja.

Ala ga opraviše – svaka čast!

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više