>

novosti logo

Rabljena sedmica: Policijski pokušaj države

Bivši policajac u induciranoj komi, MUP nabavlja sofisticirane uređaje za prepoznavanje lica, a nije u stanju prepoznati seksualno uznemiravanje u svojim redovima. I Hrvatska predsjeda Vijećem EU-a – tako je izgledao prošli tjedan

Koma

Šest ljudi izgorjelo u domu za starije u Andraševcu, troje ubijenih na splitskim ulicama i Leon Lučić, četrdesetosmogodišnji bivši policajac i glumac u TV seriji ‘Krim tim 2’, u induciranoj komi zbog pokušaja iznude – tako ukratko na ulici izgledaju prvi dani hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije. O mrtvim starcima u Andraševcu i dilerima u Splitu čitat ćete još u ovome broju. Stoga ćemo se u našoj rubrici posvetiti Lučiću i pričama o njemu koje su dosad isplivale. Prema onome što čitamo u medijima, bivši policajac i glumac pokušao je iznuditi zaprešićkog poduzetnika Marija D. No Mario je na dogovoreno mjesto, gdje je Lučiću trebao predati novac, stigao u društvu MMA borca Marka Š. Prema tvrdnjama medija, Lučić i jedan muškarac nosili su pištolje. Lučić je počeo tući Marka Š. drškom pištolja po glavi i ramenima, slomio mu ključnu kost, ali Marko je odlučio uzvratiti i… Lučić je sada u komi. Istodobno smo doznali i da je zaprešićki poduzetnik pravovremeno sve prijavio zaprešićkoj policiji, ali ha, ona ga nije htjela pratiti na sastanak s Lučićem. Gdje je zapelo s policijom, nije jasno. Gdje je zapelo s Lučićem, jasno je.

Policajka

A kad smo već spomenuli Republiku Hrvatsku kao predsjedateljicu Vijeća EU-a, ali i njezine hrabre institucije, uz ostale i policiju, nećemo zaobići slučaj dvadesetšestogodišnje interventne policajke koju je kolega u noći s 22. na 23. veljače 2016. godine satima mrcvario seksualnim ponudama i aluzijama u službenom autu. Ona je naime bila u skupini policajaca upućenih na Bajakovo zbog osiguravanja državne granice. Umjesto svoga posla, navedene se večeri borila s nasrtljivim majmunom – kolegom koji je unatoč njezinu jasnom odbijanju htio seks s njom. Policajka je prvo prijavila majmuna nadređenima, ali oni su zaključili da to nije ništa. Ustrajala je, a policijski stegovni sud proglasio ga je krivim i uvjetno suspendirao na četiri mjeseca. Potom je pokrenula i sudski postupak u kojem je ga je vukovarski sud oslobodio uz opasku kako ‘analizirajući dokazni postupak nije našao utvrđenim i dokazanim da je okrivljenik kritične zgode počinio navedeno djelo’. A MUP ga je stegovno kaznio. Što sada? Kako tko. Ona se zahvaljuje jednoj udruzi što je prikupila novac kojim je pokrila sudske troškove, a on je otišao u starosnu mirovinu.

Crte

Sad već malo idemo u krajnost, u tjednu kad bi se grudi hrvatske trebale nadimati od ponosa zbog predsjedanja Vijećem Evropske unije, mi se dohvatili policije. I opet ćemo. Ministarstvo unutarnjih poslova ‘u tajnosti’, kako javlja prijestolnička štampa, nabavlja uređaj za prepoznavanje lica vrijedan 2,8 milijuna kuna, bez PDV-a. No prijestolnička se štampa žali kako MUP odbija otkriti o kakvom je sustavu riječ. Hm, prepoznaje lice, a MUP ne želi reći čemu je namijenjen. Čije lice ne zvuči poznato pa ga treba prepoznavati? Izvor koji koristimo objašnjava kako je ovo prvi put da MUP kupuje tehničku opremu ‘koja se temelji na biometrijskoj softverskoj aplikaciji koja može identificirati osobu usporedbom i analizom uzoraka na temelju kontura lica’, čitamo i opet se čudimo jer ne razumijemo čemu sve to, čija lica kane prepoznati naši vrijedni policajci koji nisu kadri prepoznati da im kolegicu maltretira kolega? A zbog takozvanih navijača, tj. tipova kojima nogomet služi kao sjajna prilika da se okupe oko igrališta i ponašaju kao budale. Policajci će ubuduće mobitelom ili tabletom na okupljanjima većeg broja osoba – pa i na utakmicama – snimiti fotografiju i poslati je u postaje, gdje će softver prepoznavati lica sumnjivaca. Toliko o policijskim podvizima ovog tjedna na ovom mjestu.

Ankete

Ispitivanja javnog mnijenja spominjemo samo kada daju zanimljive rezultate. Kao sada kada je CRO Demoskop zabilježio prvi prelazak SDP-a u vodstvo nakon četiri godine, dok je novi predsjednik Zoran Milanović najpozitivniji, a premijer Andrej Plenković najnegativniji političar. Barem prema anketiranima. Prenosimo i brojke: SDP-u je popularnost porasla za neka tri posto u odnosu na prošli mjesec i zastala na 27,8 posto. Slijedi ih, dakako, HDZ s 26,9 posto, što je pola posto manje nego prošlog mjeseca, a treći je, sačuvajnasbože, Most. Na listi najpozitivnijih političara Milanović je smijenio Plenkovića koji je sada drugi, dok je treći Miroslav Škoro. Na listi najnegativnijih vodi Plenković, a slijedi ga Bandić. Zadnji na listi najpozitivnijih političara je Davor Bernardić, lider SDP-a. Nekad glavni stranački problem, čovjek čiju su smjenu SDP-ovci otvoreno zazivali, sada se čini kao mogući premijer. Više kao profiter u postojećem odnosu snaga na političkoj sceni nego kao kvalitetan političar s rješenjima za bilo što.

Prevaranti

Na koncu, bilježimo malo hrvatskog cirkusa u Evropskom parlamentu, gdje je premijer Andrej Plenković predstavljao ‘prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a’. Nakon toga, prvo ga je prozvala švedska europarlamentarka i to zbog okrutnosti hrvatske države prema migrantima, a potom se na njega obrušio Ivan Vilibor Sinčić. Ljutit što je Vlada posve ignorirala njegovo pitanje ‘tko na određene dane ulazi u zgradu Vlade’, Sinčić je kazao Plenkoviću da se ponaša kao sitni prevarant. Hvala im zbog širenja istine o Hrvatskoj.

1/1