Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Pomazimo konje Ustavnog suda

Ukupno 2,3 milijuna kuna spreman je potrošiti Ustavni sud za kupnju pet automobila od kojih jedan mora imati 190 konja i kožna grijana sjedala jer, poznato je iz ustavne teorije, s hladnim se međunožjem loše čuva Ustav

Oyuoc31v3im10y4lt2them0bt0w

Teško je biti pješak – Miroslav Šeparović (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Hod

U organizaciji paracrkvenih udruženja, a pod vodstvom Željke Markić i sličnih, održan je takozvani Hod za život u Zagrebu i Splitu. Licitiralo se tisućama hodača, ali nismo ni vidjeli ni brojali pa ne nagađamo. Koliko god ih bilo, previše je. Malobrojniji prosvjednici protiv kršenja prava žena pokušali su ih zaustaviti nadomak zagrebačkom glavnom trgu gdje su sjedili na tračnicama pa ih je policija odnosila u marice. Među njima – odnošenima – bile su poznate aktivistkinje Sanja Sarnavka i Sanja Juras.

Za život je hodao i Dario Kordić. Iz njegove pravomoćne biografije, ispisane u Haagu, izdvajamo podatak da je planirao, poticao i izdavao naređenja da se počine krivična djela, uključujući progone, protupravne napade na civile i civilne objekte, ubojstva, nehumana djela, zatvaranja, bezobzirno razaranje koje nije bilo opravdano vojnom nuždom, pljačke i razaranje ili namjerno nanošenje štete vjerskim i obrazovnim institucijama. Ta krivična djela počinjena su u općinama Travnik, Vitez, Busovača i Kiseljak, a raspravno vijeće suda u Haagu izreklo mu je kaznu od 25 godina zatvora uz konstataciju da je imao značajnu ulogu u izdavanju naređenja za napad na Ahmiće u travnju 1993. ‘u kojem je masakrirano više od 100 civila bosanskih Muslimana’.

Tko će za njih hodati?

Konji

Ekipira se Ustavni sud i to s ni manje ni više nego 190 konja. Časni čuvari hrvatskog ustavnog poretka, nepokolebljivi zaštitnici vrijednosti upisanih u najvišem pravnom aktu, objavili su oglas u kojem se hvale spremnošću za trošenje 2,3 milijuna kuna za kupnju pet novih vozila. Među njima je, pišu dnevne novine, ‘jedno malo boljeg kalibra’, a trebalo bi imati motor snage već spomenutih 190 konja, 7-stupanjski mjenjač, kožna grijana sjedala – jer, poznato je iz ustavne teorije, s hladnim se međunožjem loše čuva Ustav – i gume od 17 cola. Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i ostali ustavni suci žele aluminijske naplatke i metalik crnu boju. Posebno im je važno da vanjski retrovizori budu grijani, a branici u boji vozila.

Deficit

Ako se ovih dana osjećate bolje nego inače, odlično spavate, imate više energije, jedete izvrsno, ne more vas kronične tegobe i vraća vam se samopouzdanje, to je vjerojatno zato što je Evropska komisija ‘dala preporuku za zatvaranje procedure prekomjernog deficita za Hrvatsku i Portugal’, a u njoj ostaju Francuska, Španjolska, Grčka i Velika Britanija. Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije i Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomske poslove, zapazili su da je to ‘vrlo lijepa vijest i veliko priznanje’. U proceduru prekomjernog deficita Hrvatska je dospjela još 2014. godine.

Upućeni žurnalisti vele da je ovo samo ljepša polovica vijesti. Ona druga kaže da ‘Hrvatska nije odmaknula u strukturnim reformama’ za rješenje prekomjernih neravnoteža ‘pa će morati nastaviti reforme u pojedinim sektorima kako bi ih smanjila’. Konačno, da bi Hrvatska ‘i formalno izašla iz postupka, odluku na prijedlog Komisije moraju donijeti ministri financija i ekonomije EU-a, što bi moglo biti u lipnju’, piše prijestolnička štampa. Komisija od Hrvatske traži još štošta. Na primjer, ubrzavanje reforme obrazovnog sustava, žustriju privatizaciju neprivatiziranog, zaustavljanje ranog odlaska u mirovinu…

Divna vijest, po mjeri današnjih novina. Puno slova poredanih u naizgled obećavajuće rečenice iza kojih je loše prikrivena neoliberalna žurba.

Mamić

Dva tužitelja Zdravka Mamića dobila su zaštitu nakon što je prošlog tjedna verbalno napao, ali ne i ugrizao, jednog od njih – Svena Miškovića. Mišković i Tonči Petković sada na rasprave stižu u pratnji policajaca što je, čitamo, ‘zasmetalo’ Mamiću pa je u pauzi suđenja izgovorio kraći monolog koji zbog manjka volje za citiranjem njegovih riječi na ovom mjestu nećemo prenijeti.

Mamić je optužen za kreativno izvlačenje novca iz Dinama.

Dobavljači

A dobavljači, bogami, nisu zadovoljni. Eno ih, javno govore o tome. Njihovim riječima: ‘Nakon 40 dana otkad je izvanredni povjerenik preuzeo upravljanje Agrokorom mi dobavljači nismo zadovoljni. To je dovelo do toga da razmišljamo o nekim mjerama, a hoće li doći do toga, ovisi o ispunjenju naših zahtjeva’, izjavila je Marica Vidaković iz Kraša. Novine iz kojih preuzimamo ovu vijest nazivaju je ‘predvodnica dobavljača’.

Imaju pet zahtjeva. Između ostalog žele formiranje radnog tima zbog mogućeg pokretanja postupaka protiv financijskih institucija koje su prikriveno financirale Agrokor te formalno očitovanje Ante Ramljaka, izvanrednog Vladina povjerenika i Martine Dalić, ministrice gospodarstva, da ‘sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora a ne dobavljača’.

Iz koncerna je minulih dana stigla i vijest o rasprodaji luksuznih igračkica bivšeg gazde Ivice Todorića. Zainteresiranim kupcima nova Uprava nudi njegov helikopter, jahtu i luksuzne aute. Ako vas tematika zanima, ovo ste vjerojatno već pročitali pa nećemo dalje silovati prostor s Agrokorom. Na kraju ćemo samo pozdraviti Dinka Cvitana, glavnog državnog odvjetnika, uz neugaslu nadu da će ga profesionalno zainteresirati neka od novosti iz posustalog koncerna.

Sablast

U našoj maloj rubrici vrijeme je za jednu sablast. Mario Karamatić, član Predsjedništva nečega što se zove Hrvatski narodni sabor, najavio je da će zatražiti reaktiviranje nekadašnje Hrvatske republike Herceg-Bosne ne budu li do kraja godine usvojene izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Reče i da ne može govoriti o detaljima ‘u ovom trenutku’, ali HNS-ovci su, veli, ‘obavili konzultacije s nekolicinom kolega u Hrvatskom saboru i očito imaju njihovu potporu’, što je jako bitno, samo ne znamo zašto.

Karamatić, inače član bosanskohercegovačkog HSS-a, smatra da je povampirenje HZ-HB-a nužno ‘zbog okolnosti u kojima se nalazi hrvatski narod u BiH’. Za njih, okolnosti, nerijetko je kriv HDZ BiH koji bi u HZ-HB-u sasvim sigurnu držao svu vlast pa Karamatićevu ideju valja vidjeti kao novi poticaj ionako uznapredovalom procesu iseljavanja tamošnjih Hrvata.

Ovdašnji političari zasad se ne oglašavaju, HDZ-ovci vjerojatno ne znaju što bi rekli uoči drugog kruga lokalnih izbora, a Bernardićevi SDP-ovci ne znaju što bi rekli inače.

Uglavnom, Karamatić i sličnomišljenici zalažu se za obogaćivanje ponude zločinačkih paradržava u BiH. Malo im Republika Srpska.

Lora

Vjerovali ili ne, prelistavajući novine stare nekoliko dana naišli smo na informaciju da u Splitu traje suđenje za zločine koje su hrvatski vojnici počinili u Lori. Potrudite li se, možda je i vi nađete. Samo budite strpljivi i, kako bi rekli autori enigmatskih revija, bistrooki.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više