>

novosti logo

Rabljena sedmica: Povjerenica, predsjednica, vidjelica

Tjedan nam je minuo u znaku moćnih žena – povjerenice Evropske komisije koja je hvalila Hrvatsku, predsjednice Hrvatske koja je uobičajeno oduzimala argumente svima koji bi Hrvatsku hvalili i poduzetne vidjelice Mirjane Dragičević Soldo koja je betonirala obalu pred vikendicom na Hvaru

Sreća

‘Ovdje sam među prijateljima, vaša zemlja je uzor mnogim državama’, izjavila je, iz zasad neutvrđenih razloga, Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, u Banskim dvorima, kamo je stigla u posjet. ‘Hrvatska je najmlađa članica EU-a, ali je izuzetna. Činjenica da početkom sljedeće godine predsjedate Vijećem EU-a govori o izuzetnom uspjehu. Uzor ste mnogim drugim zemljama i na tome vam iskreno čestitam’, rekla je Von der Leyen i tako, valjda, iznenadila čak i sobno bilje u Vladinim odajama koje je proteklih tjedana uglavnom slušalo žalopojke i svađe. Čak je i Andrej Plenković sa svojim ‘Hrvatska još uvijek lovi korak u razvojnom smislu, ne samo sa starim članicama Unije, nego i s onima koje su ušle 2004. odnosno 2007.’, zvučao kao skeptik u odnosu na svježe rastopljenu gošću. Razloga za optimizam mogla bi imati i HDZ-ovka Dubravka Šuica koju se spominje kao kandidatkinju za nekakvu povjerenicu u Komisiji – nagađa se da će joj pripasti resor regionalnog razvoja. A tamo je čista suprotnost od situacije opisane u dalmatinskoj pjesmi – malo je posla, a odlična plaća.

Gospa

U lipnju 1981. godine Mirjana Dragičević bila je u skupini djece koja je svjedočila komercijalno najuspješnijem nastupu Gospe u našim krajevima – onom u Međugorju. Mirjana, tada djevojčica, bila je dakle jedna od vidjelica i narednih će desetljeća, sve do danas, s Gospom razviti uspješnu, čestu i, kako će se ispostaviti, unosnu komunikaciju. O svjetovnim životima vidjelaca, među njima i Mirjaninom, kako i priliči, ne znamo mnogo. Mediji su, međutim, ovih dana otkrili da je ona, danas ozbiljna i poduzetna gospođa, osim molitvi i komunikaciji s nebesima, posvećena vrlo svjetovnim aktivnostima poput devastiranja obale. U novinama čitamo kako je dobra Mirjana, kojoj se Gospa ukazuje svake godine 18. ožujka, betonirala plažu u Sućurju na Hvaru, točnije, obložila je kamenom od kakvog se u Hercegovini grade suhozidi. Na novinarsko pitanje vidjelica uzvraća: ‘Kakva kuća? Koja plaža? Kakvo betoniranje? Prvi put čujem za sve to, nije to istina i ne mislim se sada spuštati na tu razinu i to komentirati.’ To je sve što je dosad o ovoj temi rekla novinarima. Iz medijskih napisa da se zaključiti kako se ona zaista ne namjerava spuštati na tu razinu. Njezina podrazumijeva više zvjezdica.

Vatra

U Šibeniku je uhapšena pedesettrogodišnja radnica Hrvatskih autocesta osumnjičena za potpalu nedavnog požara u okolici tog grada. Šteta koju je prouzročio još nije utvrđena, ali računa se da je samo vatrogasna intervencija stajala oko pet milijuna kuna. Pedesettrogodišnjakinji je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela jer je uhvaćena i prije dvije godine zbog izazivanja sedam požara na istom području. Prema nalazu vještaka, to je učinila u stanju neubrojivosti. Sada nije ispitana zbog sumnji liječnika u njezinu raspravnu sposobnost.

Holokaust

Kad smo već kod sumnji u sposobnost, Kolinda Grabar-Kitarović u Izraelu se druži s čelnim ljudima države i izgovara ozbiljne i duboke misli poput one u Yad Vashemu da holokaust ne smijemo zaboraviti. Šteta što je nitko od domaćina ne pita kakav stav prema ustašama, suradnicima nacista, ima Marko Perković Thompson koji će, kako sada stvari stoje, u kampanji biti znatno bliži njoj nego donedavno velikom prijatelju i kumu Miroslavu Škori. Ili što o istoj temi misle relativno visoki uzvanici njezine prve inauguracije, poput Velimira Bujanca. Ali nitko je ništa nije pitao.

Bomba

A splitski dnevnik Slobodna Dalmacija dospio je drugi put u svega nekoliko dana na stranice crne kronike. Nakon nedavnog požara u bivšim pogonima te firme u neposrednoj blizini zgrade redakcije, novi šok uslijedio je u ponedjeljak kada je zasad nepoznati muški glas nazvao redakciju i zaprijetio joj podmetnutom bombom. Policija se pojavila ubrzo, zgrada je evakuirana i temeljito pretražena, ali bombe, srećom, nije bilo.

Tulumi

Bliže nam se tradicionalni hrvatski kolektivni ljetni tulumi – Alka i kninsko obilježavanje ‘Oluje’. Divne su to prigode za zviždanje nevoljenim političarima i slanje vrelih domoljubnih poruka, ne sumnjamo da će i ove godine biti iskorištene. Čini se da će posebno zabavno biti u Sinju gdje očekuju dolazak Grabar-Kitarović, ali i dvojice njezinih izazivača – Zorana Milanovića i Miroslava Škore koji će, za nevolju, navečer u nedalekom Trilju održati i koncert. Grabar-Kitarović će, prema očekivanjima, iste večeri produžiti za Split gdje će kreštati Marko Perković Thompson. Taj se event spominje i kao neslužbeni početak kampanje aktualne predsjednice za drugi mandat. Konačno, dan nakon Alke, 5. kolovoza u Kninu, navodno će Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a, objaviti kandidaturu za predsjednika HDZ-a. S čela stranke otišao je zbog sumnji u sukob interesa. Prava osoba za HDZ.

Sitnež

S juga stižu vijesti o neuobičajenoj aktivnosti Uskoka – u Splitu su hapsili čelnike komunalnog poduzeća i podigli optužnice protiv dvojice bivših gradonačelnika zbog petljanja s parkiralištima. Uskok je, čini se, nepokolebljivo odlučio osnažiti imidž institucije odlučne u borbi s kriminalom bivših moćnika i sitnijih riba. Ništa ga u tome ne može pokolebati.

1/1