Novosti

Rabljena sedmica

Prekasni pubertet

U nedostatku smislenijeg sadržaja na političkoj sceni za razbijanje monotonije dobro dođu i nezrele svađe predsjednika i premijera oko upotrebe državnih prijevoznih sredstava

Q2abqz16i9ldurk9yfagal4t048

Pubertetske prepirke – Milanović i Plenković (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Svađe

Prepucavanje predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića održava iluziju o živosti političke scene. Dobro, ni njihova prepiska nije pretjerano politička, to što pršti više je izraz osobnih animoziteta nego svjetonazorskih neslaganja, ali dobro. U času kada je HDZ zadavio cijelu političku scenu i kada je u njegovu prečvrstu zagrljaju izdahnula skoro sva opozicija, dobro dođe i ovo. Daj što daš. Uglavnom, prvo su provladini mediji počeli opsežno problematizirati Milanovićevo raspolaganje državnim letjelicama i plovilima, a i anonimno je prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Sporno je bilo korištenje dotičnih prijevoznih sredstava za predsjednikov prijevoz do Albanije gdje je, prema prvom priopćenju iz njegova ureda, išao u privatni posjet premijeru Ediju Rami. Kada je izbila afera, jer šta predsjednik ima koristiti državna prijevozna sredstva za privatne izlete, Milanović je objavio da se radilo o grešci, ne u izletu ili u korištenju prijevoznih sredstava, nego u deklariranju naravi puta: nije bio privatni, nego državni posjet koji nije zabilježen na fotografijama, jer se njemu tako htjelo. Milanović se zatim prisjetio da je Andrej Plenković vodio cijelu svitu s Vladinim avionom na ‘stranački dernek’ u Helsinki na kongres Evropske pučke stranke, naime. Plenković se na ovo razbjesnio, Milanovićeve tvrdnje nazvao bizarnima, pa još i nepristojnima, neprimjerenima i bezobraznima te zapazio kako se Milanović, svaki put kada ima neki problem, počinje baviti drugim ljudima i temama. Dvojica najodgovornijih po položaju u političkom sistemu nastavljaju s pubertetskim prepucavanjima. Očito, obojica dosta slobodno koriste državna prijevozna sredstva i obojica su vrlo nervozna kada ih se na to podsjeti. U međuvremenu, kriza se produbljuje, najavljuju se loši mjeseci fatalne godine, a premijer i predsjednik jedan drugom predbacuju rasipanje novca na vozikanje avionima i brodovima po Evropi. Nedostaje malo dosluha s realnošću, ali to je kronična vladarska boljka. Konflikt Milanović-Plenković svjedoči kako o njihovoj odvojenosti od života, tako i o priličnom manjku ozbiljnog sadržaja u njihovim politikama – sva neslaganja su im, zapravo, lična. I tako već godinama. Pisat ćemo, slutimo, još o prepirkama njih dvojice bez nade da će nadrasti pubertetske prepirke.

Teretane

Polovicom zadnjeg kolovoškog tjedna splitsko-dalmatinski stožer civilne zaštite održao je konferenciju za novinare na kojoj je, suočen s porastom broja oboljelih, donio niz novih mjera. Nacionalni hit postala je zabrana rada teretana, jer su stožernici splitsko-dalmatinski zaključili da su staništa opasnog virusa. Stigao je, potom, po neumitnoj logici protoka vremena i postojećeg sustava računanja, prvi rujanski tjedan, a u njemu su stožernici splitsko-dalmatinski zaključili da teretane nisu staništa opasnog virusa te opet smiju raditi kao i prije slavne odluke. Kolebanja nacionalnog i lokalnih stožera mjesecima umaraju razumniji dio javnosti – naime, onaj koji nije zaljubljen u Vilija Beroša, Krunoslava Capaka, Alemku Markotić i ostale. Te maske nemaju smisla, te imaju, te neće se raditi nedjeljom, te radit će se, te u trgovinama će se uvesti pauza između smjena da bi ih se dezinficiralo, te ukinut će se dezinfekcijske pauze po trgovinama… eto nas sada i do odluke o teretanama koja je bila toliko dobra, odmjerena, smislena i pametna, da nije potrajala niti tjedan. Istodobno, crkvena slavlja i vjerski obredi odvijaju se kao i kada korone nije bilo, ali to je već poglavlje iz bajke o jednakosti građana.

Gradonačelnik

S visokim stranačkim izvorima (VSI) uvijek problem: tradicionalno anonimnima, teško im je procijeniti pouzdanost, a samim time i smisao prenošenja onog što su povjerili omiljenim autorima. Svejedno, prenosimo ono što je VSI šapnuo na uho autorima prijestolničkog dnevnika: HDZ-ov gradonačelnički kandidat na predstojećim izborima u Zagrebu bit će Domagoj Ivan Milošević. Vijest zanimljivom ne čini objavljeno ime – D. I. Milošević nikad nije bio zanimljiv – nego Beroševo. Vrh stranke, čitamo, nije još ništa odlučio, ali se spominje tradicionalno dosadnog D. I. M. što je, kako vidimo, našlo put do novinarskih očiju. Kao, potapa nas val koronavirusa, pred nama je reforma zdravstva, Beroš, za razliku od Miloševića, ima previše posla, otkrio je neimenovani izvor. Vijest je interesantna i zbog još jednog dosad nenapisanog imena. I prezimena. Onog Milana Bandića. Dugogodišnji zagrebački gradonačelnik, čini se, više neće biti HDZ-ov adut u metropoli, previše je osnovanih sumnji opkolilo Bandića da bi se njegovi dugogodišnji partneri pravili da se ništa nije dogodilo.

Premlaćivanje

Mučan, težak, grozan… tako je u medijima i po društvenim mrežama opisivan video na kojem se vidi kako nekolicina momaka u Kaštelima ponižava i premlaćuje dečka s posebnim potrebama. Policija je snimku imala nekoliko dana prije nego što se pojavila na društvenim mrežama, ali je tek tada krenula u akciju i uhapsila dvojicu aktera koji će provesti mjesec dana u istražnom zatvoru. Trajat će još neko vrijeme uobičajena šokiranost, postavljat će se pitanja o uzrocima ovakvog ponašanjima, razlozima nasilja u društvu i tome slično, a onda će sve utonuti u takozvanu normalu do novog incidenta.

Ostojić

U SDP-u se spremaju za izbore. Održat će se 26. rujna, na njima će birati članove mnogih stranačkih tijela, ali je medijski najatraktivnija, a čini se i najbitnija, utrka za novog predsjednika. Peđi Grbinu, Željku Kolaru, Marinu Percanu i Mireli Ahmetović u zadnji se čas pridružio i Ranko Ostojić s pomalo iznenađujućom kandidaturom. Motivacija mu pomalo neobična – iritirao ga je istup Neretvanske skupine, nekolicine SDP-ovih gradonačelnika, koji su izjavili da na unutarstranačkim izborima nikog neće podržati. Ostojić se, po osobnom priznanju, do tog časa nije htio kandidirati da se ne rasipaju glasovi za Grbina, ali tada mu je, eto, prekipjelo. Sada se neće rasipati glasovi za Grbina? Neretvanska skupina dat će glas upravo Ostojiću? Nešto treće?

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više