>

novosti logo

Rabljena sedmica: Republika HDZ

Kada Plenković kaže da su on i HDZ zaključili kako institucije trebaju nastaviti raditi svoj posao i kada Darko Horvat veli da on i HDZ imaju povjerenje u institucije, oni nehotično dokazuju koliko je ova država pritisnuta šapom njihove partije

Partija

‘Ovo je HDZ, nije Komunistička partija, hvala bogu, a u demokraciji postoje institucije države koje se bave progonom, a to sigurno nisu političke stranke’, izjavio je Milijan Brkić uoči početka sjednice stranačkog Predsjedništva. Po njezinu završetku, izgovorio je još nekoliko epohalnih riječi: ‘Sve je super, kao što vidite živ sam i zdrav.’ Na upit hoće li napustiti stranku, odgovorio je koliko kratko toliko i jasno – nikada. Od Predsjedništva se očekivalo da se oglasi o kaznenoj prijavi policije protiv Brkića pod sumnjom da je pratio poštu bivše supruge Karmen. Prema saznanjima medija, Brkić je na sjednici zapazio kako nije u redu uznemiravati njegovu obitelj, a nazvao se i žrtvom policije, DORH-a i medija.

Evo što su nakon druženja rekli neki Brkićevi stranački drugovi. Darko Horvat, ministar gospodarstva: ‘Saslušali smo kolegu Brkića, nije bilo nikakvih drastičnih odluka, hajka i medijski napisi nisu potrebni, država ima institucije i one su se primile posla. I stranka i ja imamo povjerenje u institucije.’ Andrej Plenković: ‘Pokrenuo sam pitanje potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića, on je iznio svoj stav, a mi smo zaključili kako institucije Republike Hrvatske trebaju nastaviti sa svojim aktivnostima kao što to čine, zakonito i neovisno’, zapazio je prvi među HDZ-ovcima. Za domaći rad odgovorite na sljedeća pitanja: Zašto je i kome bitno imaju li jedna politička stranka i njezin Darko H. povjerenje u institucije? Zašto Plenković javno poručuje institucijama da nastave sa svojim aktivnostima? Želi li reći da su postojali pritisci na njih? Priznaje li politički utjecaj na institucije? Je li mu bilo barem malo čudno dok je to izgovarao? Zašto Brkić smatra kako mora naglasiti da HDZ nije Komunistička partija, kad je odavno poznata razlika između dviju partija – komunisti su znali biti i konstruktivni.

Blamaža

Skupina veleposlanika zapadnih zemalja u Republici Hrvatskoj teško da se, poput Horvata, može pohvaliti vjerom u institucije ove države. Dapače, ona ih, kako se čini, pomalo i šokira. U prijestolničkoj štampi čitamo potvrdu informacije da je veleposlanike SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Austrije, nedavno nazvao netko visokopozicioniran u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova – navodno Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica i jedna od najbližih suradnica ministrice Marije Pejčinović Burić – te zatražio da obavezno idu samo na Vladinu jasenovačku komemoraciju, zakazanu za nedjelju 14. travnja. Odnosno, da preskoče komemoraciju u organizaciji antifašista i predstavnika naroda pobijenih u Jasenovcu te se izvole pojaviti samo na onoj u organizaciji članova stranke čiji predstavnici sudjeluju i na skupovima gdje se veličaju jasenovački krvnici. Baš zbog HDZ-ovskog dvoličnog odnosa prema ustaškom režimu – deklarativna osuda s vrha, uz mnogo simpatija s nižih razina – već četiri su godine komemoracije striktno odvojene. Unatoč MVP-ovu naporu, veleposlanici nisu bojkotirali antifašističku komemoraciju, nego su joj, podsjeća dnevna štampa, prisustvovali usprkos kiši i hladnoći. Nemamo odgovor na pitanje tko je zaslužan za ovu diplomatsku blamažu.

Hvaljenje

Četrnaest lažnih diploma detektirano u hrvatskom obrazovnom sistemu. U resornom ministarstvu vjeruju da to nije konačan broj. Ništa, samo se hvalimo podvizima u domovini.

Ministri

Drago nam je zabilježiti iskrenja u HDZ-u. Ako ćemo pravo i iskreno, čak ih i nema koliko bismo htjeli. Evo malo – Zdravko Marić, ministar financija i bivši Agrokorov menadžer, zapazio je da zdravstvo ima dovoljno novca, odnosno ‘da nitko više ne može tvrditi da sustav ne dobiva novac koji mu pripada temeljem određenih zakonskih propisa’. No sustav je, kao što vidimo i znamo, u neveselu stanju, a ministar Milan Kujundžić, unatoč realnosti i Marićevoj opasci, i dalje ima premijerovu podršku.

Zaštićeni

Premda susreti s automobilima kojima upravljaju Gabrijela Žalac i njezina kuma također nisu ni najugodnija, a ni najbezbolnija iskustva za slavonske pješake, tijela progona s njima se bave nekako nevoljko kao da su, teško nam je to i pomisliti, pod dojmom njihova položaja i veza. A sada čitamo kako je na slobodu pušten 23-godišnjak koji je u Zagrebu premlatio taksista. Napadač, sin višerangiranog zaposlenika u jednom ministarstvu, već je činio kaznena djela s elementima nasilja, taksista je prebio bez povoda pokazujući pritom nevjerojatnu upornost – tukao ga je čak i nakon što je žrtva ispalila dva metka iz pištolja u zrak, ali zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo nije tražilo određivanje istražnog zatvora za njega. Taksist se oporavlja od teških ozljeda lica i jabučice oka ‘zbog čega mu je trenutno ozbiljno narušen vid na jedno oko’, priopćava dnevni tisak. Čeka ga i operacija te duži oporavak. O tome u kakvom je psihičkom stanju bespredmetno je i nagađati. Ali Općinsko državno odvjetništvo nije zatražilo istražni zatvor za napadača čiji tatica, ponavljamo, radi u nekom ministarstvu.

Bond

O hrvatskoj opoziciji neugodno je i pisati, gdje god se okreneš priče za suze i smijeh. Na primjer, Gordanu Marasu učinilo se zgodnim furati se na Jamesa Bonda, ali kad je, uz pomoć medija, shvatio da korištenje muzike iz filmova ipak košta, prešao je na nešto lakše zalogaje, pa je pokušao reklamirati Varteksova odijela na Facebooku. Epilog – Varteks se ograđuje od njega. Čovjek jest SDP-ov kandidat za Evropski parlament, a to je zaista rijedak karijerni izazov – mala odgovornost za enormnu plaću. Ipak, netko bi mu trebao skrenuti pažnju na jednostavnu činjenicu da ima života i nakon izborne kampanje, ne treba se sada baš do kraja blamirati.

Dno

Na koncu, ankete uoči izbora za europarlament uobičajeno su tužne i najveće šanse daju HDZ-u – dobit će pet od 12 hrvatskih mandata. Tako barem veli predviđanje Europskog parlamenta. Ravno do dna.

1/1