>

novosti logo

Rabljena sedmica: Republika Titanic

Unatoč brojnim obavezama, hrvatska predsjednica ni ovog tjedna nije posustala s proizvodnjom gluposti – najavila je da će i dalje pjevati

Potres

U zadnji tjedan predzadnjeg mjeseca tekuće godine ulazimo čvrsto na tlu koje podrhtava. U prvim satima utorka poginulo je najmanje 22 ljudi, a čak 600 ih je ozlijeđeno u potresu koji je uzdrmao širu okolicu albanskog glavnog grada Tirane. Ako vam nešto znače ti podaci, a dosad ih niste pročitali, magnituda je iznosila 6,3 prema Richteru, a intenzitet je u epicentru bio devetog stupnja. Ukratko, gadno je treslo. Ranojutarnji potres nije bio jedini, uslijedio ih je niz, bilo je i vrlo snažnih. Oko 7.30 zabilježen je najjači s magnitudom od 4,6 po Richteru, a epicentar mu je bio u moru 26 kilometara od Drača. Oko 10.19 zatresla se Hrvatska. Epicentar je bio kod Blagaja u Bosni i Hercegovini s magnitudom 5,4 po Richteru, a osjetio se u Dalmaciji. U srijedu ujutro treslo je Grčku. Seizmografija se, kao što znamo, ne iscrpljuje predviđanjima. Nemamo pojma što će biti, ali znamo da su proteklih mjeseci potresi nekoliko puta uznemirili Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku… A prijestolnički su mediji prenijeli riječi Ines Ivančić, rukovoditeljice Seizmološke službe, da je Hrvatska na trusnom području, ali i da nije moguće prognozirati hoćemo li se opet treskati. ‘Potresi se događaju zbog toga što se Afrička ploča podvlači pod Euroazijsku kontinentalnu ploču. Uslijed toga se nakuplja energija koja se u potresima oslobađa’, demonstrirala je Ivančić visoko znanje o materiji koje, nažalost, po naravi struke ne sadrži ono što nas najviše zanima – mogućnost predviđanja.

Zrakoplovstvo

Hrvatske zračne snage bilježe seriju uspjeha. Tek što se počela zaboravljati afera s pilotima koji su iz vojne baze Zemunik kod Zadra vozili prerušenog švercera oružja, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov izvijestio je o ‘nestegovnom ponašanju’ trojice hrvatskih vojnika u Austriji. Odmah su povučeni u Hrvatsku. Što mu znači nestegovno ponašanje? Znači da je nestegovna trojka pilota ‘nedopušteno konzumirala alkohol’ pa je vraćena iz Austrije u Hrvatsku. ‘To su instruktori letenja, imamo kvalitetnu vojsku, netko će ih zamijeniti. Mi u vojsci imamo nultu toleranciju na alkohol’, objasnio je Šundov. Istodobno, predsjednica države bavila se sanacijom posljedica nedavne afere. Umirovila je brigadnog generala Matu Mikića, njegova dosadašnjeg zamjenika brigadnog generala Michaela Križanca imenovala zapovjednikom, a razriješila je i zapovjednika baze u Zemuniku Marija Plešu. Nedostaje nam nadahnuti govor ministra obrane Damira Krstičevića o ovome. Dobro, o bilo čemu. Volimo ga kad priča.

Predsjednica

Obavezama unatoč, Kolinda Grabar-Kitarović nije dopustila da trpi njezina glavna aktivnost, a to je proizvodnja gluposti. Ukazala se na rođendanskom derneku zagrebačkog gradonačelnika i višestrukog optuženika za korupciju Milana Bandića, tamo mu pjevala i darovala tortu na kojoj su ona i on sa zatamnjenim naočalama. Uz državna obilježja. To je, međutim, tek dio ovotjednih idiotarija. Nakon nastupa kod Bandića objavila je i priopćenje u kojem najavljuje da će ‘zapjevati opet sa svojim narodom’ i da se ‘nema namjeru ikome ispričavati zbog toga’. Kakvo god bilo, pjevanje joj je manje sraman dio mandata.

Podrška

Branimir Glavaš, optuženik za ratne zločine koji je svojedobno rado pozirao pored slike Ante Pavelića, neupitnog ratnog zločinca, na predsjedničkim će izborima podržati Zorana Milanovića, kandidata nečeg što se naziva ljevicom. ‘Kod njega nema licemjerja i laži. Ima dosta zagrebačkog asfalta u nogama. On je mangup i političar, fajter, diplomat i domoljub. Zato ima moju potporu’, izjavio je prijetvorni Glavaš. Milanović je ubrzo uzvratio: ‘Želim se ograditi od te podrške, jer Glavaš nije moje društvo. Mislim da je to poruka Plenkoviću. Riječ je o čovjeku koji je optužen za teške ratne zločine i sud treba utvrditi pravorijek. Tu je najveći problem nakon događaja 1991. u Osijeku gdje sud treba reći zadnju riječ što to traje toliko dugo. To je nešto što ću kao budući predsjednik mijenjati, ako budem mogao, barem riječima i pritiskom. Taj postupak još traje i to nije pravo pravosuđe’, pričao je Milanović, ali nije pokolebao Glavaša koji se i nakon ovoga o njemu pohvalno izjasnio. ‘Osobno sam sa Zoranom Milanovićem razgovarao nekoliko puta, nekoliko rečenica. Pratio sam njegov rad i njegov odnos prema meni kao optuženiku i jedno vrijeme osuđeniku za ratni zločin. Iz njegovog je stava bilo jasno da poštuje sva tri stupa vlasti i da se ne miješa u rad nijednog. To sam osobno privatno cijenio, nisam zaboravio jer u 10-15 godina nije se iz njegovih usta čulo da je Glavaš ratni zločinac i da ne želi nikakav kontakt. Nije mi pomagao, nisam to ni tražio, ali gledajući iz zatvorske ćelije njegove rasprave i odgovore na saborska pitanja, pa kad sam i ja bio tema, Zoran Milanović se uvijek korektno izjašnjavao o meni, nikada me ne nazivajući ratnim zločincem’, prisjetio se Glavaš te ubrzo demantirao svoju tvrdnju da mu Milanović nije pomogao jer mu je, kako je kazao, na Milanovićevu intervenciju omogućeno da iz kaznionice u Mostaru, gdje je robijao za ratne zločine, ode u Biograd na sestrin pogreb. A kad već informiramo o stanju na hrvatskoj desnici, bilo bi nekorektno zaobići informaciju o podršci Ruže Tomašić Miroslavu Škori. Možda mu ponudi onu svoju staru pjesmu o domovini i poglavniku.

Bandići

Spominjali smo Bandića, spominjali predsjedničke kandidate, spomenut ćemo i Milana Bandića koji se donedavno zvao Dario Juričan, a sad se preimenovao i u predsjedničku kampanju ulazi kao imenjak i prezimenjak zagrebačkog gradonačelnika. Nakana dosad jedinog poznatog Bandića da mu ospori preimenovanje naišla je na ledeno odbijanje Upravnog suda koji je zaključio da se i donedavni Juričan smije zvati Milan Bandić. Premda mu je Gradski ured u Susedgradu odobrio preimenovanje, Središnji gradski ured i Ministarstvo uprave pokušali su ga osporiti, ali Upravni je sud zaključio da hrvatska politika smije imati još jednog Bandića. Ovaj će se otvoreno boriti za korupciju.

1/1