Novosti

Rabljena sedmica

Škola, istrage, debakli…

U tjednu iza nas ostavili smo početak najčudnije školske godine koju pamtimo, uobičajeno curenje detalja iz istrage u medije i dva sočna neuspjeha hrvatske nogometne reprezentacije

Ozkvy96bb9j3kgpepa201g6jpaw

U medije nesmetano kapaju detalji iz istrage – Josipa Rimac (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Škola

Nastojimo biti pozitivni, počinjemo s lijepim vijestima: počela je školska godina. Bez izlaska iz učionica na velikom odmoru, s pet minuta kraćim satovima, s maskama i propisanom distancom za koju nitko ne zna kako će se poštovati i pravilima donesenim u zadnji čas. Pisali smo o tome i mi i svi, ali eto, tako je kako je. Sada, kada je počelo, čelnu osobu domovinskih prosvjetnih vlasti Radovana Fuchsa zamišljamo u prostranom kabinetu, klimatiziranom i nadasve ugodnom, jer u kakvom bi ambijentu uopće mogao raditi jedan tako bitan hrvatski ministar. A prosvjetari? ‘Vruće je, učionica bez klime. Otvorena vrata, otvoreni prozori. Tri sata pod maskom, a morate govoriti. Bilo je vrlo ‘zabavno’. Sve se pod maskom znoji, vruće ti je, ali stisneš zube i trpiš’, žalio se jednim dnevnim novinama nastavnik povijesti iz kaštelanske Osnovne škole Bijaći. Pohvalio je strpljivost učenika, a koliko će sve potrajati, tko bi ga znao. Profesorica hrvatskog jezika iz riječke Tehničke škole zapazila je da su se srednjoškolci punih pet minuta pridržavali propisane distance. Potom su se ‘bacali jedni drugima oko vrata’. Samo jedna upitana nastavnica nije imala gotovo nikakve primjedbe, nego je vojnički prihvatila novo neumitno. Nama ostaje ponoviti već zapaženo, nije problem u teškoćama koje postoje u organizaciji nastave, jer ih Hrvatska dijeli sa svjetskim zemljama svjesnim opasnosti od Covida-19, nego je nevolja što se pripremala navrat-nanos, u zadnji čas. Kako reče Fuchs, nisu predvidjeli da djeca budu kao u zatvorima, ‘iako nam neki sada to spominju’. Dobro, nisu ništa predviđali.

Partneri

Dobra vijest kaže da su životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić uspješno okončali trogodišnju bitku da postanu udomitelji. Prvi su gej par koji je udomio dvoje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Premda je Ustavni sud zaključio kako životnim i neformalnim partnerima valja dopustiti udomljavanje kao i drugim partnerima, nije propisao da Vlada treba izmijeniti sporne dijelove zakona. Novine pišu i da još jedan istospolni par kreće u borbu za udomljenje djeteta. Sretno.

Nesalomljivi

Ne, najkraći je i najjednostavniji odgovor na pitanje iz Cro Demoskopa je li istraga protiv Josipe Rimac naštetila HDZ-u. Znamo katkad prenositi rezultate ispitivanja javnog mnijenja, ne vjerujemo u njihovu nepogrešivost, ali smo sigurni da ukazuju na trendove, a oni govore da će HDZ vladati Republikom Hrvatskom i nekih deset godina nakon što umre zadnji Hrvat. Vjerojatno negdje u Irskoj. Trećini ispitanika – 32,8 posto – HDZ je i dalje prvi izbor, SDP je na 18,4 posto, a treća je koalicija Možemo! s 8,9 posto. Na listi najpozitivnijih političara prvi je Plenković s 24,4 posto, slijedi Milanović sa 17,1 posto, treći je Vili Beroš s 3,1 posto. Zaključak – nema tog zla koje birači ne bi oprostili HDZ-u, ali to znamo otprije.

Rimac

Stoga u medije nesmetano kapaju detalji iz istrage protiv Rimac. Čitamo o njezinim telefonskim razgovorima s novinarom jednog lokalnog ličkog portala u kojem je objašnjavala princip zapošljavanja preko veze po državnim firmama. Čitamo i kako su najviše pričali o Saši Dujmiću, članu HEP-ove Uprave, kao o glavnom kadroviku u elektroprivredi, pa doznajemo kako je Rimčeva govorila i da ne stavlja on zadnji potpis te da je s njim u vrlo dobrim odnosima, štoviše, zaposlio joj je sestru. Bio je korektan, zapazila je, za razliku od ostalih iz HEP-a koji joj nisu htjeli pomoći iako im je ona izlazila u susret. Doznajemo što je Rimac govorila Dujmiću, a što poručivala sestri, kako je pokušavala zaposliti sina novinara s kojim je razgovarala. I sve tako u tom stilu. Iskustvo uči kako nemamo razloga vjerovati u nepristranost hrvatskih istražitelja. Ni sumnjati u pristranost. Ipak, ovo što se ponavlja po milijunti put, a riječ je o medijsko-političkom odstrelu posrnulih dužnosnika, daleko je od prava i novinarskih dosega. Samo je odvratno i u funkciji vladajuće politike. I Državno odvjetništvo i policija će, pritom, zadržati lažnu neutralnost i praviti se kako detalji čija objava samo njima odgovara stižu u novine nekim desetim kanalima. A zapravo je riječ o banalnoj istini – Hrvatska nema profesionalno istražiteljsko tijelo sposobno provesti diskretnu i efikasnu istragu. Da ga ima, političarku Josipu Rimac odavno nitko ne bi pamtio.

Vaso

Milijan Brkić našao posao izvan politike. Vijest koliko lijepa toliko zabavna, jer čovjek ne samo što je pretendirao na najviše funkcije u državi i HDZ-u, nego je godinama slovio kao glavna pozadinska sila. A evo ga sada, nakon razlaza od Andreja Plenkovića i odlaska iz Sabora, nije iskoristio ni pravo na plaću, nego se zaposlio u PowerPlay Advisoryju, tvrtki u vlasništvu Višeslava Vukojevića, sina bivšeg ustavnog suca Vice. Brkić i Vukojević dugogodišnji su prijatelji, u njihovu je krugu i Zoran Gobac. Ne znamo koliko će profitirati gospodarstvo i Vukojevićeva firma, ali hrvatska je politika izgubila jedno od najsimpatičnijih lica. Vaso je zračio.

Veleposlanik

Priča se da bi Davor Ivo Stier mogao postati veleposlanik u Vatikanu. Premijer Andrej Plenković nije rekao ne, hvalio je Stierovo iskustvo. Netko je zapazio da se Stier dosad ponašao kao ambasador Vatikana u Hrvatskoj.

Osmica

Osam komada za tri dana primila je hrvatska nogometna reprezentacija u dva gostujuća nastupa u Ligi nacija. Prvo je izgubila 4:1 od Portugala, a zatim 4:2 od Francuske, svjetskog prvaka. Start za pamćenje.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više