>

novosti logo

Rabljena sedmica: Slatki život Milana Bandića

Otkako mu je omiljena predsjednica izgubila izbore, aktualni se zagrebački gradonačelnik vjerojatno najviše pribojava kušavanja njezinih kolača u nimalo ugodnom ambijentu

Rat

Ne tako daleko od ruba našeg svijeta, oivičenog beskrajnim i glupim sukobima sa susjedima, počinje nešto nalik svjetskom ratu. Ne znamo kako će se razvijati, ali znamo da problemi eskaliraju nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da ubije utjecajnog iranskog generala Kasima Sulejmanija. I da je 14 hrvatskih vojnika prevezeno američkim zrakoplovima iz Bagdada u američku vojnu bazu u Kuvajtu. Sedmorka, kojoj je mandat na kraju, vratila se u Zagreb, a sedmorica ostaju u Kuvajtu dok se ne vidi kako će se razvijati kriza. Kao članica NATO-a, Hrvatska je sudjelovala u misiji obuke iračkih snaga. Misija je sada stopirana, veliki počinju ratove, a mali, u nedostatku smislenije politike, čekaju hoće li i gdje biti pretvoreni u topovsko meso. Irak je postao rizična zona, procjenjuje se da bi se upravo na tu državu, ionako izmorenu višegodišnjim sukobima, najviše mogla odraziti potreba aktualnog američkog vodstva za ratom.

Kraj

Ovo je kraj gradonačelnika Zagreba, izjavio je Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a, nakon objave rezultata predsjedničkih izbora na kojima je, kao što znamo, a ako ne znamo, onda nam je toliko svejedno da ne moramo ni znati, pobijedio Zoran Milanović. On je, kao što je također poznato zainteresiranima za tematiku, godinama žestok Bandićev neprijatelj, u Milanovićevu je mandatu Bandić i napustio SDP. Uglavnom, na krilima uspjeha bivšeg partijskog šefa, Maras je izrazio sigurnost da je ovo politički kraj Milana Bandića, na što, veli Maras, ukazuje i to kako se Zagrebom upravlja. ‘Postoji velika većina Zagrepčana koji žele promjene i uvjeren sam da će se te promjene i dogoditi. Na sljedećim izborima u Zagrebu spremaju se velike promjene’, prenosi prijestolnička štampa ne baš nadahnute Marasove riječi. Marasov optimizam nadahnuli su Milanovićevi izborni rezultati u Zagrebu, gdje je dobio čak 74 tisuće glasova više od Kolinde Grabar-Kitarović, kandidatkinje HDZ-a i, kao što je poznato, Bandićeve prijateljice.

Tko god barem površno prati politiku zna da su Bandić i Milanović najblaže, ali zaista najblaže rečeno, politički neprijatelji, ali i da su Bandić i Kolinda Grabar-Kitarović u tako dobrim odnosima da je ona javno izražavala spremnost nositi mu kolače u zatvor završi li osuđujućom presudom neki od brojnih postupaka za korupciju u kojima je optužen. Zagrebački je gradonačelnik sigurno zaokružio njezino ime na predsjedničkim izborima i, još sigurnije, nije bio sretan kada je ugledao njega na pobjedničkom tronu. A u međuvremenu su počeli i protesti građana protiv Bandićeve vlasti. Nekoliko tisuća ljudi u Zagrebu nije puno, ali dovoljno za Bandićevu nervozu. Očito se klatno koje u Hrvatskoj pomiče vlast s desnice prema takozvanoj ljevici i nazad ponovno aktiviralo. Predsjednica je ostala bez Pantovčaka, padne li i Vlada, koga će uopće zanimati zagrebački gradonačelnik? Hoće li tada dobiti priliku kušati kolače predsjednice u odlasku u nimalo ugodnom ambijentu?

Praznici

Nizu pitanja na koja Hrvati nisu u stanju dati jednostavan i točan odgovor pridruženo je još jedno – kada počinje školska godina. Zimski su praznici naime skraćeni jer su prosvjetari štrajkali i sada je nužno nadoknaditi propušteno. Zato je nastava trebala početi u utorak, 7. siječnja. S druge strane stoji potreba roditelja da u skladu s novijim običajima djecu početkom godine vode na skijališta. Zbog toga su prosvjetne vlasti dopustile da učenici, po želji i potrebi, ostanu još tjedan na raspustu. I tako je stvoren kaos. Ovoga je tjedna na nastavu išao tko je mogao i htio, a nije išao tko ne može i neće. Kakva će šteta biti za one koji ne idu i koliku će korist imati vjerni konzumenti školskih programa, nismo u stanju naslutiti. Samo bilježimo mali dokaz nereda u jednom dijelu onoga što zovemo školskim sustavom.

Klemm

Josip Klemm, legendarni galamdžija iz šatora koji je bio pred Ministarstvom branitelja dok HDZ nije došao na vlast, ide na godinu dana u zatvor. Vlasnik tvrtke Klemm sigurnost i nekadašnji predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata ostat će godinu dana bez slobode na temelju pravomoćne presude zagrebačkog Županijskog suda zbog zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Donesena je u srpnju 2017. godine, potvrdio je Vrhovni sud, a Klemma smješta u zatvor jer je fiktivnim ugovorima s drugim poduzećima svoju tvrtku oštetio za malo manje od tri milijuna kuna. Tužiteljstvo ga je teretilo i za utaju poreza, no ta inkriminacija nije prošla na sudu, pa neće robijati i zbog poreznog zakidanja države koju najviše voli. Dojam o lošem početku godine kod ovog profesionalnog branitelja zasigurno je osnažila i pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima. Milanovića su, podsjećamo, Klemm i družina prevarili kada su snimali razgovor s njim na kojem im se nastojao dodvoriti. A Milanović je upravo izabran za predsjednika. Nije lako Klemmu ovih dana, ni onima koji ga žale.

Mazut

A kod Obrovca se u Zrmanju izlio mazut. Izvorište ekološke nesreće ili katastrofe, kako hoćete, stara je i neuspješna tvornica glinice sanirana godinama, očito bez prevelikog uspjeha. Sada čitamo kako su radnici riječkog IND-EKO-a postavili plutajuće brane kraj mjesta zagađenja. Riječ je o takozvanim apsorbirajućim branama u dužini od nekoliko desetaka metara.

Tomac

Umro je Zdravko Tomac.

1/1