>

novosti logo

Rabljena sedmica: Slučaj Plenković

Sirijski migrant tvrdi da su ga hrvatski policajci odvojili od petogodišnje kćeri kojoj se potom gubi trag, a policija je u priopćenju lagala o njegovu kretanju. Još ranije, objavljene su brojne izjave i dokazi o policijskom nasilju prema migrantima, ali premijer, kao pravi sljedbenik licemjerja Franje Tuđmana, ne pokazuje namjeru da smijeni ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića

Licemjeri

Andrej Plenković ima zaista raritetan nesporazum s hrvatskim desničarima: optužuju ga za manjkavu privrženost HDZ-ovskim idealima, a on je razvio dvoličnost kakvu ne pamtimo od vremena Franje Tuđmana. Baš kao što je Vrhovnik pozivao Srbe da ostanu, a zapravo ih je tjerao, Plenkovićev kabinet deklarira humanost, a tolerira brutalnost prema migrantima. Ili, budimo precizni, ne poduzima ništa konkretno u povodu brojnih optužbi o policijskom nasilju prema ljudima koji ilegalno ulaze u državu, najčešće iz BiH. A baš je to pokušao jedan sirijski migrant s petogodišnjom kćeri. Prema njegovim riječima, hrvatska policija ih je zaustavila, razdvojila, razbila mu mobitel i vratila ga u BiH. Za djevojčicom se traga.

Mediji su otkrili da je policija lagala kad je saopćila da migrant nije govorio istinu o ruti kojom se kretao. Točnije, GPS koordinate koje je naveo kao lokaciju gdje je zadnji put bio s grupom Iračana – čuvali su mu kćer dok je išao u samoposlugu po namirnice – zaista su na Plitvicama, a ne kod Gospića, kako je saopćila policija. Do objave ove informacije Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, i podređena mu družina rutinski su demantirali navode očajnog oca. Da Vlada zaista ozbiljno uzima u obzir niz svjedočenja o policijskoj brutalnosti prema migrantima, Božinović odavno ne bi bio ništa u njoj. No on je ministar, a Plenković i družina su licemjeri.

Falsifikator

Početkom lipnja, dva dana prije nego što će dobiti šest i pol godina zatvora zbog malverzacija teških 115 milijuna kuna, Zdravko Mamić održao je ‘najvažniju izvanrednu presicu u svome životu’ na kojoj je mahao isprintanim stranicama s navodnom prepiskom Dinka Cvitana, bivšeg glavnog državnog odvjetnika i neimenovanog suca osječkog Županijskog suda. U njoj Cvitan traži da Mamić bude osuđen iako sudac kaže kako nema dokaza. Mamić je rekao da je poruke dobio poštom, od nepoznate osobe. Dva dana kasnije, nakon što mu je sudsko vijeće odmjerilo kaznu od šest i pol godina zatvora, ispostavit će se da je dugogodišnji gospodar hrvatskog nogometa odmaglio u Bosnu i Hercegovinu, točnije u Međugorje. Konferencija s navodnim Cvitanovim porukama bila je, za duže vrijeme, njegov zadnjih performans u Republici Hrvatskoj. Mamićeva konferencija, presuda i on kao biće polako su pali u drugi plan, dok nekidan iz USKOK-a nije stigla informacija o otvaranju istrage protiv izvjesnog Franje Varge zbog sumnje da je izradio navodnu prepisku koja je Mamiću imala poslužiti kao dokaz političke motiviranosti njegova kaznena progona. Varga je nekadašnji MUP-ov stručnjak za informatiku već optužen zbog falsificiranja, navodno je za bivšu zaručnicu izradio lažne liječničke doznake. Detalji iz istrage objavljeni u prijestolničkim novinama govore i o Varginu susretu s Mamićem i u kolovozu u Tomislavgradu, dakle nakon famozne presice, kao i o Mamićevu oduševljenju Varginim radom. Navodno je Varga nešto petljao s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem Vasom. Veljko Miljević, Mamićev odvjetnik, kaže pak da ovo neće omesti obranu i ostaje pri verziji da je Mamić prepisku dobio poštom. Tko mu ne bi vjerovao?

Pjevačica

A dok se Mamić u BiH muči s hrvatskim falsifikatima, prijateljica mu Kolinda Grabar-Kitarović opet je u Americi. Hrvatska je predsjednica, kako čitamo, bila gošća na obilježavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata. U skladu s renomeom i dometima, u jednom je trenutku zgrabila mikrofon i zapjevala Thompsonovu ‘Lijepa li si’, uspješnicu uhuneugodnog trubadura hrvatske desnice, poznatu po spominjanju dijela susjedne Bosne i Hercegovine koji je pokušao anektirati Tuđman. No premda banalne, riječi Thompsonova pjesmuljka pokazale su se odviše zahtjevnima za hrvatsku predsjednicu, pa ih je čitala s mobitela. U pratećem je bendu bio i fratar, a iznad njih je visio natpis ‘Welcome dobro nam došla predsjednice’.

Optuženici

Kad smo kod nogometnog polusvijeta i njegovih pratilja, još nekoliko informacija: nakon Luke Modrića i Dejan Lovren optužen je na Županijskom sudu u Osijeku zbog davanja lažnog iskaza u slučaju Zdravka Mamića. On se tim povodom javno ogorčio. Modrić se, nadalje, nagodio sa španjolskom poreznom upravom i platit će joj 1,4 milijuna eura jer je sa suprugom otvorio fiktivnu kompaniju u Luksemburgu preko koje su, javljaju mediji, ‘2013. i 2014. godine primali novac od sponzora te marketinških ugovora’. A FIFA je Modrića proglasila najboljim igračem svijeta u ovoj godini. Konkurenti su bili Cristiano Ronaldo i Mohamed Salah.

Požar

Utorak je popodne, a s Pelješca stižu vijesti o katastrofalnim posljedicama udruženog djelovanja vatre i bure kod Orebića. Izgorjele su četiri kuće, požar nije pod kontrolom, a kad će biti, ne zna nitko. Gori i kod Metkovića. Zasad su nepoznati osnovni elementi požarnog izvještavanja: što je uzrok, kolika površina gori, koliku je štetu uzrokovao plamen. Zna se samo da nestaju šume, maslinici i vinogradi te da ni 2018. godina nije prošla bez velikog požara na obali. Istina, izbio je u sudačkoj nadoknadi, na isteku sezone, nakon prvog zahlađenja, ali izbio je i trenutno bjesni.

Optuženi

Suđenja Ivi Sanaderu, bivšem premijeru, odavno nisu vijest. Zapazimo ih povremeno u rubrici, više reda radi. Evo i ovog tjedna bilježimo da su on i vlasnik Diokija Robert Ježić na sudu rekli kako se ne smatraju krivima. Prema optužnici, oni su preko HEP-ova bivšeg direktora Ivana Mravka omogućili Diokiju dobivanje kredita i jeftinije struje na štetu Diokija. Istraga je započela prije osam godina, Mravak je u međuvremenu preminuo, a suđenje je zapelo na početnom nivou. Cijeneći domete hrvatskog pravosuđa, da ne postoji institut zastare, vjerojatno bi trajalo koje stoljeće, sasvim neovisno o duljini ljudskog vijeka i smislenosti kažnjavanja mnogo godina nakon počinjenja kaznenog djela.

1/1