>

novosti logo

Rabljena sedmica: Suze za Martinu Dalić

Nakon dvadesetak godina vladavine njezine stranke Martina Dalić, uzdanica Andreja Plenkovića, obrušila se na komuniste zbog iseljavanja iz sinjskog kraja. Ministričine riječi valja shvatiti kao izraz nemoći, na koju bi blagotvorno djelovao odlazak u opoziciju. Samo što je tamo nema tko poslati

Susret

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Splitu se susrela s pokojnim Leopoldom Mandićem. Grabar Kitarović nekoliko je trenutaka stajala uz tijelo katoličkog sveca izloženo u staklenoj vitrini u Gospi od Pojišana, a potom je, javlja nacionalna novinska agencija, maramicom s Mandićevim likom dodirnula staklo. U nečem što se zove ‘Organizacijski odbor za doček relikvija’, za taj su predsjedničin zahvat rekli da ‘simbolizira dodir s blagoslovom sv. Leopolda’, odnosno, nastavili su, ‘vjeruje se da se takvim dodirom sarkofaga zadobiva blagoslov i milost po zagovoru sv. Leopolda Bogdana Mandića’. Domaćini su predsjednici darovali sličicu s Mandićevim likom.

Ovu smo vijest stavili na početak rubrike, sretni što je predsjednica konačno imala jedan uspješan susret s nekim. Samo nam nije jasno što sav taj kič radi u medijima ako je vjera privatna stvar. Dobro, jasno nam je, ali se pravimo glupi u skladu s trendovima.

Bijes

Martina Dalić, uzdanica Andreja Plenkovića tj. potpredsjednica njegove Vlade te ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, u petak je u Saboru izgubila nadzor nad sobom i počela urlati na Mostova zastupnika Mira Bulja koji je izgradnju termoelektrane na Perući usporedio sa srpskom agresijom. Te riječi razjarile su Dalić koja je otkrila da se pod vodom akumulacijskog jezera Peruća nalazi njezina djedovina. Tako je fino pregorjela da ju je čak i poslovično vodnjikavi šef parlamenta Gordan Jandroković pokušao smiriti. Dalić je zapazila da su komunisti namjerno napravili umjetno jezero kako bi se Hrvati iselili.

Još tri godine pa će se navršiti isto toliko desetljeća od odlaska komunista s vlasti. Da ih je zamijenio netko pošten, čestit i sposoban, svi su se iseljeni iz cijele Hrvatske odavno mogli vratiti – a nisu se iseljavali isključivo Hrvati. No nakon komunista, na vlast je došao HDZ. I s kraćim je prekidima drži dosad. O posljedicama ne treba pričati, dovoljno je plakati. Ministričino urlanje, stoga, više valja shvatiti kao izraz nemoći nego ljutnje. A na tu bi nemoć blagotvorno djelovao odlazak u opoziciju, samo što nju i njezine stranačke jatake tamo nema tko otjerati.

Rasprodaja

O Agrokoru često pišemo, ovoga puta bez ambicije da probudimo Trnoružicu Cvitan, nego sa željom da vas informiramo, ako još ne znate, o predstojećoj rasprodaji bivšeg konzorcija Ivice Todorića. Adris grupa najavljuje suradnju s Atlanticom u osnivanju konzorcija domaćih tvrtki koje planiraju preuzeti uspješnije Agrokorove firme. Tako su barem rekli iz Adrisa, dok je Atlantic negirao poduzimanje radnji na tom planu.

Što Adris hoće od Agrokora, nije poznato. Govorka se o Jamnici i Ledu, a po nekim nagađanjima ni prema Konzumu nisu ravnodušni. Poanta nam je predvidljiva, Agrokor i dalje u ovoj zemlji zanima svakog više nego Državno odvjetništvo predvođeno kronično nezainteresiranim Cvitanom.

Kuščevićarije

U Ministarstvu uprave pod vodstvom Lovre Kuščevića, HDZ-ova renesansnog intelektualca koji je iz fotelje ministra graditeljstva stigao na sadašnju poziciju, pripremaju Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi čije bi odredbe trebale promijeniti način izbora lokalnih dužnosnika. Razmišlja se o ograničavanju prava kandidiranja na lokalnim izborima – jedna bi osoba smjela samo dva ili tri puta biti na čelnoj funkciji u jedinicama lokalne samouprave. Mandat bi im trajao pet godina, a lokalni bi se izbori održavali kad i predsjednički.

Kuščevićevi pitomci ovih su dana u proceduru uputili nove zakonske odredbe o uvjetima pod kojima načelnici općina, gradonačelnici i župani mogu ostati bez vlasti. Uglavnom, dosad su padali ako predstavničko tijelo ne bi izglasalo proračun, a ubuduće će prvo padati predstavničko tijelo. Ovo je jasan dokaz da su u HDZ-u zadovoljni rezultatima lokalnih izbora pa kane što više zaštititi svoje lokalne šerife od neizvjesnosti izbora.

Braun

SDP planira potrošiti milijun kuna za Alexa Brauna, američkog PR stručnjaka uz čiju je pomoć Zoran Milanović, bivši šef socijaldemokrata, uspješno izgubio izbore. Braun bi sada trebao uraditi nešto čudesno, od Davora Bernardića, Milanovićeva sljednika na čelu SDP-a, učiniti pobjednika na narednim izborima, kad god oni bili. U Milanovićevu je mandatu na Brauna utrošeno 4,6 milijuna kuna sa zavidnim rezultatom – SDP nikad nije bio tako daleko od vlasti. Novac za angažman američkog čudotvorca koji slovi kao stručnjak za pretvaranje sirove bukove građe u izborne pobjednike namaknut će se iz kredita od 800 tisuća eura. SDP-ovci su ga podigli u Erste banci i jedan je od tema brojnih unutarstranačkih konflikata, jer o njemu, navodno, nisu odlučivala stranačka tijela nego, još jednom navodno, sam uzak krug oko stranačkog predsjednika.

Dovede li Braun Bernardićev SDP na vlast, bit će to čudo ravno onim bajkovitim pričicama na kojima počiva kršćanstvo. Zasad se čini da će prije Peđa Grbin proći kroz ušicu igle nego Davor Bernardić ući u Banske dvore. Kao premijer.

Trivijalije

Nekoliko tipičnih hrvatskih bizarnosti za kraj: u Hrvatskoj postoji mjesto po imenu Slatinski Drenovac s ulicom 10. travnja, nazvanom po datumu uspostave ustaške paradržave. Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, najavio je da će za otprilike mjesec dana odlučivati o ustavnosti toga imena.

Milan Bandić, prvi među Zagrepčanima, započeo je pripreme za ponovno postavljanje biste Ive Lole Ribara u parku na Prilazu baruna Filipovića. Bandić se s nasljednikom Koste Angelija Radovanija, autora originalne biste, dogovorio otkupiti njezin odljev za 34 tisuće kuna. Bista će biti postavljena točno na mjestu odakle je, kako se to eufemistički veli u hrvatskim medijima, ‘uklonjena’ 1991. godine, kad su na početku nacionalističke revolucije zbrisani brojni spomenici antifašistima.

A kad smo već kod antifašista, na grobu jednog bivšeg dogodilo se samoubojstvo. Naime, na kosoj grobnici u kojoj su ostaci Franje Tuđmana ubio se, piše dnevna štampa, ‘njegov poznanik’, izvjesni sedamdesetčetverogodišnjak, porijeklom iz Tuđmanova kraja. Devedesetih je godina bio angažiran u Tuđmanovu Uredu. Nećemo, dakako, o samoubojičinim motivima, ne znamo ništa o tome, niti je na medijima da o tome naklapaju, tek ćemo podsjetiti da je Tuđmanova politika godinama bila drugo ime za svekoliki krah – od privatizacijske pljačke, do međunarodne poluizolacije. A sada je grobnica krajnja točka jednog privatnog sloma.

1/1