>

novosti logo

Rabljena sedmica: Tebi, naša Željka

Željku Markić u ovoj rubrici dosad nismo spominjali ili smo to učinili jednom-dvaput, pa nam je posvetila dobar dio svog ratobornog izvještaja o ‘Novostima’. Ispravljamo grešku, ovog se tjedna, od prvog do zadnjeg slova, obraćamo samo njoj

Željka

OK, možemo se zafrkavati i ponašati kao da se ništa ne događa, ali Željka Markić ne voli Milorada Krstulovića. Ne samo Milorada, ne voli ni Borisa ni Viktora, na kompletne ‘Novosti’ je nešto ljuta, o čemu je ovih dana govorila na konferenciji za novinare, sve dokazujući da ne poštujemo kriterije po kojima dobivamo budžetski novac. Mudro i odmjereno, zatražila je da nam država obustavi financiranje. S jedne strane, ono što je rekla dalo bi se kritički sasjeći, ismijati i prokazati kao besmisleno, ali u ovoj rubrici, pod časnim imenom Milorad i prezimenom Krstulović, uviđamo elemente naše krivnje. Koliko smo puta pisali o Željki M.? A nema o čemu nismo, čak smo i Davora Bernardića spominjali. Željku vrlo rijetko, možda čak i nikad.

Uz dužnu ispriku, ovotjedno izdanje rubrike posvećujemo najpažljivijoj čitateljici, ženi koja jedva dočeka naš tjednik na kioscima pa ga kupi i u posvećenom miru crvenim flomasterom podvlači nesumnjive iskaze mudrosti na ovoj stranici. ‘Rabljena sedmica’ s ponosom predstavlja posebno izdanje namijenjeno najpažljivijoj čitateljici. U njemu se, sasvim iznimno, nećemo držati pravila o zaobilaženju tema o kojima pišemo na ostalim stranicama. Dosad smo ga slijepo slijedili i kamo smo stigli? U Željkin izvještaj. Treba se iskupiti i posvetiti joj primjerenu pažnju. Tebi, naša Željka.

Željka

Krivo je Željki što ‘Milorad Krstulović naziva hrvatsku suverenost atavizmom’, a baš ovog tjedna ona je bljesnula u punoj ljepoti. Suverenost, naime. Suvereni Vrhovni sud suverene Republike Hrvatske povećao je Tomislavu Merčepu kaznu za ratne zločine s pet i pol na sedam godina. Sjajno, zar ne, Željka? Gle, zločini su počinjeni posljednja tri mjeseca 1991. godine i od prvog dana znalo se tko ih čini. Ne samo zahvaljujući urbanim legendama i novinskim tekstovima, nego i zbog priznanja merčepovaca. Njihova priznanja nisu bila dovoljna sudovima suverene Republike Hrvatske da ih osudi. Oni su, kao što znaš, činili zločine nad Srbima. Uostalom, Amnesty International je od 1992. do 1994. godine proveo opsežno istraživanje o diskriminaciji Srba. Sjećaš se, izvještaj je uredio Jeri Laber, a potpisale su ga Ivana Nizich i Željka Markić. Da skratim, Željka, 26 godina nakon što su zločini počinjeni, Republika Hrvatska kaznila je zločinca koji joj je cijelo vrijeme bio poznat, čak je radio i u Ministarstvu unutarnjih poslova. Hrvatska je božanstvena, je li tako?

Željka

A jesi vidjela Ivana Đikića? Onog znanstvenika, molekularnog biologa. Skupio se i otišao iz Hrvatske. Dok podvlačiš Milorada Krstulovića, iščitavaš, analiziraš, sumnjaš i optužuješ, bilježe se novi izrazi sumnjiva odnosa prema zemlji koju toliko voliš.

- Uskoro ću svoje znanstvene projekte započete u Splitu dalje razvijati u inozemstvu. Mogu samo reći: ‘Zbogom Hrvatska, hvala vam dragi studenti, kolege profesori i znanstvenici. Bila je čast raditi zajedno s vama i objavljivati u vrhunskim svjetskim časopisima’ - napisao je Đikić.

Kao neposredan povod za odlazak poslužio mu je odgovor rektora splitskog Sveučilišta Šimuna Anđelinovića na novinarsko pitanje o sukobu interesa Pave Barišića, ministra znanosti prepisivanja. Novinari su zapazili da je Barišićevo ministarstvo financiralo skupove u kojima je on sudjelovao, a Anđelinović je rekao:

- Hrvatska je premala država u kojoj smo svi u sukobu interesa. I kolega Đikić je u sukobu interesa jer je na istoj katedri (s njim) njegovi kum i supruga od kuma - zapazio je i potaknuo Đikića na odlazak.

Inače, Đikić nije zaposlio kuma, što uvaženom rektoru nije bilo bitno. Odlazi i zbog Andreja Plenkovića, premijera, koji ne želi smijeniti Barišića s ministarskog mjesta iako Đikić dokazuje da je plagirao znanstvene radove. Bravo Hrvatska! Je li to dobar zaključak, Željka?

Željka

Gledam onaj tvoj portal, odnosno portal tvoje udruge. Na njemu danima dokazujete da zagrebački klub Super Super nije imao sve potrebne dozvole za rad kad im je prošlog vikenda, tokom tematske večeri za LGBT populaciju, ubačen suzavac. Zanimljiv pristup. Neki idiot ubacio suzavac, a tvoj portal o dozvoli. Jeste li osudili napad, Željka?

A onda čitam što pišete o Jasenovcu. Tu su vijest da Nataša Jovičić više nije ravnateljica Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac, osvrti na stare Mesićeve gluposti o tom logoru, najava tribine ‘Jasenovac – lažni mit’, zatim izjava Romana Leljaka ‘Postoji dokument s potpisom Tita da se Jasenovac zatvori 21. kolovoza 1948.’, feljton u tri nastavka pod odmjerenim naslovom ‘Ruše li podaci JUSP Jasenovac optužnicu i presudu Dinku Šakiću?’ Pa još ‘Nikola Banić i M. Koić: Jasenovačko omalovažavanje Vukovara’, zatim ‘Koić i Banić: Jasenovačka znanstvena ANTIFAntastika’, onda opet Banić i Koić pod još jednim intrigantnim, a nedvosmislenim naslovom ‘Topla voda – Jasenovački lov u mutnom’ (sva velika slova vlasništvo su portala udruge Željke Markić). I tako dalje. I tome slično. Željkić, zamisli, dok se ti brineš dobivaju li Srbi u Hrvatskoj u ‘Novostima’ dovoljnu količinu propisanih informacija, portal ti je zatrpan vijestima punima alternativnih činjenica o Jasenovcu, stratištu mnogih Srba. Rade li ti to iza leđa?

Željka

U karlovačkom Domu za odgoj djece i mladeži smješten je osamnaestogodišnji Iračanin Berdi kojeg su prošli tjedan bez povoda, kako piše prijestolnička štampa, na ulici napala tri muškarca. Berdi je dobio ozljede pa se nakon liječenja u jednoj zagrebačkoj bolnici vratio u Dom. U Hrvatskoj ima status azilanta, uči jezik, drago mu je ovdje, ali neko će se vrijeme, zbog ozljeda, morati hraniti na slamku. Što misliš o tome? U jednoj rečenici, bez ‘ali’.

Željka

Jesi li stigla pratiti ovo sa Sauchom? Tomislavom, predstojnikom Ureda premijera u mandatu Zorana Milanovića. Tvoja omiljena rubrika te informira da je zadržan u istražnom pritvoru. Sumnja se, znaš valjda, da je od 2013. do 2016. godine na lažiranim putnim nalozima utajio oko 540.000 kuna. Što ti se čini, je li osumnjičen za dovoljno veliku svotu da bi bio pušten na slobodu ili je za hrvatske standarde sitna riba? Jesi li ponosna državljanka republike u kojoj katkad prolaze desetljeća od zločina i pljački do makar nepravomoćnih presuda? Jesi li sretna što si prva i jedina kojoj je jedno izdanje ove rubrike posvećeno od prvog do zadnjeg slova? Željka, volimo te!

1/1