>

novosti logo

Rabljena sedmica: Ustaše i crnci

Malo nakon što je Thompson s razdraganom masom u Splitu pozdravljao ustaškim pozdravom i najavljivao paljenje Krajine do Knina, u istom su gradu napadnuta dva crna turista. Za to vrijeme, ministar unutarnjih poslova, u Kninu se sramotio pokušajem pjevanja u društvu predsjednice

Odmor

Vlada ide na godišnji odmor. Uobičajena je to ljetna pojava kada i čelni ljudi izvršne vlasti na neko vrijeme uzmiču, uglavnom prema moru, i tako, na tjedan-dva proizvode manje štete nego u ostatku godine. Andrej Plenković i jataci odmarat će se do 23. kolovoza, a u Vladi će prvog tjedna dežurati nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Tjedan kasnije, za dežuranje su određena dva nova ministra - vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, a pomagat će im dio iskusne ekipe, Blaženka Divjak, čelna osoba resora znanosti, ali i Tomo Medved. Jest, opet on. Najavljuje da će cijelo ljeto provesti radno, kružit će državom, družiti se s članovima braniteljskih udruga. Čemu služi ministarstvo branitelja, razumno je pitanje u državi koja već 24 godine nije u ratu, pa samim time nema ni racionalne potrebe za braniteljima. Eto, služi da bi njegov prvi čovjek preko ljeta dežurao u Vladi i putovao po zemlji na državni trošak. A Plenković će se navodno odmarati u državnoj rezidenciji, vili Costabelli kod Rijeke. Sada kad to znate, možete mirnije zaspati.

Kujundžić

Sasvim sigurno protiv svoje volje Milan Kujundžić, ministar zdravstva, zvijezda je padalica ovog političkog ljeta. Most traži da predsjednica države sazove izvanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o opozicijskom zahtjevu za njegovom smjenom. Ne baš pretjerano očekivano, loše mišljenje o Kujundžićevu radu izgovorila je i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica države. Otkrila je kako žali što ‘tijekom ove posljednje rekonstrukcije Vlade nije zahvaćeno i zdravstvo, jer je stanje doista vrlo loše i u posljednje tri godine nije se učinilo gotovo ništa’. Iz Vlade su odmah požurili objasniti kako ona, zapravo, nije mislila to što je rekla, nego je malo prenervozna kad govori o Kujundžiću koji joj je, u jednoj od svojih neuspjelih političkih epizoda, pokušao biti protukandidat. Čini se da još samo Kujundžić sebe smatra uspješnim, premda ni u to nismo sigurni.

Karamarko

Tomislav Karamarko najavljuje povratak u politiku. Čovjek koji je HDZ usmjerio prema ekstremnoj desnici i koji je u bavljenju politikom iskazao raritetan manjak talenta, namjerava se ponovno natjecati za predsjednika HDZ-a, što iskreno podržavamo, ako je to najkraći put konačnog raspada dotične stranke. Istina, Vladimir Šeks mu ne daje nikakve šanse, što zvuči kao nagovještaj Karamarkova uspjeha, jer nismo baš uvjereni u kvalitetu Šeksovih procjena, prije će biti da iz njega progovara strah za vlastitu poziciju, a vjerojatno i još ponešto. Uglavnom, ‘on je najmanje pozvan da procjenjuje stanje u HDZ-u. A njegovi izgledi da uspije pobijediti na izborima za predsjednika HDZ-a su ravni dvije nule’, Šeksove su riječi o Karamarku koji ga je, u vrijeme svoje vladavine, prilično marginalizirao. Po objavi kandidature, Karamarko je paradirao kninskim ulicama dok je slavljena Oluja. Kamere su ga snimile kako sjedi s bivšim tjelesnim čuvarom i nekim HDZ-ovcem iz Podstrane.

Popularnost

Što su izbori bliže, zabavnije je pratiti ispitivanja javnog mnijenja, ako ni zbog čega, a ono zbog kasnijih usporedbi rezultata. Novi CRO Demoskop za kolovoz otkriva da raste popularnost SDP-u, ali nakon rekonstrukcije Vlade i HDZ-u. Za vladajuću partiju sada je 26,4 posto anketiranih, dok ih je 22,6 posto za SDP. Čitamo i podsjetnik na podatak da je još u siječnju HDZ vodio za 13 posto. Ako ste se sada rezignirano zagledali u daljinu s depresivnim mislima poput – božekakviignorantiovdježiveglasajuuvijekzaiste – štedite se, stižu novi razlozi za malodušnost i depresiju. Treća je, naime, nezavisna lista Mislava Kolakušića, podržava je 5,6 posto političkih avanturista. Ajde, barem im pada popularnost, još prošlog mjeseca za njih je bilo 7,2 posto anketiranih. Slijede Most i još neke manje bitne stranke, da ne trošimo na njih prostor. Zašto štedimo prostor? Zato što CRO Demoskop ima i listu najpozitivnijih političara. Na njoj je Andrej Plenković s vrha istisnuo Kolindu Grabar-Kitarović. Čak 12,1 posto ispitanih smatra ga najpozitivnijim političarom, a nju 11,8 posto. Malo raste i podrška Zoranu Milanoviću sa srpanjskih 5,9 posto na 6,3. Plenković i Milanović vode i na listi najnepopularnijih.

Napadi

Nogometni sudac Ivan Bebek napadnut je na izlazu iz jednog sinjskog noćnog kluba u kojem je, iste večeri, zaštitar napadnut nožem u vrat. U nedalekom Splitu, tek nešto ranije, skupina idiota koje se službeno naziva ‘zasad nepoznatim muškim osobama’, pojurila je za dvojicom Francuza crne boje kože, vrijeđala ih, gađala bocama te, na koncu, udarila gosta iz Britanije koji je pokušao pomoći napadnutima. Iste večeri u istom gradu održan je koncert Marka Perkovića Thompsona koji je, s razdraganom masom, najavljivao paljenje Krajine do Knina i pozdravljao ustaškim pozdravom. Kakve to veze ima? Moguće da nema, a moguće i da bi nesretni turisti bolje prošli i ljepše uspomene nosili iz ove otužne države da je umjesto vječnog ratnika MPT-a te večeri na rivi nastupio neki glazbenik. Iste večeri, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sramotio se u društvu predsjednice koja je u Kninu pokušavala nešto otpjevati. Kako joj je išlo? Neprepričljivo, takvi vriskovi još nisu zabilježeni u prirodi, a ionako joj ovog tjedna nećemo dati previše prostora. Svejedno, potražite snimku na internetu, nasmijat ćete se sto posto. Ili rastužiti.

1/1