>

novosti logo

Rabljena sedmica: Zauvijek agresori

HDZ Andreja Plenkovića priprema Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH. Koncipirana kao zbirka općih mjesta hrvatskog nacionalističkog narativa, Deklaracija prešućuje neprijateljsku i agresivnu politiku Franje Tuđmana prema toj državi, koju je htio podijeliti sa Slobodanom Miloševićem, kao i štetnu politiku HDZ-a BiH

Šutnja

Zahvaljujući HDZ-u pod vodstvom Andreja Plenkovića u Saboru će se uskoro raspravljati o Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH. Prema prijestolničkim glasilima, ‘radi se o dokumentu u kojem se iznose snažne optužbe o marginaliziranosti Hrvata u BiH’. Iz onog što smo pročitali zaključujemo da je koncipirana kao zbirka općih mjesta hrvatskog nacionalističkog narativa o susjednoj državi – Hrvati su proglašeni žrtvama marginalizacije nakon 2000. godine, pa se zahtijevaju izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH ‘koje trebaju osigurati harmonizaciju odnosa njena tri konstitutivna naroda te jednostavnost, transparentnost, upravljivost i ekonomičnost unutarnjeg uređenja BiH’. HDZ Andreja Plenkovića neće, naravno, priznati da je HDZ vodio ne samo neprijateljsku politiku prema BiH nego i agresiju s ciljem podjele te države između Tuđmanove Hrvatske i Miloševićeve Srbije, niti će progovoriti o katastrofalnim rezultatima sestrinskog HDZ-a BiH.

Nastavak tuđmanizma drugim sredstvima.

Udav

Oh ne, opet Kolinda, zavapismo, premda smo naizgled čvrsto riješili zatvoriti joj vrata ovotjednog izdanja rubrike. Ali kako? Kako? Bila je zvijezda Širokobriješke večeri u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu. S Matom Bulićem, vokalnim interpretatorom iz thompsonovskog legla, izvela je njegov hit ‘Domu mom’. Osim Bulića, nastupilo je i kulturno-umjetničko društvo Brda iz Izbična, ali sve da su se Stonesi pojavili, teško bi zasjenili vokalnu kolaboraciju prve pantovčačke posvuduše i prvog hercegovačkog grla. Koji dan kasnije, u Velikoj je Gorici svečano otvorila bazen. Nije to veliki podvig, žanr svečanih otvaranja traži više od bazena – tvornice su idealne, samo gdje ih naći – no predsjedničina karma ili kako to već nazvati toliko je ispunila atmosferu da je dvoje djece izneseno van jer im je tokom programa pozlilo.

Duhovito

Najduhovitije su informacije između redaka: Ministarstvo obrane u utorak je, na tečnom hrvatskom, objavilo kako zahtijeva da se ‘u potpunosti ispoštuje izraelska ponuda za zrakoplov F-16 Barak’ te da nije moguća nikakva druga inačica tog zrakoplova. ‘Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi Države Izrael za višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 Barak te stoga nije moguća nijedna druga inačica zrakoplova’, odgovor je MORH-a na znatiželju državne novinske agencije o problemima oko kupovine vojnih letjelica. Prema MORH-u, ‘Republika Hrvatska provela je sustavan i temeljit, zakonit proces i donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 te ispoštovala sve obveze’, a ‘proces je i dalje u tijeku’. Nešto slično i jednako besmisleno izvolio je zapaziti i premijer Andrej Plenković. Ako niste čitali i nemojte, nije vrijedno pažnje. Kupovina polovnih vojnih aviona trebala je aktualnoj vlasti biti važan posao: s jedne strane posvjedočila bi saveznicima o njezinoj spremnosti za borbu protiv izmišljenih neprijatelja, a s druge govorila bi o domovinskom ugledu u svijetu. Ali, avaj, SAD koji je svojedobno prodao letjelice Izraelu, ne dopušta njihovu prodaju trećim državama. Pretpostavimo li da je ovo točno, a ozbiljnog razloga za sumnju nemamo, nejasno je kome Ministarstvo obrane šalje gore citirani zahtjev: ako ga adresira na SAD, to je trebalo uraditi uobičajenim kanalima u međudržavnoj komunikaciji, ako tješi domaću javnost, onda mora biti svjesno da tako neće riješiti problem koje je ionako samo stvorilo. Sjetimo li se da je najveći hrvatski diplomatski uspjeh u Americi predsjedničino skakutanje oko ograde Bijele kuće, rješenje ne naziremo ni uz maksimalne napore.

Pavić

U utorak se pojavilo otvoreno pismo dvadeset i pet istaknutih pripadnika LGBTIQ zajednice upućeno Marku Paviću, ministru rada i mirovinskog sustava, u kojem traže da se javno očituje o podršci Zakonu o udomiteljstvu izglasanom 7. prosinca u Saboru. Zahtijevaju i da se izjasni o homofobnim izjavama ‘i lažima saborskih zastupnika i zastupnica HDZ-a, njegovih stranačkih kolega, izrečenima u raspravi glede ovog nedvojbeno diskriminirajućeg i nelogičnog zakona’. U pismu podsjećaju da je Pavić sjedio pored Nade Murganić, ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, ‘dok je govorila o ovom diskriminirajućem prijedlogu zakona’, da je prema njenom prijedlogu, koji je podržao i Pavić, a potom izglasao Sabor, onemogućeno udomiteljstvo LGBTIQ parovima, nabrajaju homofobne ispade HDZ-ovih saborskih zastupnika tokom rasprave te, na koncu, traže od Pavića da javnosti i njima objasni zašto je podržao zakon koji diskriminira istospolne parove i da se očituje o homofobnim ispadima stranačkih kolega. Do slanja naše rubrike u štampu Pavić se nije oglasio.

Batine

Hrvatska policija vraća migrante u Bosnu i Hercegovinu, u nekim slučajevima i nasilno, ne dajući im priliku zatražiti politički azil, objavio je Human Rights Watch, a mi prepisujemo s Indexa, koji je preuzeo s Hine. HRW-ovi aktivisti razgovarali su s 20 ljudi koje je hrvatska policija deportirala u BiH, ‘bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhitila duboko u hrvatskom teritoriju’. Šesnaestero ih se žali da ih je policija tukla pendrecima, ukrala im novac i mobitele. HRW-ova istražiteljica za Balkan i istočnu Evropu Lydia Gall podsjeća kako hrvatska policija ima obavezu zaštititi migrante, ali ih umjesto toga žestoko batina i vraća prema granici. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, već je olako i bez argumenata odbacivao tvrdnje HRW-a. Ne treba sumnjati u reprizu.

Karton

Franjo Dragičević, čakovečki srednjoškolski profesor čija je medijska slava započela kad je nasrnuo na dva učenika koji su ga gađali kredom, ipak neće biti otpušten, otkrila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. Slijedi nekoliko šturih formulacija o tome kako škola nije iskoristila sve mogućnosti koje je mogla u skladu sa svojim ovlastima, niti je kontinuirano provodila mjere Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nemamo pojma bi li mjere dotičnog Ministarstva razblažile sve veću nervozu profesora i podebljale sve tanji odgoj učenika, znamo samo da je Dragičević, po ministričinim riječima, ‘dobio žuti karton’.

1/1