Novosti

Politika

Radio kroz prozor

Katastrofalno kadroviranje potpredsjednika HDZ-a i gradonačelnika Karlovca u lokalnim medijima: Damir Jelić postavio je stranačkog kolegu za direktora karlovačkog radija i novina, nakon natječaja s jadnim uvjetima i spletke u Nadzornom odboru

Skandal – to je riječ koja najtačnije opisuje što se događalo prilikom izbora direktora i glavnog urednika Hrvatskog radio Karlovca d.o.o., ujedno izdavača Karlovačkog tjednika. Iako su iza njega radni staž od 33 godine, visoka stručna sprema i dosadašnje uspješno poslovanje ove informativne kuće, i to unatoč naslijeđenim dubiozama, Miloš Milovanović nije ponovno izabran na tu funkciju. Novi prvi čovjek Radija i Tjednika, koji je po sistematizaciji trebao biti i glavni urednik (bez dana staža u novinarstvu), zove se Matija Perković. Riječ je o bivšem HDZ-ovom gradskom vijećniku i referentu-blagajniku u gradskom poduzeću Inkasator koji se bavio naplaćivanjem računa za komunalne usluge.

Da se sprema nešto čudno moglo se pretpostaviti po tome što su uoči izbora novog direktora promijenjeni uslovi konkursa, pa je uz visoku i višu dodana srednja stručna sprema, a trebalo je priložiti plan i program rada Radija za naredno razdoblje. Objavljeni konkurs i uslovi kod mnogih su Karlovčana izazivali podsmijeh. Osim što ima samo višu stručnu spremu, Perković je bio predsjednik lokalne Mladeži HDZ-a 2007. godine, u vrijeme kada su njeni članovi napravili rusvaj u River Pubu, porazbijavši inventar, vješajući se po lusterima i ne plaćajući ispijene litre alkohola. Koji mjesec kasnije isti huligani su sudjelovali u premlaćivanju jednog mladića, a napad je ostao bez sudskog epiloga jer se predmet godinama kiselio u ladicama lokalnog suda.

Perković je izabran 31. oktobra u 17 sati. Dva sata prije toga smijenjena je predsjednica Nadzornog odbora Mirna Špehar (HSLS). Na njeno mjesto izabran je Dubravko Strnić (HDZ). Za razliku od Mirne Špehar, novi predsjednik NO-a uopće nije prisustvovao razgovorima sa šestero prijavljenih kandidata, od kojih je četvero bilo iz novinarske branše. Promjenu članova NO-a može napraviti samo Skupština društva, a u slučaju Radija jedini član ovog tijela je gradonačelnik, saborski zastupnik i potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić. Posljednji HDZ-ov direktor je bio Marijan Stavljenić, bivši tajnik županijskog HDZ-a. Za Stavljenića se kasnije ispostavilo da nema ni srednju školu, pa je zbog krivotvorenja diplome morao odstupiti sa funkcije i nestati iz javnog života.

‘Utvrđeno je da Plan poslovanja g. Perkovića pokazuje poduzetničku inicijativu, što je jedan od osnovnih preduvjeta opstanka HRK-a i to mu je dalo prednost nad ostalim kandidatima’, poručili su iz odnosa s javnošću Grada Karlovca portalu Fairpress.

- Postupak imenovanja direktora i glavnog urednika, jer je ta funkcija po Pravilniku o sistematizaciji objedinjena, obavio je NO. Meni nisu poznati detalji s te sjednice i koji je razlog zašto nisam ponovno izabran na to mjesto. Smatram da sam od prijavljenih kandidata imao najbolje uvjete, no odluka je takva kakva jest. HRK je za vrijeme mog mandata tri godine poslovao pozitivno i nije bilo nikakvih prigovora od grada kao vlasnika i gradskih tvrtki koje su suvlasnici. Prošle godine je poslovanje bilo negativno, ali zbog rješavanja dugovanja i otpremnina uglavnom vezanih uz bivšu tvrtku Karlovački tjednik. (Radio i Tjednik su prije nekoliko godina objedinjeni, op.a.) U prvih devet mjeseci ove godine HRK je poslovao s dobiti od 88 tisuća kuna. Zašto je odluka takva pitanje je za Nadzorni odbor i Skupštinu društva - kazao je za ‘Novosti’ smijenjeni Miloš Milovanović.

S obzirom na to da nema obrazovanja ni iskustva u radu u medijima, malo je vjerovatno da bi Perković, koji prema najnovijim informacijama ipak neće biti i glavni urednik, mogao poboljšati poslovanje HRK-a. Bit će da su u pravu oni koji govore da mu je zadatak eutanazirati ovu firmu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više