>

novosti logo

Radmanovih tristo

Dosadašnje rezanje troškova otpuštanjem novinara u provinciji i najavom ‘monetizacije’ HRT-ovih nekretnina bilo je neuspješno, a ceh će platiti tristotinjak zaposlenih

HRT je jedina kuća koja živi od ljudi, a ne od tržišta, živi od neke vrste poreza… Koliko sam čuo, Srbija je ukinula TV pretplatu. Time je uništila jednu instituciju, nisam za to. HRT je hrvatska institucija, pitanje je samo plaćamo li to previše - zagrmio je premijer Zoran Milanović prošlog tjedna i tako odgovorio na prijedlog vodstva Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) za smanjenje cijene pretplate, po kojemu bi oko 315 tisuća siromašnijih građana pretplatu plaćalo 40 umjesto sadašnjih 80 kuna.

Odrješito se otresajući na prijedlog HSU-a, premijer Milanović ipak nije otklonio neformalne predizborne razloge najnovijeg plana pristojbenog rasterećivanja građana, ali i najnoviji pritisak na glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da napokon počne s nužnim i davno očekivanim restrukturiranjem prisavskog diva. Uglavnom, dosad je to bilo neuspješno rezanje troškova koje je Radman provodio otpuštajući novinare u provinciji, ali i najavljujući ‘monetizaciju’ nekretnina u HRT-ovu vlasništvu – s dubioznim rezultatima i gotovo nikakvim uštedama.

S druge strane, najavljeno moguće smanjivanje TV pretplate HRT-u bi izbilo gotovo 150 milijuna od planirane 1,2 milijarde kuna godišnjih prihoda, što bi Radmana natjeralo na drastične udare po neproizvodnom sektoru na Prisavlju, a ne po regionalnim HRT-ovim centrima. No ovaj put je ta najava natjerala i prisavsku upravu, doduše ne i samog Radmana, da iznese i dosad nepoznat plan otpuštanja na HRT-u.

‘Mi smo u procesu restrukturiranja i do kraja godine morali bismo smanjiti broj zaposlenih na 3.000 ljudi. To restrukturiranje, koje je dovelo do smanjenja broja malih dopisništva ili njihova objedinjavanja te otpuštanja tristotinjak ljudi, odobrila je Vlada prošle godine u kolovozu. Zašto bi sada izlazila s tako rigidnim zahvatom po pretplati’, sada ističu na HRT-u. Razlog se, prema svemu sudeći, krije u financijskim izvještajima. Primjerice, tako su prošle godine HRT napustila samo 84 zaposlena, a novozaposlenih je bilo čak 36, s time da je masa bruto plaća pritom narasla na 502 milijuna kuna ili čak 2,5 posto više u odnosu na 2012. godinu. Ukratko, Radman ne zna provoditi uštede, a ceh će uskoro platiti Radmanovih 300.