>

novosti logo

Piše A. Kožul

Radnička fronta obilježila obljetnicu Jasenovca projekcijom Kamenog cvijeta

Aktivisti Radničke fronte na 75. godišnjicu proboja logoraša iz Jasenovca projicirali su Kameni cvijet Bogdana Bogdanovića na lokomotivu kojom su zarobljenici bili odvođeni u logor sa zagrebačkog Glavnog kolodvora

'Nevina žrtva, poimence navedenih 83.145 pripadnika i pripadnica srpske, romske i židovske zajednice, kao i pripadnika antifašističkog i radničkog pokreta i ostalih, su nam vječna bol i opomena da svaljivanje krivnje za nedaće čitavog društva na jednu skupinu može dovesti do tragedije neslućenih razmjera', poručuju iz Radničke fronte povodom 75. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca.

U srijedu, nešto iza ponoći, aktivisti Radničke fronte prisjetili su se žrtava Jasenovca koji su na današnji dan, 22. aprila prije 75 godina, započeli proboj iz zloglasnog logora.

Bez obzira na ograničenost kretanja uslijed pandemije, aktivistima Radničke fronte koji svake godinu prisustvuju na komemoraciji, bilo je važno obilježiti ovaj povijesni datum. U blizini Glavnog kolodvora u Zagrebu projicirali su spomenik žrtvama Jasenovca – Kameni cvijet, rad Bogdana Bogdanovića po djelu Dušana Džamonje s brojem žrtava tog logora. Projekciju su izveli na zloglasnoj 'Crnoj Katici', lokomotivi koja je vodila logoraše u više logora takozvane NDH.

'Naša projekcija je simbolični doprinos sjećanju na žrtve, kao i nastojanju da se odupremo zaboravu i lažima kojima smo, nažalost, posljednjih godina sve više svjedoci', poručuju iz Radničke fronte.

Također, u priopćenju govore da današnja revizija povijesti nije nešto što se dogodilo samo od sebe već predstavlja logičan nastavak rada Franje Tuđmana, osobe na koju se, kako kažu, danas svi pozivaju. Dodaju kako se paralelno, uz nijekanje fašističkih zločina, događa i prikazivanje antifašističkih ili komunističkih zločina van konteksta ili s mnoštvom lažnih informacija.

'Jednostavno ne možemo prihvatiti da se poginule ustaše pokapaju uz najviše državne počasti, kao ni to da se potiču projekti poput ‘Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac’, skupine povijesnih revizionista koja nam je došla reći kako je Jasenovac bio samo jedna velika pozornica za ‘Malu Floramy’, dok se istovremeno sve više negira antifašistička prošlost Hrvatske', poručuju iz Radničke fronte.

Radničkoj fronti ovo nije prva u nizu ovakvih akcija. Bili su aktivni u prosvjedima protiv komemoriranja Bleiburga, a podsjećaju i na pruženi otpor reviziji povijesti kroz koju se nastojalo ustaški dječji logor u Jastrebarskom predstaviti kao dječji dom koji su partizani napali.

1/1