Novosti

Društvo

Raspisana regionalna novinarska nagrada "Srđan Aleksić"

Nagrada se dodjeljuje novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u tri kategorije: za novinarsku hrabrost i izuzetnost, za doprinos zajednici i za medije. Rok za nominaciju je 1. novembar 2022. godine

Large srdjan

Srđan Aleksić

Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije Lupiga –svijet kroz obične oči iz Hrvatske raspisuju natječaj za regionalnu novinarsku nagradu "Srđan Aleksić".

Srđana su, podsjetimo, u siječnju 1993. godine u središtu Trebinja na smrt premlatila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske, jer je pokušao spasiti svog poznanika Alena Glavovića na kojeg su se vojnici okomili samo zato što je bio Bošnjak. Glavović se uspio spasiti, a bijes uniformirane četvorke usmjerio se na Aleksića. Ozljede su bile toliko teške da je Srđan nekoliko dana nakon premlaćivanja preminuo s nepunih 27 godina života.

Nagrada se dodjeljuje novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u tri kategorije: za novinarsku hrabrost i izuzetnost, za doprinos zajednici i za medije. Rok za nominaciju je 1. novembar 2022. godine.

Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost dodjeljuje se novinarki ili novinaru koji su se istakli temeljitim, profesionalnim i etičnim izvještavanjem o korupciji, potrošnji javnih sredstava, uništavanju prirodnih resursa, političkim manipulacijama, nasilju, veličanju ratnih zločinaca ili drugim temama koje su tabu ili o kojima se rijetko ili jednostrano izvještava.

Nagrada za doprinos zajednici dodjeljuje se novinarki ili novinaru iligrupi autora i autorki za kontinuirano izvještavanje o pomirenju, inkluziji, zaštiti ljudskih prava, ravnopravnosti polova i vladavini prava, koje je donijelo konkretnu korist građanima i građankama i/ili zajednicama u kojima oni žive.

Nagrada za medije dodjeljuje se medijima iz regiona, koji se ističu odgovornom uređivačkom politikom i podržavaju svoje novinare i novinarke u njihovom nastojanju da budu u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, slobode medija.Novinare, novinarke i medije mogu nominirati udruženja/udruge,neformalne grupe, mreže organizacija civilnog društva, urednici/ceu medijima, novinari/ke, sindikati, naučno-obrazovne institucije,univerzitetski nastavnici/ce, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatskei Crne Gore. Novinarke, novinari i mediji ne mogu se direktno prijaviti na konkurs.

Treba popuniti formular za nominaciju koji možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Obrazac za nominaciju - Novinarska hrabrost i izuzetnost, Obrazac za nominaciju - Doprinos zajednici, Obrazac za nominaciju - Za medije

Za nagradu u prve dvije kategorije za novinare i novinarke poslati odjedne do maksimalno tri snimljene emisije ili teksta/priloga novinara/novinarke koji/a se nominira, a koji ispunjavaju kriterije za nagraduu ove dvije kategorije, i koji su objavljeni u periodu od 1.9.2021. do 1.9.2022. godine. Za nagradu u trećoj kategoriji treba poslati link na web stranicu medija i dotri emisije, priloga ili teksta koji svjedoče o ispunjavanju kriterija zanagradu u ovoj kategoriji.

Detaljna pojašnjenja kriterija za nagradu u svakoj od kategorija i formati u kojima se mogu dostaviti nominirani prilozi dana su u obrascima za nominaciju.Odluku o dodjeli nagrade u sve tri kategorije donijet će stručni žiri kojičine novinari, novinarke i medijski stručnjaci iz država koje učestvuju na konkursu. Pitanja u vezi za konkursnom procedurom se mogu postaviti e-mailom nagrada@hcabl.org najkasnije do 20.10.2022. godine.

Regionalna novinarska nagrada "Srđan Aleksić" dodijelit će se 10. prosinca 2022. u Banjaluci, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više