Novosti

Kronika

Rasprava o Ustavnom zakonu

Povodom 20. godišnjice Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u Bjelovaru su se okupili saborski zastupnici iz redova manjina, predsjednici manjinskih vijeća, Savjeta za nacionalne manjine, Kancelarije za ljudska prava, Ministarstva nauke i obrazovanja te Kancelarije pučke pravobraniteljice

Large 4

Panel u Bjelovaru

Povodom 20. godišnjice stupanja na snagu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u Bjelovaru su se okupili saborski zastupnici iz redova manjinskih naroda, predsjednici manjinskih vijeća, Savjeta za nacionalne manjine, Kancelarije za ljudska prava, Ministarstva nauke i obrazovanja te Kancelarije pučke pravobraniteljice. Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić (HDZ) rekao je da su u županiji organizacijom ovog panela željeli ukazati na važnost donošenja tog zakona za manjinske zajednice, Republiku Hrvatsku i njen kredibilitet.

- Hrvatska je u posljednja dva desetljeća na tom planu napravila velike iskorake, ali to ne znači da se time trebamo zadovoljiti. Svi zajedno trebamo ustrajno raditi na zaštiti ljudskih prava - istaknuo je Marušić.

Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a, u izjavi za Novosti je rekao da je Bjelovarsko-bilogorska županija specifična po tome što jedina ima dva zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina, češke i srpske.

- Govornici su upoznali javnost s okolnostima i procesima u vrijeme donošenja Ustavnog zakona, ali i problemima u praksi, pogotovo u vezi same provedbe zakona na lokalnom nivou. I dvadeset godina nakon donošenja zakona i dalje su veliki problemi u primjeni, pogotovo u dijelu zastupljenosti manjina u državnoj i lokalnoj samoupravi te ostvarivanju prava na jezik i pismo - rekao je Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više