Novosti

Kronika

Raste kulenova kuća

Projekt gradskih vlasti belog Manastira odvija se po planu: Za projekt Kuća baranjskog kulena kupljena je kuća u Branjin Vrhu, prigradskom naselju Belog Manastira

5h5rkyfjx1y0mkaqbxyxu0asjvp

Ovako će izgledati Kuća kulena

Baranja je nadaleko poznata po gastronomiji, a jedan od najreprezentativnijih proizvoda svakako je vrhunski kulen. Od 2015. godine baranjski kulen nosi i plavu EU markicu zaštićenog geografskog podrijetla kojom je označeno tek nekoliko hrvatskih autohtonih proizvoda. U Baranji čak postoji i selo kulena, Jagodnjak, na čijoj se manifestaciji Kulenijada iz godine u godinu okuplja stotine proizvođača. Gradski oci Belog Manastira odlučili su dodatno promovisati ovu deliciju kroz projekt Kuća baranjskog kulena zbog kojeg je svojevremeno kupljena jedna porodična kuća u Branjin Vrhu, prigradskom naselju Belog Manastira.

Projekt vredan 12,5 miliona kuna odobren je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira, a iznos bespovratne potpore je 10,6 miliona kuna. Kuća baranjskog kulena logičan je sled dugogodišnje tradicije imajući u vidu da je u jedinom baranjskom gradu smeštena najjača domaća industrija kulena.

Podsetimo, industrijska proizvodnja baranjskog kulena počela je 1905. godine u mesarskom obrtu Geze Borbaša u Karancu, nastavljena je 1911. godine izgradnjom beljske fabrike mlečnih proizvoda u Belom Manastiru, a sve nakon toga je historija koja traje danas. U sklopu Kuće baranjskog kulena planirana je gradnja poslovnih zgrada za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i njihovo predstavljanje. Te zgrade bi trebale povezati prerađivačku industriju, ruralni turizam, promociju i izgradnju imidža te očuvanje lokalnog identiteta, a plan je dati priliku malim proizvođačima koji bi u jednom delu proizvodnju u certificiranim uslovima prikazivali turistima, odmah im omogućili degustaciju odnosno kupovinu, a istovremeno bi proizvodili i za tržište.

Planirana je i tehnička pomoć proizvođačima u certificiranju njihovih proizvoda te umrežavanje s kulturnim i turističkim aktivnostima. Izgradnja Kuće napreduje čemu u prilog ide lepo vreme pa je zadovoljstvo videti gotove temelje objekta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više