>

novosti logo

Rat skliskog intenziteta

Nakon što je u Portlandu tijekom sukoba antirasista i Trumpovih pobornika jedna osoba ubijena vatrenim oružjem, Trump je brzo našao krivca – demokratskog gradonačelnika putem Twittera nazvao je imbecilom te pozvao na ‘uspostavu reda i zakona’

Prošle subote u američkom gradu Portlandu tijekom sukoba između antirasista i pobornika američkog predsjednika Donalda Trumpa jedna je osoba ubijena vatrenim oružjem. U ovom gradu u saveznoj državi Oregon s oko pola milijuna stanovnika prosvjedi protiv rasizma, koji su započeli nakon što je bijeli policajac koljenom ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda, održavaju se svakodnevno. A učestali su i kontraprosvjedi radikalno desničarskih grupa. Svaka nova vijest o policijskoj brutalnosti i nasilju, poput nedavnog ranjavanja Jacoba Blakea u Kenoshi u Wisconsinu samo dodatno osnažuje pokret za borbu protiv rasizma i dovodi do nemira.

U subotu su u Portland stigli Trumpovi pristaše, a pobornici pokreta Black Lives Matter okupili su se u središtu grada. Izbili su neredi i došlo je do pucnjave koja je rezultirala smrću jedne osobe. Na objavljenim snimkama vidi se kako prosvjednici bacaju stvari na parkirani kamionet s američkom zastavom i natpisom All Lives Matter. Kasnije se vidi crni kamionet na kojem su američka zastava i zastava ‘Oregon za Trumpa’. Iz njega čovjek puca puškom za paintball na prosvjednike. Prema dostupnim fotografijama, ubijeni muškarac nosio je na glavi kapu lokalne organizacije ekstremne desnice Patriot Prayer.

Policija je potom objavila da je riječ o 39-godišnjem Aaronu J. Danielsonu, članu spomenute organizacije koja već tri mjeseca sudjeluje u protuakcijama prosvjedima protiv rasizma. Patriot Prayer bori se, kako kažu, ‘protiv korupcije, velike vlade i tiranije pomoću Božje snage i moći ljubavi’. Na Facebooku imaju više od 40.000 pratitelja. Mediji pišu kako policija vezano uz pucnjavu istražuje osobu koja za sebe tvrdi da je antifašist.

Sukobi, često nasilni, ljevičarskih i desničarskih organizacija u Portlandu traju već nekoliko mjeseci. Tako je 22. kolovoza ispred zgrade suda došlo do nasilnog sukoba između prosvjednika pokreta Black Lives Matter i desničarskih organizacija. No kaos zbog prosvjeda nije ništa novo za ovaj grad koji baštini anarhističku tradiciju i čiji su stanovnici u velikoj mjeri podupirali najljevijeg demokratskog kandidata Bernieja Sandersa. I tijekom prosvjeda Occupy 2011. godine građani Portlanda bili su jako angažirani, a međusobni sukobi demonstranata i policije bili su učestali. Nakon što je Trump 2016. pobijedio na izborima došlo je do prosvjeda koji su rezultirali neredima i paljenjem, a kako bi ljude rastjerala s ulice, policija je koristila suzavce i uređaje za ometanje.

Trump je nakon subotnjeg incidenta putem Twittera optužio tamošnjeg demokratskog gradonačelnika Teda Wheelera. ‘Stanovnici Portlanda neće više dugo podnositi tu nesigurnost. Gradonačelnik je imbecil. Pošaljite Nacionalnu gardu!’ napisao je i pozvao na ‘uspostavu reda i zakona’. Wheeler mu je odgovorio kako je upravo on odgovoran za ovoliko nasilje jer je stvorio atmosferu mržnje i podjele. Nasilje u Portlandu komentirao je i demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden koji je Trumpa optužio da raspiruje žeravicu umjesto da gasi vatru.

I dok su nemiri poput ovoga u Portlandu poslužili kao predizborna tema za međusobne optužbe dvojice kandidata, policija u Los Angelesu dan kasnije ubila je 29-godišnjeg afroameričkog biciklista ustrijelivši ga s 20 metaka u leđa.

1/1