Novosti

Politika

Rat u afričkoj Jugoslaviji

Kao nekada u Jugoslaviji, i u Etiopiji dugo postoji kombinacija nedemokratske vlasti i etnofederalizma, a sada se borbe za moć isprepliću s etničkom politikom

Large internacionala jerko

Etiopija i njene pokrajine (foto Wikipedija)

Prema etiopskom premijeru Abiyu Ahmedu, sukobi koji su u toj zemlji izbili prije dva tjedna primiču se kraju. Prema njegovim riječima, etiopska vojska napreduje prema Mekelleu, glavnom gradu pobunjene pokrajine Tigraj. Pobunjenike je optužio i da uništavaju mostove kako bi zaustavili napredovanje federalne armije. Tigrajski vođa Debretsion Gebremichael potvrdio je gubitke nekih gradova, ali se i zakleo da će Tigraj biti "pakao za njegove neprijatelje". Informacije su oskudne i teško provjerljive, no izvještaji govore o stotinama mrtvih i više od 27.000 izbjeglica pristiglih u Sudan. Broj raseljenih unutar Etiopije zasigurno je višestruko veći: UNHCR govori o prijetećoj "potpunoj humanitarnoj krizi".

Neposredna pozadina sukoba je to što je Abiy uslijed pandemije koronavirusa odgodio federalne parlamentarne izbore, predviđene za kraj kolovoza. Narodnooslobodilačka fronta Tigraja (NOFT), vladajuća stranka u toj sedam milijunskoj sjeverozapadnoj pokrajini, na to je Abiyu predbacila nelegitimnost i u Tigraju sama organizirala izbore. Njih je ilegalnim proglasio Abiy, a početkom studenoga optužio je NOFT za napad na federalnu vojnu bazu i naredio vojsci napad u svrhu "provođenja zakona". Tenzije između Abiyeve Napredne stranke i NOFT-a traju mjesecima. NOFT je zemljom dominirao desetljećima, od 1991. do 2019. i to kao politički i vojno najsnažniji član koalicije koja je u građanskom ratu srušila komunističku vladu Mengistua Hailea Mariama. Stoga su etnički Tigrejci donedavno posjedovali natproporcionalnu količinu političke i vojne moći, iako čine svega šest posto stanovništva. Stvari se mijenjaju nakon što je 2018. premijer postao Abiy, inače iz redova najvećeg etiopskog naroda Oromo. Pokrenuo je reforme i demokratizaciju dotadašnjeg represivnog sustava, a Nobelovu nagradu za mir dobio je 2019. zahvaljujući završetku dvodesetljetnog sukoba s Eritrejom.

Unatoč Abiyevim najavama o brzom kraju rata s NOFT-om, drugoj najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji – s više od 115 milijuna stanovnika – prijeti građanski rat koji bi prema procjenama think-thanka International Crisis Group mogao "rastrgati etiopsku državu". NOFT-ovi tvrdolinijaši navodno raspolažu s gotovo 250.000 iskusnih vojnika, više od same etiopske vojske. Stručnjak za područje bivše Jugoslavije Florian Bieber i Wondemagegn Tadesse Goshu, profesor prava iz Adis Abebe, upozorili su 2019. u časopisu Foreign Policy na zlokobne paralele između Jugoslavije i Etiopije te njihovih političkih sustava. U Etiopiji živi niz višemilijunskih kršćanskih i muslimanskih naroda, među kojima su najbrojniji Oromo, Ahmare, Somalci, Tigrejci i Sidama. Ustavom iz 1995. država je po etničkom principu podijeljena u devet pokrajina koje uživaju znatnu autonomiju. Kao što je Jugoslavijom dominirao Savez komunista, i "Etiopijom je desetljećima vladao Etiopski narodni revolucionarni demokratski front (ENRDF), koalicija uglavnom etnoreligijskih političkih stranaka, kojima je dominirao NOFT"; kao i u Jugoslaviji, i u Etiopiji "postoji kombinacija nedemokratskih obilježja i etnofederalizma". Teritorijalne autonomije dvosjekli su mač: "Dok samouprava umanjuje tenzije koje potječu iz dominacije određenih grupa, istovremeno se time u središte politike stavlja etnička pripadnost i povezuje s određenim teritorijem", pišu autori. Kao Jugoslavija 1980-ih, Etiopija danas prolazi političku transformaciju koja povlači pitanje budućnosti zemlje, a "borbe za moć isprepliću se s etničkom politikom". Poput Beograda nekada, Adis Abeba sada teži centralizaciji. Abiy je vođama Tigraja uskratio federalna financijska sredstva, a NOFT se žali na etničku diskriminaciju Tigrejaca.

Pod prošlom represivnom vlašću ENRDF-a Etiopija je ostvarila ogromne uspjehe u borbi protiv siromaštva, čija je stopa smanjena s 45 posto u 2000. na 21 posto u 2018. Sve to sada stoji na kocki. Postoji opasnost da sukobi izbiju i u drugim pokrajinama i da se u rat uključe susjedne zemlje poput Sudana i Eritreje: izvještaji kažu da je NOFT već raketirao Asmaru, s kojom Abiy ima dobre odnose. Mediji su Etiopiju, osim afričkom Jugoslavijom, već prozvali i istočnoafričkom Libijom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više