Novosti

Kronika

Рaзминирaњe пoврaтничких пoдручja

Пoтписaни угoвoри зa чишћeњe Личкo-сeњскe жупaниje oд минa: Риjeч je o пoдручjимa уз нaсeљa: Гoрњи Лулићи, Oрaoвaц, Пoдум, Дaбaр, Глибoдoл, Лички Рибник, Oрницe, Нoвo Сeлo Билajскo и Дивoсeлo

T2yud82yv7yvz14bwq1m0bjn1t5

Nakon višemjesečnih priprema, osiguranih sredstva kroz projektno financiranje, te provedenih javnih natječaja za izvođače radova u kabinetu župana Ličko–senjske županije, župan Milan Kolić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i direktor tvrtke Istraživač Nuštar Vladimir Franjić potpisali će Ugovore o pretraživanju i razminiranju minski zagađenih poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije, koji bi se trebali financirati sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta koja će biti obuhvaćena ovim projektom je gotovo 7 milijuna metara četvornih, a vrijednost radova je 46 milijuna kuna.

Projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta Ličko-senjska županija kandidirala je na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potpore iz Programa razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. Riječ je o područjima uz sljedeća naselja: Gornji Lulići, Oraovac, Podum, Dabar, Glibodol, Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko i Divoselo. Kao što je vidljivo, ovim projektom su obuhvaćena mnoga povratnička područja u Lici, a čišćenje poljoprivrednog zemljišta od mina će pomoći u razvoju poljoprivredne proizvodnje od koje živi veliki broj stanovnika. Razminiranje navedenih površina će započeti odmah, a završetak će zavisiti od vremenskih uvjeta.

Minski sumnjiva područja su još uvijek velik i značajan problem u razvoju Like, te se pored značajnih sredstava koja se osiguravaju iz svih dostupnih izvora financiranja, očekuje da će Lika u potpunosti biti čista od mina tek za nekoliko godina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više