Novosti

Kultura

Razoreni, ali ne i slomljeni

U ‘Privredniku‘ projekcije filmova o tragediji srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu. Večeras na programu ‘Talog‘ Miška Milojevića

70vljv6eg7c9c75sedxs35l7epg

Danas Srbija nema važnije potrebe od izgradnje mira, ali nastojimo da prekinemo ćutanje o svima koji su svoje živote dali za slobodu, rekla je ambasadorica Srbije Mira Nikolić

Povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, Srpsko privredno društvo ‘Privrednik‘ i Ambasada Srbije u Hrvatskoj u prostorijama ‘Privrednika‘ u Zagrebu organiziraju projekcije filmova koji govore o Srbiji u tim burnim godinama. Projekcije su zakazane 8. i 9. novembra.

Obraćajući se prisutnima, ambasadorica Srbije Mira Nikolić, naglasila je da se taj dio historije godinama zanemarivao. Podsjetila je ne velike cifre ljudskih gubitaka, od ukupnog broja od 1.245.000 mrtvih, što je procentualno najveći postotak među zemljama učesnicama rata, od čega su 400.000 bili vojni, a preko 800.000 civilni gubici. Podsjetila je da je 360.000 ljudi, i vojnika i civila, pomrlo od tifusa, kao i da je 140.000 stradalo u povlačenju kroz Albaniju, nakon što su krajem 1915. godine Centralne sile zauzele Srbiju. Procjenjuje se da je u ratu stradalo 53 posto muške populacije i dodala da kad bi za svakog stradalog stanovnika Srbije bila održana minuta šutnje, ta šutnja potrajala 866 dana.

- Danas Srbija nema važnije potrebe od izgradnje mira, ali nastojimo da prekinemo ćutanje o svima koji su svoje živote dali za slobodu, rekla je ambasadorica.

Prikazan je dokumentarni film rađen u produkciji ambasade SAD-a o pozitivnoj ulozi Srbije i Srba u historiji, kulturi i nauci, kao i dokumentarac o postavljanju srpske zastave na Bijeloj kući te na svim zgradama i javnim institucijama u glavom gradu SAD-a 28. jula 1918. U tome je važnu ulogu imao srpski naučnik Mihajlo Pupin, koji je bio počasni konzul, ali i prijatelj tadašnjeg predsjednika SAD-a Woodrowa Wilsona. Zastave su postavljene na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji, uz Wilsonove pohvale herojstvu Srba i priznavanju njihovog stradavanja. Prikazan je i dokumentarno-igrani film Slađane Zarić ‘Srbija u Velikom ratu’.

Događaju je prisustvovao veliki broj ljudi, između ostalih i saborski zastupnik Milorad Pupovac, arhimandrit Danilo Ljubotina, predsjednik ‘Privrednika’ Nikola Lunić, kao i učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu.

Danas, 9. novembra, u 18 sati na programu je televizijski film Miška Milojevića i scenariste Vladimira Đurđevića ‘Talog’ koji govori o prelamanju ratnih zbivanja preko dvoje običnih ljudi u Srbiji.

Projekcije su realizirane uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više