>

novosti logo

Društvo Društvo

Reagiranje: Bulatović, a ne Bulajić

Episkop pakračko-slavonski Jovan obratio se Novostima u povodu teksta autora Saše Kosanovića koji je pod naslovom ‘Štampači Jasenovca’ 4. listopada objavljen u štampanom izdanju, a 6. listopada 2019. na portalu Novosti. Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani, prošlog tjedna u Novostima je objavljen tekst Saše Kosanovića ‘Štampači Jasenovca’ koji se bavi revizionističkim viđenjima stradanja na prostoru Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu i konkretno revizionističkim viđenjima Jasenovca.

Pošto je u tekstu citirana moja diskusija na nedavnoj tribini u ‘Privredniku’ na kojoj su gostovali povjesničari s beogradskog Instituta za savremenu istoriju, a koju nažalost nisam imao prilike da autorizujem, dužno je da istaknem dvije stvari:

Prvo, u diskusiji sam se referirao na prikaz koji je Branko Petranović napisao o knjizi Radomira Bulatovića, a ne na prikaz neke knjige Milana Bulajića, za koji ne znam da postoji.

Drugo, neprimjereno bi bilo reći da je revizija istorije državni projekat u Republici Srbiji. Primjerenije je reći da se radi o projektu koji se iz dijela državne administracije pokušava nametnuti Republici Srbiji. U Srbiji, nasuprot tome, stručna javnost (istorijski instituti i katedre za istoriju, kao i Muzej žrtava genocida) vrlo ozbiljno pristupa pitanju stradanja u Drugom svjetskom ratu i nadasve u Jasenovcu, i u tom pogledu postoji saglasje između naučne javnosti u Srbiji i svjetske naučne javnosti.’

1/1