Novosti

Društvo

Reagiranje: Stvara se kriva slika o projektu

Pokretačima projekta ni na koji način nije bila namjera omalovažiti ili diskriminirati bilo koga i po bilo kojoj osnovi, navode organizatori Nagrade mlade kritike

Large reagiranje 1 i 2

Povodom teksta "Ne zvati se Semezdin", Novostima je stigao zahtjev za objavu demantija čiji podnositelj se nije osobno predstavio, već su u potpisu organizatori Nagrade mlade kritike. Reagiranje donosimo u nastavku.

Poštovani,

s obzirom na tvrdnje iznesene u tekstu Viktora Ivančića Ne zvati se Semezdin, objavljenom u Novostima 4. lipnja ove godine i učestale objave na društvenim mrežama, želimo kao organizatori projekta Nagrada mlade kritike pojasniti ono što je izostalo u navedenom tekstu i što na ozbiljan način dovodi u zabludu javnost i stvara krivu sliku o projektu, njegovim ciljevima i namjerama.

Projekt Nagrada mlade kritike pokrenut je s ciljem poticanja srednjoškolaca na čitanje suvremenih hrvatskih autora i autorica. Oslanja se na norvešku nagradu Ungdommens kritikerpris, a organizira ga Institut za promicanje čitanja. Knjige koje bi srednjoškolci trebali čitati u programu bira stručni žiri.

Udruga je odabrala žiri sastavljen od stručnjaka. Tijekom žiriranja, nažalost, došlo je do proceduralne pogreške: nisu se poštivale propozicije projekta u kojima stoji da će učenici čitati naslove pet knjiga suvremenih hrvatskih pisaca, pisanih na hrvatskom jeziku i objavljenih prvi put kod hrvatskih nakladnika. Institut je za tu pogrešku preuzeo potpunu odgovornost. Nakon toga predsjednica prvog žirija zatražila je sastanak kod ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i tom su prilikom dodatno razjašnjene propozicije projekta. S obzirom na to da je projekt bio u potpunosti pripremljen i da se samo čekao izbor naslova, da su učenici već čekali da počnu čitati, ministrica kulture zamolila je žiri da pokuša pronaći adekvatno alternativno rješenje. Žiri je ipak odlučio istupiti iz projekta. Nakon toga oformljen je novi žiri da bi se nastavilo s projektom i da bi učenici u nizu gradova diljem Hrvatske dobili priliku da sudjeluju u projektu i dodijele Nagradu mlade kritike. Žao nam je i javno se ispričavamo novom stručnom žiriju koji je savjesno i stručno odabrao autore i knjige za Nagradu mlade kritike, a ipak je zbog svega navedenoga doveden u kontekst za koji nije ni najmanje odgovoran. Naglašavamo da je najvažniji cilj ovog projekta bio da se srednjoškolcima omogući čitanje djela koja uglavnom nisu dio školskog kurikuluma i koja tijekom nastave ne bi imali priliku čitati, a dobili bi i svoje primjerke knjiga. Prema kriterijima nagrade, od pet predloženih djela, dva moraju biti objavljena u zadnje dvije godine, a tri u 21. stoljeću, što nagradu čini i dodatno zanimljivom učenicima.

Ispričavamo se svima uključenima u projekt zbog nesporazuma i problema koji su iz projekta proizašli – osobito autoru Semezdinu Mehmedinoviću čije je ime u konstruiranju i naknadnim interpretacijama iskorišteno na iznimno neugodan način. Pokretačima projekta ni na koji način nije bila namjera omalovažiti ili diskriminirati bilo koga i po bilo kojoj osnovi. Iskreno vjerujemo da je u prvom planu trebala ostati ideja da srednjoškolci čitaju i vrednuju izabrane knjige hrvatskih autora, dakle ideja stvaranja nove publike, i biti iznad naknadnih konstrukcija koje su u najmanju ruku netočne i krivotvore elementarne činjenice.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više