Novosti

Kultura

Redakcijsko vijeće Novog lista: Velnićev tekst je huškački pamflet

Redakcijsko vijeće Novog lista najoštrije je osudilo objavljivanje teksta Davora Velnića, člana Matice hrvatske, o Deklaraciji o zajedničkom jeziku u tom dnevnom listu, smatrajući da je njegovo objavljivanje protivno redakcijskom Statutu i profesionalnim standardima

Qctp95cje0r6ewewsok4p6c5wid

(foto Nel Pavletić/PIXSELL)

Redakcijsko vijeće Novog lista najoštrije je osudilo objavljivanje teksta Davora Velnića, člana Matice hrvatske, u tom dnevnom listu, smatrajući da je njegovo objavljivanje protivno redakcijskom Statutu i profesionalnim standardima.

‘Redakcijsko vijeće dužno je prema 6. članku redakcijskog Statuta nadzirati provođenje Statuta, a objavljivanje Velnićevog članka predstavlja kršenje prvog članka Statuta, odnosno njegovih općih odredbi u kojima stoji da se Novi list zauzima za vladavinu prava, socijalnu pravdu, ljudsko dostojanstvo i zaštitu ljudskih prava, poštovanje pojedinca i svih demokratskih vrijednosti. Objavljeni članak, naime, predstavlja negaciju svih navedenih vrijednosti. Autor Deklaraciju o zajedničkom jeziku naziva ‘pokušajem hegemonizacije jugoslavenstvom’, odnosno ‘novom jugoslavenskom nakazom’ i ‘zlom u službi velikosrpstva’, a njezine potpisnike ‘olinjalom jugoslavenskom nejači’, ‘četničkim zlom’, ‘izdajnicima’, ‘podgrijanim orjunašima’ i ‘petokolonašima’, ‘yugointelektualistima’, ‘proračunskim parazitima’, ‘uljezima’ i ‘hrvatskim apatridima’, koji ‘ne prestaju rovariti protiv Hrvatske”, navodi se u zaključku Redakcijskog vijeća Novog lista od 11. travnja.

U zaključku se navodi da taj tekst predstavlja huškački i šovinistički pamflet koji nema nikakve veze s pravom na različito mišljenje, a niti s Deklaracijom o zajedničkom jeziku.

‘Autor ovog uvredljivog i nepismenog članka, naime, tu deklaraciju samo zloupotrebljava za sramotan šovinistički ispad, kakav nikad nije objavljen u Novom listu i koji je suprotan svemu što bi Novi list trebao biti i vrijednostima za koje bi se, temeljem svog Statuta i svoje tradicije, trebao zauzimati. Riječ je, dakle, o huškanju, pa i otvorenoj prijetnji, a nijedna riječ u tekstu ne tiče se same teme, jezika i lingvističkih pitanja. Riječ je o napadu na Rijeku, koju autor naziva ‘Jugoslavijom u malom’ i ‘SAO Rijekom’, a građane ovog grada žigoše kao ‘opančare ‘bratstva i jedinstva’’ i ‘legionare jugoslavenstva’. Riječ je i o napadu na novinare koji su deklaraciju potpisali. Radi se o tekstu koji naprosto nije smio biti objavljen u Novom listu i neshvatljivo je da uredništvo nije zahtijevalo da se takav prostački tekst, koji predstavlja negaciju svih profesionalnih standarda novinarstva, ne objavljuje.

Objavljivanjem ovog teksta prekršen je i drugi članak Statuta, koji nakladniku, u slučaju značajnih oscilacija naklade, dopušta zatražiti od glavnog urednika usklađivanje uređivačke politike sa situacijom na tržištu i zahtjevima čitatelja, ali nakladnik o tome prethodno mora zatražiti mišljenje redakcije. U ovom slučaju došlo je do potpune promjene uređivačke politike, o čemu redakcija nije konzultirana, a Redakcijsko vijeće nema informacije ni da je o tome uopće obaviješten nakladnik, premda se i u jednom i u drugom slučaju radi o kršenju Statuta’, zaključili su članovi Redakcijskog vijeća.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više