>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Referendumski rizik

Grčki referendum u cijeloj ovoj krupnoj političkoj igri postaje poluga za kratkotrajno ojačavanje pregovaračke pozicije premijera Ciprasa, poluga koja sa sobom nosi i ozbiljne rizike, uključujući i pad Vlade, ako Grci budu glasali mimo premijerovih želja, odnosno ako budu glasali u skladu sa željama Bruxellesa, Washingtona i drugih centara političke i financijske moći

Grčka

U utorak, 30. lipnja u ponoć Grčka je tehnički bankrotirala, jer Međunarodnom monetarnom fondu nije uplatila milijardu i 600 milijuna dolara dospjelog duga. Dok zaključujemo ovaj broj Novosti nije poznato što će za Grčku i za Europsku uniju, a naročito za eurozonu, značiti činjenica da ta država nije u stanju podmirivati svoje financijske obaveze, ali nije isključeno da će se do trenutka kad budete držali ove novine u rukama dogoditi novi zapleti i novi obrati, koji su obilježili i posljednjih nekoliko dana u odnosima Atene i Bruxellesa.

Igra živaca započela je u petak kasno navečer, kad je grčki premijer Aleksis Cipras odbio prihvatiti prijedlog međunarodnih kreditora, odnosno tzv. Trojke – Europske komisije, Europske centralne banke i MMF-a – o novom paketu mjera štednje i porezno-mirovinskih reformi kao uvjetu nastavka financijske pomoći, odnosno održavanja grčke ekonomije na aparatima. U tom održavanju na aparatima i jest glavni razlog grčkog odbijanja kreditorskih planova i programa: ne vidi se nikakva perspektiva izlaska grčke ekonomije iz zarobljeništva krize i servisiranja – realno nenaplativih – dugova. Osim toga, teret novih mjera štednje u najvećoj mjeri pao bi opet na leđa najsiromašnijih i najugroženijih slojeva.

Premijer Cipras u nedjelju je obznanio odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi grčki građani glasali o prijedlozima Trojke: referendum je zakazan za 5. srpnja, a Cipras je pozvao građane da na referendumu zaokruže ‘ne’, to jest da odbiju nove zahtjeve međunarodnih vjerovnika. Cipras smatra da njegova vlada nema mandat za prihvaćanje novih rezova i novog kruga štednje, ali da nema mandat ni da jednostrano odbije program Trojke, pa zato odluku prepušta biračima. Istovremeno, zaustavljen je rad banaka, a građani mogu podignuti 50 ili 60 eura dnevno. Ponedjeljak i utorak bili su obilježeni ponešto ublaženim prijedlogom Trojke koji je iznio šef Europske komisije Jean-Claude Juncker, ublaženim u pogledu porezne i mirovinske politike, i Ciprasovim protuprijedlogom u kojem od Europskog stabilizacijskog mehanizma traži novi paket pomoći u trajanju od dvije godine, a tokom te dvije godine pregovaralo bi se o otpisu dijela grčkog duga. Ni jedan ni drugi prijedlog, međutim, zasad nisu prihvaćeni, a njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da se više ništa ne može učiniti prije održavanja referenduma u Grčkoj.

Referendum zakazan za nedjelju u cijeloj ovoj krupnoj političkoj igri postaje pak poluga za kratkotrajno ojačavanje pregovaračke pozicije premijera Ciprasa, poluga koja sa sobom nosi i ozbiljne rizike, uključujući i pad Vlade, ako Grci budu glasali mimo premijerovih želja, odnosno ako budu glasali u skladu sa željama Bruxellesa, Washingtona i drugih centara političke i financijske moći. I Cipras je, naravno, svjestan referendumskog rizika u koji se upustio, pa je u pismu poslanom u utorak krenuo u spuštanje lopte: ‘Od ovog trena jasno dajemo do znanja da odluka o održavanju referenduma nije kraj, nego nastavak pregovora o boljim uvjetima za grčki narod.’ Dok izađu ove Novosti, Cipras bi u tom pogledu mogao otići i još dalje…

Amerika

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je prošlog petka povijesnu odluku o legalizaciji homoseksualnih brakova na teritoriju cijele zemlje. Odluka je donesena s pet glasova ‘za’ i četiri ‘protiv’. ‘Pravo na brak temeljno je pravo. Homoseksualne osobe koje se žele vjenčati ne smiju biti osuđene na život u samoći, isključene iz jedne od najstarijih civilizacijskih institucija. Ustav im to pravo jamči’, pročitao je, u ime Suda, konzervativni sudac Anthony Kennedy, čiji je glas bio odlučujući za donošenje presude kojom su Sjedinjene Države, pa onda donekle i čitav svijet, postali bolje i slobodnije mjesto za život. ‘Danas smo napravili velik korak na putu prema ravnopravnosti. Homoseksualni i lezbijski parovi sada se imaju pravo vjenčati kao i svi drugi. Ljubav je pobijedila’, objavio je američki predsjednik Barack Obama, a odluku je pozdravio i glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon.

HDZ

Stručnjaci iz bavarskog instituta IFO, uz pomoć Ivane Maletić i Tomislava Ćorića, prezentirali su vrhu HDZ-a smjernice ekonomskog programa s kojim će Karamarkova stranka izići na predstojeće parlamentarne izbore. Taj program do daljnjega će ostati obavijen velom tajnovitosti, ali su iz HDZ-a javnost zasad počastili s nekoliko najava za koje nije trebalo angažirati nikakav bavarski institut, jer ih je mogao domisliti svaki nešto upućeniji i floskulama oboružaniji student ekonomije. Dakle, nagovještava nam se niži PDV, pogotovo na hranu i dječje potrepštine, efikasnija javna uprava, investicijski procvat, porezno i parafiskalno rasterećenje poduzetništva, pri čemu će se naročito voditi računa o malom i srednjem poduzetništvu, zatim cunami novca iz europskih fondova, pa veće mirovine, manji proračunski deficit, reforme na svakom koraku… Nigdje ni tragova onoj Karamarkovoj ‘dolini suza’ koju je šef HDZ-a donedavno predstavljao nužnošću na putu prema ekonomskom ozdravljenju: zamijenila ju je uhu ugodnija dolina meda i mlijeka u koju ćemo, eto, bućnuti čim se HDZ dokopa vlasti.
1/1