>

novosti logo

Kronika Kronika

Reforma školstva na djelu

Učiteljice Valentina Vukadinović i Senka Crevar provode sa đacima originalan vid nastave: Osnovne škole iz Vrbovskog i Vrginmosta već treću godinu razvijaju međusobne jednodnevne posjete učenika. Osim razvijanja C modela, nastaju prijateljstva iza kojih će ostati lijepe uspomene

Već treću školsku godinu zaredom, učenici C modela učenja srpskog jezika i kulture osnovnih škola u Vrbovskom i Vrginmostu, svojim zajedničkim druženjem, učenjem i iskustvima, ispisuju stranice svojih spomenara prijateljstava.

Upravo tako, Spomenar prijateljstva naziv je projekta izvanučioničke nastave kroz susrete učenika koji se održavaju dva puta svake školske godine. Svake jeseni i proljeća, jedan nastavni dan, učenici iz Osnovne škole Gvozd i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog s još dvije područne škole iz Moravica i Gomirja, odlaze jedni drugima u goste zajedno s učiteljicama C modela i stručnim službama svojih škola. Projekt Spomenar prijateljstva sadrži tri školska sata: sat srpskog jezika i književnosti, sat likovne kulture i jedan školski sat na kojem pedagoginje obje škole zajedno drže radionicu komunikacijskih vještina. Tu su ujedno dodatne folklorne aktivnosti i izleti.

Ideja da se organiziraju susreti rodila se u autu, između Karlovca i Zagreba, dok su dvoje učiteljice putovale na sastanke grupe kurikularne reforme za srpski jezik i književnost

Prvi susret izvanučioničke nastave Spomenar prijateljstva bio je organiziran u Gvozdu kad je školskim kombijem u ovu kordunašku osnovnu školu stiglo 20 učenika iz Moravica koji pohađaju srpski jezik i kulturu. U uzvratnom posjetu, učenici s Korduna posjetili su Vrbovsko: tada je upriličen i kratki izlet na obližnje, atraktivno izletište Kamačnik. Prošle školske godine u posjet osnovnoj školi u Vrginmostu doputovali su učenici iz Vrbovskog. Ove školske godine, prvi domaćini bili su Gorani, i to u Moravicama gdje je Spomenar prijateljstva dobio novi karakter i širinu. Zajedno s učenicima C modela srpskog jezika i kulture, doputovali su i svi učenici osmog razreda Osnovne škole Gvozd s ciljem da upoznaju srednju školu i đački dom u Moravicama.

Na proljeće Gorani planiraju ići u Vrginmost, i to svi učenici uključeni u C model, iz sve tri škole: Vrbovskog, Moravica i Gomirja, dok u Osnovnoj školi Gvozd za svoje goste planiraju organizirati izlet na Petrovu goru. Također, već se zna da će sljedeći posjet Gorskom kotaru, sljedeće školske godine, biti održan u Gomirju.

Odličnu organizaciju ovog projekta, kroz koji su već sada do detalja isplanirana sljedeća dva susreta, pokrenule su dvije učiteljice C modela srpskog jezika i kulture: Valentina Vukadinović iz Vrbovskog i Senka Crevar iz Vrginmosta. Naravno, sasvim slučajno.

- Ideja da organiziramo susret naših učenika, rodila se u autu, između Karlovca i Zagreba, dok smo Senka i ja zajedno putovale na sastanke grupe kurikularne reforme za srpski jezik i književnost. Nismo očekivale da ćemo uspjeti i da ćemo već treću godinu okupljati djecu. Učenici su već razmijenili kontakte, dopisuju se, postali su prijatelji, što je neprocjenljivo. Već na početku školske godine pitaju hoće li ići u Vrginmost - iznosi Valentina Vukadinović neočekivane rezultate jedne dobre ideje.

- Svake godine smo sve bolji, kreativniji i sigurniji. Na početku svake školske godine zajedno planiramo naš susret u kurikulumima naših škola i unaprijed dogovaramo sadržaje. Idealan je to primjer kako možemo oživjeti nastavu C modela u zadatim okvirima. Izvanučioničku nastavu sada smo počeli obogaćivati i atraktivnim izletima - ističe učiteljica Vukadinović koja je pri susretima učenika zadužena za bogate likovne aktivnosti, dok je nastava srpskog jezika i književnosti u nadležnosti Senke Crevar.

- Izvanučionička nastava jest spoj poučnog i zabavnog, jedna od važnih aktivnosti koje znatno doprinose oživljavanju nastave C modela. Zadovoljstvo nam je da su djeca razvila znatiželju za upoznavanje drugih krajeva, da uče s razumijevanjem i da logično povezuju sadržaje iz redovne nastave sa C modelom. Za vrijeme trajanja ovog projekta, učenici vode spomenare u kojima zapisuju doživljaje, pišu pjesme, poruke, crtaju, lijepe sličice. Nadam se da će iza ovoga ostati materijalna ostavština, kao uspomena kada ove generacije naših učenika odrastu - navodi Crevar. Ističe da je prilikom organizacije ove izvanučioničke nastave vrlo bitna podrška radnog kolektiva.

- Naišle smo na veliku podršku naših stručnih službi i ravnatelja jer ovakvim oblicima rada promoviramo i naše škole. Naš stav je da je naša različitost ujedno bogatstvo naših škola. Naše pedagoginje jednako dobro surađuju i svaki put zajedno održavaju uspješnu radionicu komunikacijskih vještina koje su za djecu jako korisne, edukativne, praktične i zanimljive. Razvijaju kod djece samopouzdanje i izražavanje osjećaja, a sve je to jako bitno za održavanja kulturnog identiteta. Naše susrete redovno prate i naši ravnatelji. Dobro smo uhodana ekipa - kaže učiteljica Vukadinović kojoj su financijsku pomoć pružili Vijeće srpske nacionalne manjine i sam Grad Vrbovsko.

U dvadeset i pet godinaprakse učenja srpskog jezika i kulture u hrvatskim osnovnim školama, Spomenar prijateljstva je usamljen slučaj suradnje, ali i primjer koji bi se mogao primijeniti među drugim školama sa C modelom. Učiteljice su otvorene za suradnju.

- Drago nam je da smo izašle iz rutine uokvirene nastavnim planom i programom. Djeca već sada pričaju o proljeću i pripremaju programe dobrodošlice. Razmišljaju kako će dočekati prijatelje. Naš projekt ima perspektivu da se razvija dalje, jer zašto ne bi umrežili više osnovnih škola u kojima se pohađa C model srpskog jezika i kulture? Tko god želi raditi, ima ideje, dobru volju i pozitivnu energiju, dobrodošao je - poručuje Senka Crevar.

Organizacija Spomenara prijateljstva između Gvozda i Vrbovskog, dovoljno je jak poziv lokalnim vlastima i vijećima srpske nacionalne manjine iz drugih mjesta gdje se održava nastava srpskog jezika i kulture, da potaknu i financijski pomognu stjecanje iskustava svojih najmlađih sugrađana, njihovih znanja i širenje prijateljstava putem međuškolskih okupljanja.

1/2