>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše D.B.

Region krcat problemima

U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji, u Temišvaru je održana Konferencija srpskih organizacija u stalnom zasedanju pod nazivom ‘Srbi u regionu i Srbija - položaj i perspektive’ na kojoj su se okupili predstavnici srpskih udruženja iz Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Rumunije, Albanije i Republike Srpske. Učesnici konferencije su govorili o položaju pripadnika srpskog naroda u državama iz kojih dolaze s ciljem da zajedno s maticom Srbijom iznađu što kvalitetnija moguća rešenja. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Srba iz Hrvatske: Jovan Vlaović, predsednik Odbora za ljudska prava Zajedničkog veća opština, Svetislav Mikerević, potpredsednik Srpskog narodnog veća i Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine.

Vlaović je kao najveće probleme s kojima se suočava srpska zajednica u Hrvatskoj naveo sve manju kulturnu i prosvetnu autonomiju, problem registracije srpskih škola i prenosa osnivačkih prava sa županija na opštine, problem dvojezičnosti, probleme pri zapošljavanju, slabu zastupljenost u državnim i javnim službama, problem statusa ZVO-a i konstantno smanjivanje nadležnosti ove srpske insitucije, kao i problem neosnivanja srpske redakcije na hrvatskoj javnoj televiziji. Milaković je istakao potrebu pomoći ustanovama u obrazovanju na srpskom jeziku i povezivanja privrednika iz Hrvatske s privrednicima iz Srbije. Takođe je naglasio nužnost jačanja položaja ZVO-a i insistiranja na provođenju Erdutskog sporazuma te pomoć medijima na srpskom jeziku, a posebno radio stanicama.

- Za zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije karakterističan je loš položaj srpske zajednice, nepriznavanje prava i asimilacija. Paradoks je da Srbi u Rumuniji i Mađarskoj gde su relativno malobrojni u odnosu na ukupno stanovništvo, mogu biti zadovoljni svojim statusom i odnosom državnih vlasti - kaže Milaković. Konferencija je završena usvajanjem pet zaključaka koje je na kraju konferencije definisao i pročitao generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, i koji će biti predočeni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Učesnici su dali punu podršku inicijativi za donošenje Deklaracije o opstanku srpskog naroda koju su pokrenuli predsednik Srbije i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a od matice zahtevaju olakšavanje i ubrzanje postupka dobijanja državljanstva Republike Srbije i rešavanje pitanja obezbeđivanja udžbenika na srpskom jeziku za srpsku decu u regionu. Takođe su uputili apel državnim organima Republike Srbije za preispitivanje institucionalnog okvira za saradnju matice sa Srbima izvan Srbije, a u poslednjoj tački se predlaže da se ovakve konferencije održavaju svakih šest meseci. Najavljeno je da će sledeći susret biti u Beogradu.

1/1