Novosti

Politika

Rekvijem za pakračka sela

Pomen u Donjim Grahovljanima za žrtve ofanzive Hrvatske vojske 1991. godine: U desetak sela, ostali su civili koji su tragično završili i za čijim se posmrtnim ostacima i danas traga

U selu Gornji Grahovljani kod Pakraca, 28. decembra prvi put je održan pomen za civilno stanovništvo pakračkog kraja nastradalo krajem 1991. godine. Hrvatska vojska sela zauzela je sela naseljena srpskim stanovništvom. U svakom od tih desetak sela ostali su civili koji su tragično završili i za čijim se posmrtnim ostacima i danas traga. Samo u Gornjim Grahovljanima nestalo je 16 civila, u Branešcima sedam, u Kusonjama desetak, a žrtve se bilježe i u drugim selima. Okupljeni su se kroz molitvu sjetili i civila iz Pakraca stradalih u Pakračkoj Poljani.

- Želimo poslati jasnu poruku: tražimo da se svi nestali pronađu, da se zaustavi politizacija problema nestalih i da svi učinine napore da se pronađu nestali, kako žrtve sa srpske tako i hrvatske strane, jer žrtva je žrtva. Moramo ponovo pokrenuti hrvatske institucije koje se bave ovom problematikom - rekao je Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca i predsjednik VSNM-a Pakraca .

Đorđe Gunjević, predsjednik Gradskog odbora SDSS-a Pakrac i jedan od nekadašnjih stanovnika Gornjih Grahovljana, upoznao je prisutne sa stradanjima ovog sela u oba prošla rata, a govorio je i o bezuspješnim naporima da se pronađu nestali. Pomenu i polaganju vijenaca prisustvovali su mu zamjenik Virovitičko-podravskog župana Igor Pavković, članovi VSNM Pakraca, zamjenica načelnika opštine Dragalić Ranka Milojković, manjinski vijećnici, predstavnici antifašista, mještani i rodbina stradalih.

- Osjećao sam se jadno i žao mi je tih ljudi iz mog rodnog i okolnih sela, rekao nam je Đorđe Gunjević nakon pomena, dodajući da je u tom selu živio do 18. godine. U selu je sedmero ljudi, a samo je jedan stanovnik tamo živio i prije 1991. godine.

- U Srednjim Grahovljanima nema nikog, u Donjim je četvoro ili petoro ljudi, a bilo ih je preko sto. U Derezi je broj stanovnika smanjen, selo Branešci ima ih možda petnaestak, u Ožegovcima ih ima malo. Sve to ostat će pusto za koju godinu - kaže Đorđe. Naglašava kako tijela ubijenih tokom zime 1991. godine nisu nađena.

- Policija i sudstvo na sve ovo su zaboravili. Ipak, ima nas nekolicina koji smo tvrdoglavi, obnovili smo put i groblje - kaže Đorđe.

- Možda bi povratak bio i nešto masovniji, samo da su obnova kuća i reelektrifikacija počeli ranije, nadovezuje se na Đorđa Nikola Ivanović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više