Novosti

Politika

Rent a erplejns

Izmotavanje uprave domaćeg avioprijevoznika: ‘Nismo dobili odgovor na pitanje o otkazanim letovima i iznajmljivanju zrakoplova, osim pokušaja da nas uvjere kako su za izazvanu štetu krivi mediji’, kaže Suzana Artuković, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova

J4ptev87f8lc5065cxwloutxh18

I pad je let – Croatia Airlines (foto Borna Filić/PIXSELL)

Niz crnih vijesti o poslovanju Croatia Airlinesa i odnosima u toj državnoj kompaniji prekinut je u utorak sastankom njezine uprave sa sindikatima. Točnije, na sastanku se iz najvišeg tijela pojavio samo izvršni direktor za promet i tehniku, a vidjet ćemo i zašto. No prvo da podsjetimo na sporne momente: CA već neko vrijeme odrađuje dio letova pomoću iznajmljenih aviona drugih tvrtki, dok neke otkazuje, a mehaničarski kadar u zabrinjavajućem broju odlazi drugdje. Inače, ne manje bitno, menadžeri uporno ne žele izaći ususret sindikatima oko novog kolektivnog ugovora.

Uprava je u međuvremenu demantirala sindikalne navode, tvrdeći kako je i takvo poslovanje – s iznajmljenim avionima i otkazanim letovima – posve normalno. Kompanija ima dobre rezultate, kazano je, a broj mehaničara koji su napustili CA ni približno nije onoliki koliko se priča.

Ipak, u prvoj sljedećoj prilici – ovoj prošlog utorka – pokazalo se da menadžment s Plesa ne uspijeva tako uvjerljivo odgovoriti na sindikalna potpitanja. ‘Nismo dobili nikakav odgovor na pitanje o toliko otkazanih letova i iznajmljivanju zrakoplova, osim pokušaja da nas uvjere kako su za izazvanu štetu krivi mediji’, rekla nam je Suzana Artuković, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ), koji djeluje uz Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP). Njima je na sastanku kazano tek da se o tome može razgovarati samo s kompetentnim sugovornicima, dok za pilote i stjuardese to valjda nije relevantna tema.

‘Ali naravno da jest’, nastavlja tumačiti Artuković, ‘jer mi navodno ne možemo dobiti novi kolektivni ugovor zbog toga što nema novca. A nema ga i zato što se otkazuju letovi. Netko je u upravi loše odradio svoj posao, no izvršni direktor dodao je kako je za to područje nadležan direktor za tehniku kojeg, eto, nije bilo na sastanku.’

Dok se dotični ne pojavi pred radnicima, napomenimo još da je ovo samo nastavak – moguće i finalni – stagnacije te firme. A ona je u prethodnim godinama već uključivala svakakve bizarne momente, od prodaje najvažnijih rezervnih dijelova i prevrijednih slotova tj. termina na londonskim aerodromima, do rizičnog i komercijalnog iznajmljivanja mjesta u kokpitu pilotima-pripravnicima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više