Novosti

Preporuke: muzika

Retro avangarda

U igri su ovoga puta tri različita, ali vrlo zanimljiva recentna arhivska izdanja: simpatičan podsjetnik na iznenađujuću vitalnost Sonic Youtha i deset godina nakon raspada, retrofuturistički, ali i neuhvatljivi Broadcast i Jóhanna Jóhannssona i njegov talent spajanja pamtljivih melodijskih motiva i inovativnih zvučnih postupaka

Sonic Youth: In Out In (Three Lobed Recordings)

Arhivsko izdanje neobjavljenih i teško dostupnih materijala predstavlja još jedan simpatičan podsjetnik iznenađujuće vitalnosti Sonic Youth i deset godina nakon raspada. Bend redovito objavljuje koncertne snimke iz tri desetljeća duge karijere pa ova kolekcija uglavnom instrumentalnih jamova samo potvrđuje to "aktivno umirovljenje". Snimljen uglavnom početkom nultih materijal s "In Out In" predstavlja još jedan uvid u vrlo plodnu završnu fazu benda u kojoj su se Sonic Youth definitivno pozicionirali kao svojevrsni Grateful Dead alternativnog rocka, improvizacijama sklon, ali vrlo utjecajan bend na nevidljivom razmeđu između kultnog statusa i mainstreama. Materijal s "In Out In" ne otkriva ništa posebno novo poznavateljima plodnog opusa benda, ali pruža dodatni uvid u njihov jedinstveni zvuk, savršeni spoj punk amaterizma i pažljivo kultiviranih avangardnih tendencija koji je svih tih godina neprekidno mutirao, ali nikad nije promijenio svoj šlampavi boemski duh. Rijetko tko je škripu znao predstaviti šarmatnije i zavodljivije od ovog benda.

 

Broadcast: Maida Vale Sessions (Warp)

Prošlo je više od deset godina od smrti Trish Keenan, no glazba njenog partnerstva s Jamesom Cargillom u bendu Broadcast tijekom tog vremena nije izgubila ništa od svoje tajnovite privlačnosti. Njihove retrofuturističke, atmosferom i duhom vrlo engleske avant pop opsesije mogu se detektirati kao utjecaj na sve od hypnagogic popa, preko chillwavea, do bedroom popa i lo-fi hip-hopa. Warp je nedavno objavio tri reizdanja koja pokrivaju sve njihove raznolike interese. "Mother Is The Milky Way" i "Microtronics Vols 1 & 2" ranije su bili dostupni u ograničenoj nakladi, a ilustriraju njihovu posvećenost ranoj elektronskoj glazbi i tradiciji tzv. library musica, čiji se utjecaj provlačio tijekom cijele njihove karijere. Pravi dragulj i najbolja prezentacija njihove glazbe novom krugu slušatelja je "Maida Vale Sessions", kolekcija četiriju nastupa za BBC Radio snimljena u razdoblju od 1996. do 2003. Snimke ne samo da lijepo hvataju samozatajni, suzdržani, ali iznimno dojmljiv vokal Trish Keenan, nego i savršeno predstavljaju nikad do kraja uhvatljivu srž Broadcast. Manje luckasti od Stereolaba, ali ekscentričniji od Portishead i Goldfrapp, Broadcast su nostalgična naslanjanja na rane sedamdesete uspjeli učiniti duboko osobnima i začudno političnim u smislu obilježavanja potencijala i nade u isprepletenosti tehnološkog i emocionalnog razvoja čovječanstva.

 

Jóhann Jóhannsson: Drone Mass (Deutsche Gramophon)

"Drone Mass" je prva snimka kompozicije koju je pokojni islandski skladatelj Jóhann Jóhannsson napravio 2015. za American Contemporary Music Ensemble s kojim je često surađivao i išao na turneje. Spoj je različitih skladateljevih utjecaja i interesa; Jóhannsson je netom prije smrti 2018. djelovao kao filmski kompozitor, surađujući na nekoliko filmova Denisa Villeneuvea. Međunarodnu pažnju je stekao ranije konceptualnim ostvarenjima poput "IBM 1401, A User's Manual" Ili "Fordlandia". Naglašena upotreba zborskih vokala umnogome podsjeća na sjajnu partituru za Villeneuveov "Dolazak" nastao otprilike u isto vrijeme, no spoj postminimalističke kompozicije i elektroakustičnog zvučnog dizajna vuče korijene od samih početaka Jóhannssonove skladateljske karijere ranih 2000-ih. Neskrivenu emotivnost kompozicija Jóhannsson naglašava upotrebom prodorne, načelno hladne elektronike. Upravo zbog toga "Drone Mass" je dojmljiv podsjetnik na njegov talent spajanja pamtljivih melodijskih motiva i inovativnih zvučnih postupaka, jer u suvremenim scenama ambijentalne, eksperimentalne i filmske glazbe kojima je pripadao ta delikatna jednadžba često završi na jednoj ili drugoj strani. U tome također nema ništa loše, no balans između slikovite sentimentalnosti i elemenata koji se najbolje mogu opisati kao "sonični skalpeli" je ono što ovo i većinu drugih autorovih djela izdiže iznad prosjeka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više