Novosti

Politika

Richter se predomislio – ipak želi biti ravnatelj Srebrnjaka

Premda je najavio da se povlači iz utrke za novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrenjak, jer ne želi biti na teret članovima Upravnog vijeća, Richter je reterirao i sada ponovo želi tu funkciju, ali iz Grada Zagreba neslužbeno poručuju da više na njega ne računaju

Large richter  1

Dr. Darko Richter (foto Robert Anić/PIXSELL)

Dobio sam 26. listopada odluku o imenovanju ravnateljem Srebrnjaka, pa sam se obratio ovih dana novom Upravnom vijeću kako bih ih obavijestio da odustajem od povlačenja iz utrke za tu poziciju i da ih pitam kad mogu doći potpisati ugovor kao novoizabrani ravnatelj - rekao je za Jutarnji list primarijus Darko Richter čiji je nedavni izbor za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak u javnosti izazvao brojne polemike.

Nakon što su u medijima objavljeni njegovi stavovi o umjetnoj oplodnji te nekritičko citiranje prabake koja je kazala "Ne vjeruj Srbinu", što je uzrečica koja se generacijama prenosila u njegovoj obitelji, Upravno vijeće bolnice podnijelo je ostavku, a Richter najavio da se povlači iz postupka natjecanja za poziciju ravnatelja. Sada se, međutim, predomislio.

- Netko je pokušao da me, nakon zakonitog izbora, javnim pritiskom natjera da dam ostavku. Neistine o meni objavilo je nekoliko portala pozivajući se na portal Novosti. Portal Novosti je objavio demanti članka o meni od 8. listopada 2021., koji im je dostavio moj odvjetnik. Odlučio sam povući svoje povlačenje iz postupka jer sam legalno izabrani ravnatelj - kaže Richter, dodajući da je njegov dopis danas tijekom jutra zaprimljen u DB-u Srebrnjak.

Član Upravnog vijeća bolnice Davor Plavec komentira da je sve to "smijurija".

- To je smiješno i neozbiljno, ali da, zaprimio sam poziv za konstituirajuću sjednicu Upravnog vijeća na kojoj bi se pod točkom "razno" trebalo raspravljati o tome. Pitam se samo tko je poslao odluku o imenovanju novog ravnatelja kad je u tom trenutku staro Upravno vijeće bilo raspušteno, a ono je trebalo poslati spomenutu odluku o imenovanju - kaže Plavec za Jutarnji.

U Gradu Zagrebu, neslužbeno doznaje Jutarnji, kažu da nema govora o povlačenju ostavke te da je odluka o imenovanju donesena prije nego što se Richter povukao iz postupka kandidature. Također kažu da ova odluka o imenovanju nije obvezujuća za novo Upravno vijeće te da opcije o Richteru kao ravnatelju nije, neslužbeno doznaju, više realna.

Iako je isprva tvrdio da to neće učiniti, dr. Richter se 8. listopada povukao iz natjecanja za posao ravnatelja, ali u četvrtak je izjavio da se opet predomislio. Ostavku je tada, naime, podnijelo i Upravno vijeće bolnice, kako je tada izvijestio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Richter je za Jutarnji list tada rekao: - Odlučio sam se povući iz postupka izbora i imenovanja.

Za HTV je Richter tada izjavio da nije želio praviti probleme i biti na teret članovima Upravnog vijeća, ni ljudima iz Grada kojima zahvaljuje, dodajući da su bili maksimalno pristojni prema njemu.

- Danas su postale poznate javnosti i meni nove izjave iz prošlosti dr. Richtera i on se, s obzirom na situaciju, da ne bi postao uteg, povukao iz postupka imenovanja ravnatelja. Isto tako, cijelo Upravno vijeće koje sam ja imenovao, podnijelo je ostavke. Razloge će oni iznijeti. U najkraćem mogućem roku imenovat ćemo novo Vijeće koje će pokrenuti novi natječaj za ravnatelja - izjavio je tada gradonačelnik Tomašević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više