Novosti

Kratko & jasno

Robert Kozma: Prioritet je smena režima

Zadovoljavajući rezultat i prvi prioritet jeste smena režima, zaustavljanje politike uništavanja institucija i zloupotrebe javnih resursa. To je moguće. I to je ono što moramo da uradimo. Za to postoji velika šansa, pogotovo u Beogradu, kaže aktivista zeleno-leve koalicije Moramo

Large internacionala  mini

(foto Jakov Simović/JK Media)

Kako ocenjujete dosadašnju kampanju za izbore 3. aprila i koliko je ona pod uticajem dešavanja u Ukrajini?

Dešavanja u Ukrajini jesu značajno uticala na tok kampanje, a Aleksandar Vučić je, nažalost, iskoristio situaciju kako bi podstakao paniku i još jednom izvršio nepotrebnu polarizaciju društva, sa ciljem da sebe pokaže kao navodnog garanta stabilnosti. Međutim, upravo nam sadašnja situacija pokazuje nekoliko problema na koje ukazujemo sve vreme, a to je da skriveni i tajni ugovori nisu i ne mogu biti u javnom interesu, da ne može biti interes Srbije da energetski zavisi od jedne zemlje, bilo da se radi o Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji. Takođe, da se o upravljanju prirodnim resursima mora voditi otvoren i demokratski dijalog, da se moraju koristiti za potrebe građana i čuvati, a ne da služe za brzinsku ekstrakciju, bez poštovanja pravila zaštite životne sredine.

Odakle toliko desničarskih pa i profašističkih stranaka na izborima?

To je gotovo redovan pristup SNS-a u upravljanju i simuliranju političkog života u Srbiji, tako postoje razne opskurne desničarske organizacije i partije, od Zavetnika, radikala, Levijatana, Miše Vacića i sličnih, kako bi po potrebi za njih glumili lažnu opozicionu ekstremnu desnicu i time, između ostalog, doprineli normalizaciji nasilja u Srbiji. Uzmimo samo poslednji primer da se radi o jasnoj podršci barem dela državnog aparata, kada je Upravni sud dozvolio učešće na izborima takozvanom Ruskom manjinskom savezu, čiji je nosilac liste jedan od osnivača Levijatana, a prethodno su Republička izborna komisija i Gradska izborna komisija ispravno odlučile da ne odobre status manjinske liste ovom akteru. Potpisi su falsifikovani, ali im je dozvoljeno da učestvuju na izborima.

Šta bi bio zadovoljavajući rezultat levo-zelene koalicije?

Zadovoljavajući rezultat i prvi prioritet jeste smena režima, zaustavljanje politike uništavanja institucija i zloupotrebe javnih resursa. To je moguće. I to je ono što moramo da uradimo. Za to postoji velika šansa, pogotovo u Beogradu. U tome ćemo sarađivati sa drugim predstavnicima iskrenih opozicionih političkih aktera. To smo jasno nagovestili i kada smo ponudili opoziciji sporazum u kojem smo jasno naznačili da se do smene može doći putem više programskih kolona, zajedničkom kontrolom izbora i mobilizacijom što većeg broja birača.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više