Novosti

Kronika

Рoбoти зa нeрaзвиjeнe

Рaдиoницa у Бeлoм Maнaстиру: ‘Kaд ћeмo пoнoвнo имaти oвaкву рaдиoницу?’, билo je питaњe мaлих судиoникa

I01ummtjvhnf34eay6pj8n7rz75

Mladi Baranjci vole robotiku

Privatno financirana zagrebačka udruga ‘Institut za razvoj i inovativnost mladih’ (IRIM), provodi projekt ‘Kroejšn mejkers’, a u okviru njega akciju s imenom ‘Kroejšn mejkers liga’, kroz koju sudionici dobivaju potrebne robote na posudbu ili u trajno vlasništvo. Dosad je donirano preko 1.000 robota ‘mBot’ u 220 škola.

Od 15. jula do 15. avgusta 2016. godine IRIM također provodi projekt ‘Kroejšn mejkers u pokretu: STEM automobili’ (ili skraćeno ‘STEM auto’). STEM je engleska kratica za znanost, inženjering, elektroniku i matematiku. Tim projektom IRIM preko ljeta u manje razvijena područja Hrvatske dovodi STEM i organizira besplatne robotičke radionice.

Na taj su način 28. jula ove godine održane tri radionice na području Baranje – jedna u Kneževim Vinogradima i dvije u Belom Manastiru: prva u Gradskoj vijećnici u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Belog Manastira, a druga u Uredu Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja u suradnji s udrugom P.G.D.I. i LAG-om. Dan kasnije slične radionice održane su i u Dardi te u Babinoj Gredi, a prethodno su radionice održana još i u Glini, Erdutu, Osijeku, Čepinu, Ceriću, Vinkovcima i Višnjevcu.

Instruktori Vlado Lendvaj i Tomislav Pandurić održali su u Uredu LAG-a uvodnu radionicu robotike za osnovnoškolce. Trinaestoro djece imalo je priliku naučiti kako putem programskog jezika ‘skreč’ isprogramirati robota ‘mBot’ da se kreće po zadanoj stazi određenom brzinom i da se vrati na stazu ukoliko skrene sa zadanog puta, te kako isprogramirati uključivanje svjetla i zvuka na robotu.

Radionica robotike kod djece doprinosi razvoju sposobnosti analitičkog mišljenja i rješavanja problema, razvoju sistematičnosti, preciznosti, inovativnosti i kreativnosti. ‘Kad ćemo ponovno imati ovakvu radionicu?’, bilo je pitanje malih sudionika, koje je – zajedno sa sretnim dječjim licima – zasigurno dobar znak da će biti ponovnog susreta i buduće suradnje.

Robotika je najbolja disciplina za ulazak u STEM-područje jer ona kombinira mehaniku, elektroniku i kompjutera. Programiranje je osnova svega, ali je djeci često apstraktno i ne vide se odmah stvarni rezultati. Ako se povežu programiranje i robotika, dobivaju se brzi i atraktivni rezultati kroz učenje i igru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više