>

novosti logo

Ručak u New Yorku

Susret s Vučićem, koji je Pompeo opisao kao ‘produktivan ručak povodom dijaloga Kosovo-Srbija i puta Srbije prema EU’, za cilj je vjerojatno imao slanje poruke da SAD nikome neće dopustiti iskakanje iz pregovora o normalizaciji srpsko-albanskih odnosa

Srbija će imati američku podršku kad je riječ o ukidanju dodatnih kosovskih carina na srpsku robu i nastavku dijaloga s Prištinom, tvitao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić odmah nakon razgovora s američkim šefom diplomacije Mikeom Pompeom. U pozadini rutinske Vučićeve poruke mnogo se toga iza brda valja. Vučić je u New York odletio početkom tjedna na poziv Pompea i s njim razgovarao dva dana prije nego što će kosovski parlament (u četvrtak) odlučivati o svom raspuštanju i raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora. Ako kosovski zastupnici dvotrećinskom većinom odluče raspustiti parlament, izvanredni izbori održat će se koncem rujna ili početkom listopada, a do tada se svašta na kosovskoj političkoj sceni može dogoditi.

Istovremeno je u Beogradu počelo pokapanje dijaloga vladajućih i opozicije koji su inicirali Soroševa Fondacija za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka u želji da se u danim okolnostima stvore optimalni uvjeti za parlamentarne izbore koji će se održati na proljeće sljedeće godine. Nakon trećeg okruglog stola, na kojemu se razgovaralo o medijima i njihovoj izbornoj ulozi, članice opozicijskog Saveza za Srbiju najavile su da neće sudjelovati u nastavku dijaloga, a dok je Vučić divanio s Pompeom, Narodna stranka Vuka Jeremića odlučila je da će bojkotirati sljedeće parlamentarne i lokalne izbore, iako su oni daleko od raspisivanja, a kamoli od održavanja. I druge članice SzS-a najavljuju da će uskoro učiniti isto što i Jeremićeva stranka, pa će se i Srbijom sljedećih šest mjeseci širiti političko veselje.

U izjavi za Radioteleviziju Srbije Vučić je pojasnio svoj tvit rekavši da mu se čini da je u dvosatnom razgovoru s Pompeom ‘na najkraći i najjednostavniji način rekao koje su to pozicije Srbije, zamolio američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, možda i snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koje su nam nametnute pre skoro godinu dana i po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku jer i oni kao i mi smatraju da treba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine da bismo na svaki način i po svaku cenu sačuvali i zadržali mir, da bismo gledali u budućnost i unapređivali naše ekonomije’. Premda je deblokada dijaloga s Prištinom bila glavna tema razgovora, Vučić kaže da je američkom šefu diplomacije ukazao i na važnost zaštite srpske zajednice i njezinih crkava i manastira na Kosovu, a svoju izjavu RTS-u završio je rekavši: ‘Verujem da će Amerika još snažnije želeti da se uključi na različite načine u rešavanje problema u regionu iz kog mi dolazimo.’

I dok dnevnik ‘Blic’, pozivajući se na svoje diplomatske izvore, piše da američka administracija planira da se dijalog Beograda i Prištine nastavi već sredinom rujna, Vučić je u New Yorku izjavio da se to teško može dogoditi prije nego što se održe kosovski parlamentarni izbori. Kako on očekuje da će se ti izbori održati 6. listopada, procjenjuje da će se razgovori s Prištinom ‘u najboljem slučaju nastaviti početkom decembra, ali je i pre toga važno da se govori o ukidanju taksi’.

Pompeo je bio puno škrtiji od Vučića. Na svom službenom Instagramu o razgovoru s Vučićem objavio je tek: ‘Produktivan ručak sa srpskim predsednikom povodom dijaloga Kosovo-Srbija i puta Srbije prema EU. Normalizacija odnosa sa Kosovom će učvrstiti stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice.’ Dojam je da se Pompeo neočekivano susreo s Vučićem kako bi popunio vakuum koji je nastao u pregovorima Beograda i Prištine, prvo zbog europarlamentarnih izbora, a potom zbog ostavke kosovskog premijera Haradinaja i priprema za izvanredne kosovske parlamentarne izbore. Naime, desetak dana prije Vučićeva puta u New York američka administracija otkazala je dolazak Johna Boltona, savjetnika predsjednika Trumpa, u Beograd i Prištinu. Bolton je trebao reanimirati srpsko-albanski dijalog, ali nakon ostavke kosovske vlade u Prištini nije imao s kime uglaviti povlačenje dodatnih carina na srpsku robu, što je Vučićev uvjet za nastavak razgovora s kosovskim vlastima. Kako su i francuski predsjednik Macron i njemačka kancelarka Merkel odgodili planirani sastanak sa srpskim i kosovskim liderima koji se u rujnu trebao održati u Parizu, svjetski moćnici itekako imaju razloga za brigu da bi u predizbornoj kosovskoj atmosferi mogle dodatno narasti tenzije između Beograda i Prištine, pa je Pompeov susret s Vučićem vjerojatno imao za cilj ponajprije poslati poruku da SAD pažljivo prati što se događa na Balkanu i da nikome neće dopustiti iskakanje iz procesa pregovora o normalizaciji srpsko-albanskih odnosa.

Na takav zaključak upućuje i saopćenje State Departmenta u kojem se kaže da je ‘državni sekretar SAD-a Majk Pompeo tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj, članstvo u EU, kao i da obnovi dijalog sa Prištinom. Državni sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na postizanje tog strateškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju’. ‘Blic’ tvrdi da SAD ima jasan plan o dinamici pregovora Beograda i Prištine, a krajnji cilj im je da se do početka ljeta sljedeće godine potpiše sporazum o normalizaciji odnosa i usvoji u srpskom i kosovskom parlamentu. Zbog toga se, tvrdi ‘Blic’, američka administracija ‘žestoko protivi bojkotu parlamentarnih izbora u Srbiji na proleće sledeće godine i sve američke diplomate koje dolaze u Srbiju na to ukazuju predstavnicima partija koje su najavile da na izbore neće izaći’.

Za sada im, međutim, odvraćanje od bojkota ne polazi za rukom. Vuk Jeremić ne krije da u američkom planu da Beograd i Priština do sljedećeg ljeta prihvate sporazum o normalizaciji odnosa vidi najbolju šansu da opozicija od Vučićevih naprednjaka preuzme vlast, jer procjenjuje da će SAD i EU natjerati Vučića da sporazumom o normalizaciji odnosa zapravo prizna Kosovo. Jeremića u tome u stopu prati lider Dveri Boško Obradović, a pridružit će im se i lideri drugih stranaka, pa i onih izvan SzS-a, kad i ako se to dogodi. Za Jeremića je bojkot izbora tek uvod u masovne ulične demonstracije na kojima će se tražiti smjena Vučićeve vlasti zbog izdaje srpskih nacionalnih interesa na Kosovu. Tlapnje o rušenju Vučićeve diktatorske vlasti, o borbi za demokratski poredak i slobodno društvo, tek su trojanski konj u kojemu se skrivaju ‘ratnici’ za srpsko Kosovo i Metohiju. Zbog toga su nevladine organizacije i drugi organizatori okruglih stolova vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka promptno prokazivani kao produžene ruke svjetskih moćnika, ali i Vučićeve vlasti, jer su pokušali svojom inicijativom zapravo minirati bojkot izbora i ulično rušenje vlasti kad se za to steknu ‘kosovski’ uvjeti.

No i Vučić je izgleda spreman na takav scenarij, jer je i iz New Yorka poručio da je u razgovoru s američkim šefom diplomacije ‘govorio o tome i da je Srbija spremna bez obzira na unutrašnju političku agendu, bez obzira na to što to nikome iz vlasti ne donosi poene, da čim se takse ukinu da se krene u otvoreni politički dijalog sa Albancima. Dakle, nije važna politička cena koju morate da platite jer ljudi u našoj zemlji imaju prilično ‘nežne uši’ i ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već više ono što ima veze sa našim mitovima. Od naših odnosa kao dva najveća naroda na zapadnom Balkanu zavisi budućnost regiona. Što pre mi pronađemo nekakav dogovor, tako ćemo osigurati bolju budućnost za sve ljude’.

1/1