Novosti

Kronika

Rukometni as i šahist

In Memoriam: Branko Mrkšić – Mrkša bio je jedan od najboljih rukometaša i najmlađi karlovački šahovski međunarodni FIDE majstor

Jxai9mrysxvgjt6gx672ewkdkf1

Branko Mrkšić (1950 – 2016)

Desetog septembra, u 66. godini života, u Karlovcu je umro Branko Mrkšić- Mrkša, jedan od najsvestranijih karlovačkih sportaša. Bio je jedan od nekoliko najboljih rukometaša Karlovca svih vremena i najmlađi karlovački šahovski međunarodni FIDE majstor, koji je tu titulu osvojio sa 18 godina života. Umjesto daljnjeg napretka u šahu, Mrkšić se okrenuo rukometu i tu ostvario svoje najveće uspjehe dok mu je šah ostao razonoda i hobi.

Ostat će u pamćenju Mrkšine rukometne bravure, kada je kao ljevoruki igrač znao po zemlji ‘podvući’ loptu i tako iznenaditi protivničkog golmana, što je protivnike dovodilo do ludila. Čuveni rukometni stručnjak Vlado Štencl izabrao ga je 1970. godine da dođe u tadašnji riječki Kvarner, koji se takmičio u Prvoj saveznoj ligi. No, Branko je ostao u Karlovcu i sa mladim rukometašima iz kvarta Dubovac započeo uspon tog kluba. Ponajviše zahvaljujući Mrkšiću rukometaši Dubovca 80-tih su godina postali prvaci i najgledanija momčad u Hrvatskoj jedinstvenoj rukometnoj ligi, kada je stvorena sjajna generacija rukometaša.

Inače, Branko je počeo igrati rukomet u karlovačkoj Turbini, a potom je otišao u RK Tekstil, u gradskoj četvrti Banija, koji je u sezoni 1975/76. igrao kvalifikacije za ulazak u ondašnju jugoslavensku Drugu saveznu ligu.

Branko Mrkšić Mrkša, inače penzionirani zaposlenik SUP-a i MUP-a, sahranjen je u srijedu 14. septembra na karlovačkom Vojnom groblju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više