Novosti

Kronika

Rusko kulturno leto

Svakog četvrtka tokom jula, od 10 do 12 sati, u Domu kulture u Kneževim Vinogradima, odvijat će se radionice ‘Upoznajmo Rusiju’ u organizaciji Udruženje Baranjsko-ruskog prijateljstva iz Belog Manastira

Hvbyinajzrzukl091rcwq90tl86

Na radionicama se pije i ruski čaj

Udruženje Baranjsko-ruskog prijateljstva iz Belog Manastira se postaralo da nema letnjeg praznog hoda u održavanju ruskih radionica, pa će se tako u sklopu projekta ‘Rusko kulturno leto’ i tokom meseca jula održavati radionice ‘Upoznajmo Rusiju’, namenjene deci iz baranjskih škola i vrtića.

Radionice će održavati svakog četvrtka u terminu od 10 do 12 sati u Domu kulture u Kneževim Vinogradima. Projekt je nastao sa željom da se deci tokom letnjeg raspusta ponudi kulturno-obrazovni sadržaj s kojim će biti u mogućnosti ispuniti svoje slobodno vreme, a pritom upoznavati rusku kulturu i običaje Rusije kroz bajke, pesmu, ples, dečije igre i kreativne aktivnosti. Dakako, jedan od primarnih ciljeva spomenutih radionica je otkrivanje i učenje ruskog jezika, po rasprostranjenosti četvrtog jezika na svetu, a po zastupljenosti na internetu čak drugog, odmah posle engleskog. Nažalost, u našem obrazovnom sistemu, za razliku od nekih prošlih vremena, ruski jezik je nepravedno zapostavljen, pa je značaj ovih radionica tim veći. Pokrovitelj ovog projekta je Opština Kneževi Vinogradi.

Tokom avgusta sličan projekt, ‘Bajkom kroz Rusiju’, provodit će se u saradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Lavovski deo spomenutih aktivnosti i ovaj put je na plećima Ana Marije Papež, profesorice ruskog jezika i tajnice udruženja, koja tradicionalno radi sa zainteresovanim mališanima.

Da se Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, u šest godina od osnivanja, profiliralo u udruženje s kvalitetnim programima prepoznalo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pod čijom se financijskom potporom program ‘Rusija u Baranji’ provodi već dve godine. Baranjsko-rusko društvo prijateljstva osnovano je u novembru 2010. godine u Belom Manastiru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više