>

novosti logo

Kronika Kronika

S huškanja na vandalska dijela

Nakon što su danima huškali javnost, vlasnici stranica Hop.hr i Gradjanska-akcija-official.com jutros su se pohvalili da su zaslužni za uništenje spomen-obilježja koje je podignuto za sve stradale mještane Medara i Trnave u prethodnom ratu

U noći sa subote na nedjelju (16. augusta) nepoznati počinitelji oštetili su spomen-obilježje u Medarima. Riječ je o krstu koji je nedavno podignut u znak sjećanja na 65 stanovnika, mahom civila toga kraja, koji su ubijeni u posljednjem ratu.

- Imamo zaprimljenu dojavu o uništenom spomen-obilježju. Policijski službenici trenutno nastavljaju daljnji rad s ciljem pronalaska počinitelja ovog kaznenog dijela. Riječ je o kaznenom dijelu oštećenja tuđe stvari – potvrdili su nam iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Odgovornima za počinjenje ovog djela mogu se smatrati vlasnici stranica Gradjanska-akcija-official.com i Hop.hr, koji su jutros obavijestili javnost da je spomenik ‘zajedničkom akcijom uklonjen prema informacijama dobivenima od Dalibora G.’. Portal Hop.hr, koji se ‘proslavio’ prokazivanjem umjetnika Mirona Mirića nakon čega je s umaške osnovne škole uklonjen njegov mural zbog sporna ‘srpska’ tri prsta, prije nekoliko dana objavio je huškački tekst o podizanju spomen-obilježja koji vrvi neistinitim informacijama.

‘Budući da je spomenik podignut u dvorištu pravoslavnog popa, da se natpisu spomenika spominje samo ‘sve nastradale mještane’, zaključujemo da se natpis odnosi na srbo-četnike iz ta dva sela koji su skoro svi do jednoga bili upravo učesnici u terorističkoj pobuni protiv Hrvatske, a sebe su voljeli nazivati 'naoružanim narodom'', navodi se na portalu Hop.hr.

‘Kada država ne reagira na sustavno zlo, događa se ovakva situacija. Ova provokacija sad se kreće u korist provokatora, jer se provokator sakrio iza križa. Žalimo za uništenjem vjerskih obilježja, kojim se koristila druga strana za veličanje terorista’, navodi se dalje na tom portalu koji je prijavljen policiji.

Istodobno, ‘aktivisti’ Građanske akcije, koji se od prošle godine preuzeli Facebook stranicu izvorne istoimene inicijative, a koja je u hrvatskoj javnosti najpoznatija po akcijama kojima su javnost upozoravali na političku korupciju i porast nacionalizma, noćas su se na toj društvenoj mreži ispod vijesti o uništenju spomenika pohvalili kako su se ‘Hop.hr i Građanska akcija molili bogu pa je nevrijeme odradilo svoje’.

Uništeno spomen-obilježje sastoji se od krsta ispod kojeg stoji natpisU znak i sjećanje na sve stradale mještane Medara i Trnave 1991.-1995. god. Mještani Medara i Trnave za Preobraženje 2015’. Podsjetimo, najveći broj žrtava toga kraja ubijen je prvog dana akcije Bljesak, odnosno 1. maja 1995. Taj dan oko 6 sati ujutro pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari i počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u njihovim kućama. Na okrutan način, vatrenim i hladnim oružjem ubijene su 22 osobe. O razmjerima zločina govori i činjenica da je među 22 osobe bilo troje djece i 11 žena, a većina muškaraca je bila starije životne dobi. Najmlađa žrtva imala je 7, najstarija 88 godina, a ubijeno je čak sedmero članova jedne obitelјi (obitelјi Vuković). Sve žrtve bili su Srbi. Prema iskazima obitelјi žrtava, stanovnici Medara vjerovali su kako će ih u slučaju ulaska Hrvatske vojske u selo zaštititi UNPROFOR, čija se baza nalazila u neposrednoj blizini sela.

Za zločin u Medarima do danas nitko nije kazneno odgovarao. Postupak je još u predistražnoj fazi i vodi se protiv nepoznatih počinitelјa. Do ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz Medara, 2010. godine, predmet se nalazio u rukama Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, ali je 2010. odlukom DORH-a predmet prebačen Županijskom državnom odvjetništvu u Osijek. Međutim, do danas još uvijek nije podignuta ni jedna optužnica za ovaj zločin.

Kako javljaju iz Parohije gornjogradiške, ovaj vandalski čin neće utjecati na daljnje pripreme povodom obilježavanja slave Preobraženja Gospodnjeg.

‘Spomen obilježje bit će sanirano i po blagoslovu episkopa Pakračko-slavonskog Jovana osvećeno.Osvećenje je planirano u srijedu, 19. avgusta u 18 časova, a sveta liturgija će biti služena isti dan u 10 časova’, poručuju iz eparhije.

1/3